جبله

لغت نامه دهخدا

جبله.[ ج ِ ل َ ] ( اِخ ) ( ذو... ) یاقوت آرد: شهری است در یمن که در زیر جبل صَبِر قرار گرفته و آن را «ذات النهرین » نامند. این شهر از حیث نزهت و پاکیزگی از بهترین شهرهای یمن است. علی بن محمدبن زیاد مازنی گوید ذوجبلة تحت فرمانروایی منصوربن مفصل یکی از پادشاهان آل صلیح بود. سپس محمدبن سبا آن را از تصرف وی درآورد:
بذی جبلة شوقی الیک و انها
لتطهر بالشیخ الذی لیس یعمر
عوائد للفید الغوانی فانها
عن الشیخ نحو ابن الثلاثین تنفر.
( از معجم البلدان ).

جبله. [ ج َ ب َ ل ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان کهنه شهرستان سبزوار در بخش جغتای. این ده در ده هزارگزی جنوب باختری جغتای و 1500گزی جنوب مالرو عمومی شریف آباد قرار دارد و محلی کوهستانی و سردسیر است. 322 تن سکنه دارد. آب آنجا از قنات تأمین میشود و محصول آن غلات ، پنبه ، زیره و کنجد و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

جبله. [ ] ( اِخ ) شهری است که یک جانب او دریای روم بود و سه جانب دیگر خرماستانها و زیتون بسیار دارد. ( نفائس الفنون ).

جبله. [ ج َ ب َ ل َ ] ( اِخ ) بدون نسب است. بخاری گوید او را با پیغمبر ( ص ) مصاحبتی بود. ابن سیرین مرسلاً از او روایت کند. بعقیده من [ صاحب الاصابه ] این شخص همان جبلةبن عمرو انصاری است. ابن السکن گوید او را از صحابه دانسته اند ولی از رسول ( ص ) روایتی نقل نکرده است. ( از الاصابة فی تمییز الصحابة ).

جبله. [ ج َ ب َ ل َ ] ( اِخ ) ابن ابی کریب بن قیس بن حجربن وهب بن ربیعةبن معاویة الاکرمین. ابن شاهین و طبری او را درشمار رجال خود آورده اند و ابن فتحون و ابوموسی او را استدراک کرده اند. ( از الاصابة فی تمییز الصحابة ).

جبله. [ ج َ ب َ ل َ ] ( اِخ ) ابن حارث بن جبلةبن حارث بن جبلة. از ملوک غسانیان است که مدت سی وچهار سال به کامرانی سلطنت کرد. ( از حبیب السیر چ خیام ج 1 ص 262 ).

فرهنگ فارسی

ابن نعمان بن عمرو از ملوک غانیان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جبله (ابهام زدایی). جبله ممکن است اسم برای اشخاص و یا مکان های ذیل باشد: اعلام و اشخاص• جبلة بن عبدالله، یکی از شهدای کربلا• جبلة بن علی شیبانی، یکی از شهدای کربلا• جبلة بن ایهم غسانی، از امرای آل جَفْنَه و آخرین پادشاه از سلسله غسّانیان در شام مکان ها• جبله (شهر)، شهر و بندری در مغرب سوریه در محافظه (استان) لاذقیه• جبله (کوه)، کوهی منفرد در ناحیۀ نجد عربستان
...

[ویکی فقه] جبله (شهر). جَبَلَه، شهر و بندری در مغرب سوریه در محافظه (استان) لاذقیه می باشد.
این شهر در دشت ساحلی جبله در حدود سی کیلومتری جنوب بندر لاذقیه در کنار دریای مدیترانه واقع است. رشته کوه جبل النُصَیریّه (الانصاریه/ الناصریه؛ مرتفع ترین قله: ح ۳۸۵، ۱ متر) با جهت شمالی ـ جنوبی، پیوند دشت و شهر جبله را با قسمتهای مرکزی سوریه قطع می کند. رودهای نهرالصنوبر در شمال و نهرالبُرغُل در جنوب و چند رود کوچک دیگر (همه با جهت شرقی ـ غربی) اراضی دشت جبله را آبیاری می کنند. شهر جبله از نظر اقلیمی معتدل است. آب و هوا و بادهای مدیترانه ای (با بارش فراوان در زمستان) بر جبله تأثیر می گذارند. میانگین دمای سالانة شهر ْ۱۹ (ْ۱۲ در زمستانها و ْ۲۶ در تابستانها) است. در دشت جبله، زراعت و باغداری رونق دارد و شغل اصلی ساکنان به شمار می آید. از مهم ترین محصولات کشاورزی آن می توان گندم، جو، حبوبات، پنبه، توتون، کنجد، مرکّبات، زیتون، زردآلو و انجیر را نام برد. همچنین بندر جبله در واردات و صادرات کالا و محصولات (مانند صادرات روغن زیتون، ابریشم و صابون) و نیز فعالیتهای صنعتی کوچک، مانند کنسروسازی و گندم کوبی فعال است. شهر جبله علاوه بر ارتباطات دریایی، از راه ساحلی با شهرهای شمالی و جنوبی سوریه مرتبط است؛ به طوری که از طریق لاذِقیه و جسرالشُغر/ جِسرالشُغور با شهر حلب و شهرهای شمالی سوریه و از طریق بانیاس (در فاصلة حدود ۲۰ کیلومتری در جنوب) و طَرسوس با شهرهای حِمْص (در فاصلة حدود ۱۷۵ کیلومتری در جنوب شرقی) و دمشق (پایتخت سوریه) مرتبط می شود. جمعیت شهر طبق آمار ۱۳۸۴ ش/ ۲۰۰۵، ۳۰۹، ۵۲ تن است (فرهنگ جغرافیائی جهان، ذیل "Jablah").
پیشینه
از اوضاع شهر جبله در قبل از اسلام اطلاع چندانی در دست نیست. این شهر در زمان فینیقیها از بنادر مهم تجاری بوده است. همچنین بنا بر قول بلاذری و ابن اثیر، قبل از دورة اسلامی، گروههای مذهبی از رومیها در شهر جبله ساکن بودند و قلعه ای در آن جا داشتند. شهر جبله در سده های نخستین اسلامی و حتی تا سدة هفتم، به دلیل موقعیت سرحدی (تقریباً در میان سرزمینهای اسلامی و مسیحی) و فعالیتهای تجاری و ارتباطات دریایی، با منازعات متعددی روبه رو بوده است.عُبادة بن صامت، فرمانده مسلمانان، شهر جبله را در سال ۱۷ (به دستور ابوعبیدة بن جراح) فتح کرد. به نوشته واقدی (۱۳۰ـ ۲۰۷) در فتوح الشام و بلاذری در فتوح البلدان، این شهر به صلح گشوده شد. طبق مطالب ابن اثیر، با فتح لاذقیه در سال ۱۵، اهالی رومی جبله آن جا را ترک کردند. به دنبال آن، پس از فتح جبله و ویرانی شهر بَلْدَه (در دو فرسخی جبله) و نیز ترک اهالی بلده، معاویة بن ابی سفیان (متوفی ۶۰) در بیرون از حصار شهر قلعة دیگری در دشت جبله بنا کرد و با قراردادن نظامیان در آن جا جبله را مستحکم ساخت. همچنین، معاویه خارج از حصار شهرِ دورة رومیها دیواری دور شهر احداث کرد. اگرچه حدود جُندِ (تقریباً منطبق با استان) حِمْص در این زمان به درستی روشن نیست، شهر جبله جزو این جند به شمار می رفت.
زلزله جبله
با وقوع زلزله ای سخت در ۲۴۵، شهر جبله آسیب فراوان دید و بسیاری از اهالی آن جا و لاذقیه کشته شدند. عده ای نیز به صحرای پیرامون پناه بردند. طبری و ابن اثیر با اشاره به این زلزله، از کشته شدن تعداد بسیار و کوچ عده ای از اهالی جبله خبر داده اند. مطالب ابن خرداذبه در حدود یک قرن بعد و جغرافی نویسان پس از او در قرن سوم، بیانگر بازسازی و رونق دوبارة شهر جبله است. ابن خرداذبه در ذکر سرزمینهای حمص، از کورة (تقریباً معادل استان) جبله در میان کوره های لاذقیه و بُلُنْیاس و نیز از شهر جبله یاد کرده است. در اواخر این قرن، ابن فقیه کورة جبله را در جندحمص و یعقوبی شهر جبله را یکی از چهار شهر اصلی ساحلی سوریه (در جند حمص) با سکنه ای از هَمْدانیها و اقوام قیس و ایاد ذکر کرده اند.در ۳۵۷، رومیها جبله را تصرف کردند. با این وصف در تقسیمات جغرافیایی قرن چهارم، جبله از شهرهای شمالی سوریه ذکر شده است. از جغرافی نویسان این قرن، قدامة بن جعفر و مقدسی شهر جبله را در جند حمص ذکر کرده اند و ابن حوقل تنها در نقشة صورة الشام از آن یاد کرده است.در ۴۷۲، حسن صباح که از راه دریایی به جبله رفته بود، با رضایت قاضی جبله، مدتی در آن جا اقامت کرد و سپس به حلب رفت. در ۴۷۳، قاضی التَّنوخی معروف به ابن ضَلیعة، جبله را از قوای روم پس گرفت و در پی آن از قاضی جلال الدین بن عمار (حاکم طرابلس) خواست که رومیها را از جبله خارج کند. در ۴۹۴، ابومحمدعبیداللّه بن منصور، معروف به ابن صُلیحه (قاضی و حاکم جبله)، پس از شکست از رومیها، اموالش را به سلطان بَرکیارُق (حک: ۴۸۶ـ ۴۹۸) واگذار کرد و خود به دمشق رفت. در این زمان، شهر جبله به تاج الملوک بُوری، حاکم ترک تبار دمشق، واگذار شد اما به دنبال بدرفتاری تاج الملوک و مکاتبة اهالی شهر با حاکم طرابلس، حاکم طرابلس لشکری را به فرماندهی فخرالملک از بنوعمار به جبله فرستاد و با کمک اهالی، شهر را از حاکمیت تاج الملوک در آورد. فخرالملک که نگران تصرف جبله به دست صلیبیها بود، قلعة نظامی آن جا را بازسازی کرد. ظاهراً از این زمان تا ۵۰۲، شهر جبله غالباً تابع حکام طرابلس بود.در ۴۹۹، صلیبیها به فرماندهی صَنجیل با حمله به این منطقه، جبله را تصرف کردند، اما در محرم ۵۰۲، بنوعمار با لشکری به جبله رفتند و اهالی جبله به اطاعت آنان در آمدند. باز در همین سال، شهر جبله به دست صلیبیها افتاد. در این قرن، سمعانی (متوفی ۵۶۲) جبله را بلده ای از بلاد شام دانسته و از بزرگان آن جا یاد کرده است.
تصرف جبله توسط صلاح الدین ایوبی
...

[ویکی فقه] جبله (کوه). جَبَله، کوهی منفرد در ناحیۀ نجد عربستان است.
این کوه در شمال غربی دَوادمی ، در جنوب شرقی نفی و در غرب وادی الرشاء واقع است.
ویژگی
کوه جبله سخت گذر است و جز از راه شکافی با ورودی تنگ ، نمی توان بدان دست یافت. این شکاف با شیبی تند تا سمت بالا پیش می رود.
← پرآب
دو رود از رودهای جبله در منابع تاریخی و جغرافیایی دورۀ اسلامی شهرت بیشتری داشته است. یکی از این دو رود شُرَیف متعلق به قبیلۀ بنی نمیر ، و دیگری شرف از آنِ بنی کلاب دانسته شده است.
وقایع
...

دانشنامه عمومی

جبله به عربی ( جبلة ) بکسر جیم، شهری است باستانی در استان اِب از توابع کشور یمن واقع در شبه جزیره عربستان است. شهری کوهستانی بسیار زیبا ومشوق، دارای طبیعت خلاب که هر عابر شیفته أی به سوی خود جلب می نماید. این شهر در ۷ کیلومتری شمال استان إب واقع می باشد. شهری با معماری فرید و منحصر به فرد. وارتفاعش از سطح دریا در حدود ۸۷۵ متر با می باشد. و در کنار دره ( وادی الجنات ) واقع شده است.
جمعیت این شهر کوهستانی در حدود ۷۰ هزار نفر می باشد. که تماماً از اهل سنت از شاخه شافعی هستند یعنی از پیروان امام محمد ادریس شافعی هستند و بزبان عربی تکلم می کنند.
شهری است کوهستانی باغها وکشتزارهای ومحصولات زراعتی مانند: قهوه، القات، النیله، و حبوب، و بقولات فراوان است و بیشتر ساکنانش به کشاورزی اشتغال دارند.
عکس جبلهعکس جبله

جبله (جغتای). جبله، روستایی است از توابع بخش مرکزی شهرستان جغتای استان خراسان رضوی ایران.
• روستاهای شهرستان جغتای
مختصات در ویکی داده
مقاله های روستاهای ایران
عکس جبله (جغتای)

جبله (سوریه). شهر جبله ( به عربی: جبلة ) در استان لاذقیه در کشور سوریه واقع شده است. جمعیت این شهر ۶۸٫۳۶۸ نفر است.
عکس جبله (سوریه)عکس جبله (سوریه)عکس جبله (سوریه)

جبله (کویت). جبله ( به عربی: القبلة ) یک منطقهٔ مسکونی در کویت است که در استان عاصمه واقع شده است. [ ۱] جبله ۱۴٬۵۱۸ نفر جمعیت دارد.
عکس جبله (کویت)عکس جبله (کویت)عکس جبله (کویت)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

نماد
برحسب نقل بزرگان وشجر نامه ای که در دست این جانب هست وپدر بزرگم درباره این شجره نامه صحبت میکرد تاریخ این صلح نامه , / ( قول نامه ) که دارای تاریخ هجری قمری و حدود ۱۵مهر شاهد هست تاریخ این صلح نامه ۱۱۹۷هجری
...
[مشاهده متن کامل]
قمری است والان ۱۴۴۲استکه میشود ۲۴۰سال پیش شخصی بنام حاجی قلندر قارزی ( جغتای قدیم ) که دارای سه پسر بنام های علی بیگ ( امنییه ) بوده حسن بیگ وقاسم بیگ که هردو ی آنها رعیت ( کشاورز ) بودن بعلت اختلافی که با حکومت قارزی که آن زمان مرکز جوین بوده پیش می آید . علی بیگ پسر ارشد حاجی قلندر توسط والی قارزی بناحق اعدام میشود پسر او توسط دوتا گاو نر از تن جدا میشود بعد ازان برادران علی بیگ حسن وقاسم بیگ بر والی می شورند ویاغی حکومت میشوند وتوسط والی قارزی به جبله که آن زمان بصورت کلاته ای غیر مسکونی یا کم ساکن بوده تبعید میشوند در دطی یکی دوقرن اخیر تعداد نوادگان حاجی قلندر زیاد میشوند بصورتی تا اواخر قاجار روستای جبله دربست در اختیار نوادگان حاجی قلندر بوده با ابادشدن جبله کم کم سرو کله دیگر مهاجران پیدا میشود از آنجا که دره مسکونی جبله گنجایش بیش از حد ساکنین را نداشته تعدادی از اهالی سابق نوادگان حاجی قلندر به کلاته گز . نوباغ بحراباد مهاجرت میکنند وانجانب که متولد نوباغ ساکن مشهد م یکی از نوادگان حسن بیگ ابن حاجی قلندر می باشم که نواده هشتم حاجی قلندر قارزی هستم اکنون حدود نیمی از ساکنین جبله از نوادگان این حاجی مذکور می باشند والسلام خانه پدر بزرگ وپدر پدربزرگم در قلعه کهنه بوده واثار ومکان آن معلوم می باشد

بپرس