جانوران وحشی افغانستان

دانشنامه عمومی

افغانستان کشوری است کوهستانی که دارای ساختار پیچیده و متنوع جغرافیائی - اقلیمی می باشد. این ساختار باعث تشکیل و پرورش انواع مختلف حیات وحش گردیده است. اکثر مناطق، دره ها، بیابان ها و دشت های افغانستان دارای اقلیم غیر مشابه می باشد. موجودیت چنین شرایط موجب آن گردیده است تا انواع مختلف حیات وحش را در خود پرورش دهد. در حدود ۳۰۰۰ گونه گیاهی در افغانستان می روید و تقریباً ۱۲۸ نوع جانوران پستاندار از نوع گوشتخوار و غیر گوشتخوار، ۵۰۰ نوع پرنده و چندین گونه حیوانات خزنده، ذوحیاتین ( دوزیست ) و ماهی ها، توسط محققین داخلی و خارجی شناسائی گردیده است.
عموماً زندگی این نوع حیوانات در مناطق کوهی، جنگلی تالاب ها مانند ارتفاعات پامیر مناطق مرکزی و جنگلات مناطق شرقی و مناطق شمال غربی افغانستان تثبیت گردیده است. بعضی از انواع حیات وحش رو به انقراض رفته چون فرهنگ عدم شکار حیوانات کم یاب در افغانستان عام شمول نبودو مردمان دهات و مناطق همجوار جنگلات دست شکارغیر قانونی زده و باعث انقطاع نسل این حیوانات می شوند و بصورت کلی کمتر موجودیت آن ها تثبیت می گردد. از جمله ۴ نوع در معرض خطر ۱۲ نوع آن تحت تهدید انقراض ۵ نوع آن در تهدید شدن نزدیک است. ۷ نوع حیوان شنگل دار ۲۸ نوع گوشتخوار ۳۷ نوع خفاش ۲ نوع خرگوش و ۳۴ نوع جونده وجود دارد از جمله بز مار خور و پلنگ برفی در حال منقرض گردیدن است. هر چند مردمان شمال کشور خاصتا بدخشان در این اواخر به ارزش و اهمیت این قضیه پی برده و دیگر به این حیوانات آسیبی نمی رسانند حیوانات وحشی مانند ببر و شیر و یوزپلنگ و آهوی ختن در این کشور منقرض گردیده اند. دو نوع پرنده کمیاب بنام های بلبل نهی و گنجشک طلائی به ندرت دیده می شود. منابع آب های افغانستان غنی از انواع و اقسام ماهی ها؛ چه از نوع شیرماهی، گل ماهی ( ماهی تروت ) سگ ماهی می باشد. اکثر انواع حیات وحش آبی افغانستان در مناطق پامیر، آب های روان هندوکش مرکزی، جنوب هندوکش و آب های دریای هیرمند و کوکچه زیست می نمایند. دریای آمو دارای ماهی های بزرگ و بدون خار می باشد که از اهمیت اقتصادی برخوردار می باشد.
ساختار جغرافیائی، اکولوجیکی و کوهستانی افغانستان زمینه نمو را برای نباتات و حیوانات مختلف مساعد ساخته است و این امر سبب زیست انواع مختلف حیوانات و نباتات شده است. در طول تاریخ اکثر مناطق افغانستان فاقد زیست انسانی بوده و موجب تشکیل و تقویه حیات وحش شده است. بابر شاه مغولی ( ۱۴۸۳–۱۵۳۰ ) در کتاب خاطرات خود از موجودیت ببر و یوزپلنگ در افغانستان یادآوری نموده است. این دو حیوان الی اواسط قرن بیست در دشت های افغانستان حیات بسر می بردند.
عکس جانوران وحشی افغانستانعکس جانوران وحشی افغانستانعکس جانوران وحشی افغانستانعکس جانوران وحشی افغانستانعکس جانوران وحشی افغانستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس