جامع روایی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامِع، عنوانی کلی برای کتاب هایی که دربر دارندۀ احادیث پیامبر (ص) با جامعیتی در موضوعات گوناگون است و به طور طبیعی نزد شیعیان احادیث امامان معصوم (ع) را نیز شامل می گردد.
جامع- که جمع و جوامع نیز گفته می شود- بر کتاب حدیثی ای اطلاق می گردد که در آن، روایاتی در موضوعات گوناگون فقهی و غیر فقهی به ترتیبی خاص گردآوری شده باشد. برخی کتاب های جوامع حدیث عنوان جامع دارند و برخی دیگر هرچند عنوان جامع ندارند، لیکن محتوای آن ها همان محتوای کتاب های جامع است.
جوامع قرن های دوم و سوم هجری قمری
برخی کتاب های جوامع حدیث، نوشته شده در قرن های دوم و سوم هجری قمری عبارتند از:۱.الجامع فی الاحادیث نوشته احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی.۲.الجامع فی الحدیث تألیف ابوطاهر وراق حضرمی.۳.الجامع فی ابواب الفقه نوشته ابوالحسن، علی بن ابی حمزه بطائنی.۴.الجامع فی الحلال و الحرام و یا جامع الشرائع تألیف ظریف بن ناصح کوفی.۵.الجامع الکبیر فی الفقه یا جامع الآثار اثر یونس بن عبدالرحمان.۶.الجامع فی الفقه تألیف محمد بن علی بن محبوب.۷ و ۸.الجامع الکبیر فی الفقه و الجامع الصغیر فی الفقه نوشته ابراهیم بن محمد ثقفی.
← جوامع قرن چهارم تا ششم هجری قمری
این شیوۀ تألیف که نزد فریقین دارای نمونه های پرشمار و گاه بسیار پراهمیت است، افزون بر محدثان نزد بسیاری دیگر از عالمان و نویسندگان مسلمان همچون فقیهان و متکلمان نیز رواج داشته است.
واژۀ جامع
...

پیشنهاد کاربران

بپرس