جام سازی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جام سازی (قرآن). جناب سلیمان نبی برای اداره حکومت و رفع نیازهای مردم به موجوداتی که تحت قدرت او بودند دستور می داد تا جام ها و ظروفی را تهیه کنند.
ساخت کاسه هایی بزرگ برای سلیمان علیه السلام، به دست جنیان انجام می شد.ولسلیمـن الریح... • یعملون له ما یشاء من محـریب وتمـثیل وجفان کالجواب وقدور راسیـت..(و باد را برای سلیمان (رام کردیم) که رفتن آن بامداد یک ماه و آمدنش شبانگاه یک ماه (راه) بود و معدن مس را برای او ذوب (و روان) گردانیدیم و برخی از جن به فرمان پروردگارشان پیش او کار می کردند و هر کس از آنها از دستور ما سر برمی تافت از عذاب سوزان به او می چشانیدیم • (آن متخصصان) برای او هر چه می خواست از نمازخانه ها و مجسمه ها و ظروف بزرگ مانند حوضچه ها و دیگ های چسبیده به زمین می ساختند ای خاندان داوود شکرگزار باشید و از بندگان من اندکی سپاس گزارند.) «جفان» جمع «جفنة» به معنای کاسه طعام از ریشه جفن است.
موهبت الهی
«یعنی ما برای سلیمان باد را در شعاع یک ماه راهی که انسانها طی می کنند مسخر کردیم، به طوری که مسیر ((غدو)) یعنی از اول روز تا ظهر آن یک ماه باشد، و مسیر ((رواح)) یعنی از ظهر تا به عصرش نیز یک ماه باشد، و در نتیجه از صبح تا به غروب دو ماه مسافت را طی کند((و اسلنا له عین القطر))- کلمه ((اسلنا)) از مصدر اساله است که باب افعال از سیلان به معنای جریان است، و کلمه ((قطر)) به معنای مس است. و معنای جمله این است که ما معدن مس را مانند آب برای او روان و جاری کردیم((و من الجن من یعمل بین یدیه باذن ربه))- یعنی و جمعی از طایفه جن - چون بعدا فعل جمع به آنها نسبت داده، می فرماید: ((یعملون له))، پس معلوم می شود جمعی از جن بوده اند - که نزد او و به اذن پروردگار او کار می کردند، چون خدا آنها را مسخر وی کرده بود. ((و من یزغ عن امرنا))- یعنی و هر یک که از امر ما منحرف می شدند، و اطاعت سلیمان نمی کردند، ((نذقه من عذاب السعیر)) از عذاب آتش به وی می چشاندیم. از ظاهر سیاق بر می آید که مراد از عذاب سعیر عذاب آتش دنیا بوده، نه آخرت، و از ظاهر الفاظ آیه بر می آید که : همه طوایف جن مسخر وی نبوده اند، بلکه بعضی از جن مسخرش بوده اند.»
جفان و جواب
««جِفان» جمع «جفنه» (بر وزن وزنه) به معنی ظرفهای غذاخوری است.و «جَواب» جمع «جابیه» به معنی حوض آب است، و از این تعبیر استفاده می شود که: ظرفهای بسیار عظیم غذاخوری، که هر کدام همچون حوضی بود برای سلیمان، تهیه می دیدند، تا گروه کثیری بتوانند اطراف آن بنشینند و از آن غذا بخورند، و اگر فراموش نکرده باشیم، در زمانهای کمی قدیم نیز، بر سر سفره ها از مجمع های بزرگ برای خوردن غذا به صورت دسته جمعی استفاده می شد، و در حقیقت سفره آنها، همان ظرف بزرگ بود، و مثل امروز ظرفهای مستقل و جدای از یکدیگر معمول نبود.»

پیشنهاد کاربران

بپرس