چربی گاینوئید ( انگلیسی: Gynoid fat ) یا چربی گلابی شکل[ ۱] به ذخیره سازی چربی در اطراف لگن خاصره، پستان ها و ران ها گفته می شود. [ ۲] چربی گاینوئید در زنان برای تأمین غذای فرزند بوده و اغلب به عنوان «چربی تولید مثل» نامیده می شود چرا که حاوی اسیدهای چرب چند غیراشباع با زنجیره بلند ( PUFA ) است که برای رشد و تکامل جنین مهم است. [ ۳] با این حال، این نوع توزیع چربی در بدن زنان، از نظر جسمی نیز به عنوان یک ویژگی جذاب در نظر گرفته می شود و علاوه بر این گواه و نشانه ای از توانایی باروری زن برای جفت احتمالی است. [ ۴]
چربی گاینوئید عمدتاً از اسیدهای چرب چند غیراشباع با زنجیره بلند تشکیل شده است. [ ۳] گفته می شود نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند به دلیل وجود این اسیدهای چرب در شیر مادر، توانایی های شناختی بیشتری دارند، زیرا این چربی ها احتمالاً به رشد اولیه مغز در جنین ها و نوزادان کمک می کنند. [ ۵] قابل توجه ترین اسیدهای چرب موجود در شیر مادر، دوکوزاهگزانوئیک اسید و آراشیدونیک اسید است که ثابت شده نقش مهمی در شکل گیری سالم اعصاب و عملکرد یاخته های عصبی دارند. [ ۶]
چربی گاینوئید در شکل گیری قالب بدنی زن دخالت دارد که در دختران از دوران بلوغ شروع به شکل گیری می کند. این چربی در پستان ها، لگن، ران و باسن ذخیره می شود. [ ۷] این فرایند توسط استروژن، هورمون جنسی زنانه تنظیم و میانجی گری می شود و سبب می گردد که در نواحی مذکور در زنان، چربی بیشتری نسبت به فرم بدن مردانه ( که عمدتاً تحت تأثیر هورمون تستوسترون است ) توزیع و ذخیره شود. [ ۸]
محل ذخیرهٔ چربی اندروید از این جهت متفاوت است که در اطراف انباشتگاه های داخلی چربی و تنه ( شامل قفسه سینه و شکم ) جمع می شود. [ ۳] چربی اندروید بیشتر در بقای فرد نقش دارد و برخلاف عملکرد تولید مثلی چربی گاینوئید، هنگامی که منابع انرژی کم است بدن از آن به عنوان منبع انرژی استفاده می شود. [ ۹]
چربی گاینوئید در درجه اول، منبع ذخیره انرژی است که باید در پرورش فرزندان استفاده شود، هم برای تأمین انرژی کافی در دوران بارداری و هم برای نوزاد در مرحله شیردهی. [ ۱۰] هنگامی که منابع انرژی کافی در محیط وجود نداشته باشد یا مسائل بهداشتی که برای مبارزه با آن نیاز به انرژی هست، ذخیره چربی گاینوئید در زنان احتمالاً کاهش می یابد؛ بنابراین، از نظر اجدادی، یک زن با سطوح بالای چربی گاینوئید به مردها پیام می دهد که در وضعیت مطلوبی برای تولید مثل و پرورش فرزندان قرار دارد. این را می توان در این واقعیت مشاهده کرد که نسبت دور کمر به باسن زنان در زمان اوج باروری - اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی - در حداقل بهینه خود است و سپس در اواخر زندگی افزایش می یابد. [ ۱۱]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفچربی گاینوئید عمدتاً از اسیدهای چرب چند غیراشباع با زنجیره بلند تشکیل شده است. [ ۳] گفته می شود نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند به دلیل وجود این اسیدهای چرب در شیر مادر، توانایی های شناختی بیشتری دارند، زیرا این چربی ها احتمالاً به رشد اولیه مغز در جنین ها و نوزادان کمک می کنند. [ ۵] قابل توجه ترین اسیدهای چرب موجود در شیر مادر، دوکوزاهگزانوئیک اسید و آراشیدونیک اسید است که ثابت شده نقش مهمی در شکل گیری سالم اعصاب و عملکرد یاخته های عصبی دارند. [ ۶]
چربی گاینوئید در شکل گیری قالب بدنی زن دخالت دارد که در دختران از دوران بلوغ شروع به شکل گیری می کند. این چربی در پستان ها، لگن، ران و باسن ذخیره می شود. [ ۷] این فرایند توسط استروژن، هورمون جنسی زنانه تنظیم و میانجی گری می شود و سبب می گردد که در نواحی مذکور در زنان، چربی بیشتری نسبت به فرم بدن مردانه ( که عمدتاً تحت تأثیر هورمون تستوسترون است ) توزیع و ذخیره شود. [ ۸]
محل ذخیرهٔ چربی اندروید از این جهت متفاوت است که در اطراف انباشتگاه های داخلی چربی و تنه ( شامل قفسه سینه و شکم ) جمع می شود. [ ۳] چربی اندروید بیشتر در بقای فرد نقش دارد و برخلاف عملکرد تولید مثلی چربی گاینوئید، هنگامی که منابع انرژی کم است بدن از آن به عنوان منبع انرژی استفاده می شود. [ ۹]
چربی گاینوئید در درجه اول، منبع ذخیره انرژی است که باید در پرورش فرزندان استفاده شود، هم برای تأمین انرژی کافی در دوران بارداری و هم برای نوزاد در مرحله شیردهی. [ ۱۰] هنگامی که منابع انرژی کافی در محیط وجود نداشته باشد یا مسائل بهداشتی که برای مبارزه با آن نیاز به انرژی هست، ذخیره چربی گاینوئید در زنان احتمالاً کاهش می یابد؛ بنابراین، از نظر اجدادی، یک زن با سطوح بالای چربی گاینوئید به مردها پیام می دهد که در وضعیت مطلوبی برای تولید مثل و پرورش فرزندان قرار دارد. این را می توان در این واقعیت مشاهده کرد که نسبت دور کمر به باسن زنان در زمان اوج باروری - اواخر نوجوانی و اوایل بزرگسالی - در حداقل بهینه خود است و سپس در اواخر زندگی افزایش می یابد. [ ۱۱]
wiki: توزیع چربی گاینوئید