تلسکوپ کک

دانشنامه عمومی

تلسکوپ های کِک ( به انگلیسی: W. M. Keck Observatory ) نام دو تلسکوپ از بزرگ ترین و قوی ترین تلسکوپ های نوری جهان هستند که در رصدخانه مونوکی در هاوایی قرار گرفته اند.
این دو تلسکوپ متشابه در ارتفاع ۴٬۱۴۵ متر از سطح دریا قرار دارند، و هر یک از آیینه های مقعر مشبکی ( mosaic ) با قطر ۱۰ متر تشکیل شده اند.
تعداد زیادی دانشگاه در استفاده از این تلسکوپ ها شریک هستند. دانشگاه کلتک و دانشگاه کالیفرنیا از این دسته اند.
در سال ۱۹۸۵ میلادی هاروارد بی کک تاجر موفق آمریکایی با کمک گرفتن از بنیاد پدرش ویلیام میرون کک و بودجه ای ۷۰ میلیون دلاری طرحی را شروع کرد که یک تلسکوپ ۱۰ متری و رصدخانه ای مجهز را شامل می شد. او با تلاش های خود توانست در مه سال ۱۹۹۳ میلادی ساخت تلسکوپ کک ۱ را به پایان برساند و در اکتبر سال ۱۹۹۶ میلادی کک ۲ را راه اندازی کرد. هاروارد بی کک در همان سال در سن ۸۳ سالگی درگذشت.
در وسط اقیانوس آرام جزیره هاوایی با هزاران مایل آب گرم پایدار احاطه شده است. قله موناکی بلندترین ارتفاع هاوایی است که ارتفاعی حدود ۱۳۷۹۶ فوت ( تقریباً ۴۲۰۰ متر ) از سطح آب های آزاد دارد. چراغ های شهری کمی آسمان جزیره هاوایی را آلوده می کنند و برای سال ها جو بالای موناکی تمیز، آرام و خشک است.
این پروژه به وسیله دانشگاه کالیفرنیا و مؤسسه فناوری کالیفرنیا مدیریت شد. امروزه رصدخانه کک به وسیله منابع مالی عمومی و کمک های بشردوستانه حمایت می شود. این مجموعه توسط انجمن کالیفرنیا برای تحقیق در اخترفیزیک ( CARA ) اداره می شود. هیئت مدیره شامل نمایندگانی از مؤسسه فناوری کالیفرنیا و دانشگاه کالیفرنیا با رابطانی از ناسا و بنیاد کک هستند. مخارجی که تا پایان این پروژه عظیم علمی هزینه شد مبلغی بالغ بر ۱۴۰ میلیون دلار بود. در سال ۱۹۹۶ میلادی نیز سازمان فضایی آمریکا ناسا ( NASA ) در پروژه تلسکوپ های کک مشارکت خود را شروع کرد و تا به امروز فعالیت های خوبی بین تلسکوپ کک و سازمان فضایی آمریکا بوده است.
تلسکوپ های کک از نوع تلسکوپ های بازتابی هستند، که هرکدام قطری در حدود ۱۰ متر دارند. نوع استقرای این تلسکوپ ها از نوع سمتی - ارتفاعی است که تعادل لازم را به تلسکوپ می دهد. کامپیوترهای بزرگ با آنالیز پیشرفته، دقیقاً مشخص کرده اند که بیشترین استحکام و سفتی لازم برای استفاده از کمترین میزان فولاد در حدود ۲۷۰ تن برای هر تلسکوپ است. این کار نه فقط به دلیل اقتصادی بلکه برای جلوگیری از تغییر شکل تلسکوپ ها هم بسیار حائز اهمیت است. چون یک تلسکوپ بزرگ درحالیکه مسیر یک ستاره را در آسمان شب دنبال می کند، باید در برابر تغییر شکل ناشی از گرانش مقاومت کند.
عکس تلسکوپ ککعکس تلسکوپ ککعکس تلسکوپ کک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تِلِسکوپ کِک (Keck Telescope)
بزرگ ترین تلسکوپ نوری جهان، مستقر در مائونا کیایِ هاوایی. آینۀ اصلی این تلسکوپ دَه متر قطر دارد و از این نظر بی نظیر است که از ۳۶ قطعۀ شش ضلعی (لانه زنبوری) تشکیل شده است. هر کدام از این قطعات با رایانه هدایت و تنظیم می شوند تا در مجموع، تصویری واحد از جسم مورد رصد ایجاد کنند. وزن این تلسکوپ ۳۰۰ تُن است و از ۱۹۹۲ از آن بهره برداری می شود. نخستین تصویربرداری این تلسکوپ در ۱۹۹۰ صورت گرفت. تلسکوپ همتای کناری آن، که کِکِ دو نامیده شد، در ۱۹۹۶ به بهره برداری رسید. هر دو تلسکوپ مشترکاً به انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا در پاسادنا، و دانشگاه کالیفرنیا ـ رصدخانۀ لیک تعلق دارند.

پیشنهاد کاربران

بپرس