تلاوت در خانه و مسجد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در هر جا و مکانی ـ به جز اماکنی که قرائت قرآن در آنها سبب توهین به قرآن گردد ـ می توان قرآن تلاوت کرد و از نظر اسلام مانعی ندارد. در میان اماکن دو مکان برای تلاوت قرآن شرافت بیشتری دارد: خانه و مسجد. این مطلب را از روایاتی که در این زمینه وارد شده است می توان فهمید. خصوصا در فضیلت تلاوت قران در منازل تاکید زیادی شده است و برای آن فواید شگفت آوری را ترسیم کرده اند.
پیامبر عظیم الشان اسلام در این زمینه می فرماید:خانه های خود را با تلاوت قرآن نورانی کنید، و آنها را گورستان نسازید، همان گونه که یهود و نصارا چنین کردند (زیرا فقط در معابد نماز خوانده) و خانه های خویش را از عبادت تهی ساختند. هر خانه ای که در آن قرآن زیاد تلاوت شود، خیر و برکت آن افزون می گردد و اهل آن در وسعت قرار می گیرند و آن خانه برای اهل آسمان نورافشانی می کند، آن گونه که ستارگان آسمان برای اهل دنیا نور می دهند. نوروا بیوتکم بتلاوة القرآن و لا تتخذوها قبورا کما فعلت الیهود و النصارا: صلوا فی الکنائس و البیع و عطلوا بیوتهم فان البیت اذا کثر فیه تلاوة القرآن کثر خیره و اتسع اهله و اضاء لاهل السماء کما یضئ نجوم السماء لاهل الدنیا از کلام حضرت چنین استفاده می شود: منازلی که در آنها قرآن خوانده نمی شود مانند گورستان، تاریک و ظلمانی است.کسی که اهل قرآن نیست و با آن انس ندارد دل مرده است و خانة او گورستان است. بنابراین همة مسلمانان این گفتار پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) را آویزة گوش کنند و خانه ها را با ترک تلاوت قرآن تاریک نکنند. بلکه خانه ها را با تلاوت آن روشن بسازند. خود و خانواده، کوچه و محل زندگی را هم نورانی کنند.حضرت می فرماید: این نورانیت به زمین و زمینیان محدود نمی شود بلکه اهل آسمان هم از نورافشانی چنین خانه ای بهره می برند. همان طور که ستاره های آسمان برای ساکنان زمین چشمگیر است، خانه ای که در آن قرآن تلاوت می شود برای اهل آسمانها چشمگیر است و آنها هم از مراکز تلاوت قرآن نور می گیرند.خانه ای که صدای قرآن اهل آن، از کوچک و بزرگ، طنین انداز است، دنیایشان نیز آباد است. خیر و برکت آن زیاد است و رزق و روزی آن خانه فزونی می یابد. شایسته است در خانه هایی که اتاقهای متعدد دارد یک اتاق برای نماز، دعا و قرآن خواندن اختصاص یابد. و خانواده هایی که کمبود جا دارند، مکان مشخصی را برای قرائت قرآن و سایر عبادات در نظر گیرند، زیرا شرافت چنین مکان هایی موجب استجابت دعا خواهد شد.
آثارفضیلت تلاوت در خانه
مسجد خانة خدا در روی زمین است. هیچ خانه ای در کرة خاکی شریف تر و محترم تر از مسجد نیست. خانة خدا محل عبادت و یاد خدا است و قرائت قرآن برترین عبادت الهی است. جا دارد هر یک از ما مسلمانان مقداری از وقت خود را در مساجد به تلاوت قرآن اختصاص دهیم. برای پی بردن به ارزش تلاوت قرآن در مساجد به گزارش قطعه ای از تاریخ و سخنی از آورندة قرآن نظر می اندازیم.شخصی در مسجد شعر می سرود. پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) خطاب به آن شخص فرمود: «انما نصبت المساجد للقرآن». مسجدها را برای قرآن خواندن ساخته اند.این گفتار نشان دهندة اهمیت تلاوت قرآن در مساجد است. از کتابهایی که در مورد سیرة پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و اصحاب او نگاشته شده است استفاده می شود که مسلمانان علاوه بر تلاوت قرآن در خانه ها در مساجد نیز قرآن تلاوت می کردند و بیشتر اوقات، این تلاوتها به صورت جمعی بوده است.
پیشنهاد
...

پیشنهاد کاربران

بپرس