تفسیر نمونه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤلف:آیت الله مکارم شیرازی و گروهی از دانشمندان به نامهای حجج الاسلام: محمد رضا آشتیانی، محمد جعفر امامی،عبدالرسول حسنی، سید حسن شجاعی، محمود عبداللهی، محسن قرائتی، محمد محمدی اشتهاردی و شهید سید نورالله طباطبائی نژاد.
این تفسیر به این منظور تالیف شد که غذای معنوی و فکری مناسب و مفیدی برای نسل کنونی باشد و به همین علت مهمترین دیدگاهها و نظریات اسلام در زمینه های تربیتی و اخلاقی، متناسب با فهم همگان، در آن آورده شده است.استاد مکارم و همکارانش با ارائه این اثر، به نسلی که با عطش زیاد به دنبال فهم معارف قرآن و سیراب شدن از سرچشمه های گوارای آنند، خدمت بزرگ و ارزشمندی نمودند. در مقدمه این تفسیر آمده است: «هر عصری ویژگیها، ضرورتها و تقاضاهایی دارد که از دگرگون شدن وضع زمان و پیدا شدن مسائل جدید و مفاهیم تازه در عرصه زندگی سرچشمه می گیرد. همچنین هر روزگاری، مشکلات و پیچیدگی هایی دارد که لازمه تحول زندگی و گذشت زمان است. افراد پیروز و موفق، کسانی هستند که هم آن نیازها و تقاضاها را و هم این مشکلات و گرفتاریها را، که می توان مجموع آنها را «مسائل روز» نامید درک می کنند. رسالت دانشمندان هر دوره ای است که با هوشیاری کامل، این مسائل، تقاضاها، نیازها و این خلا روحی، فکری و اجتماعی را فورا دریابند و آنها را به شکل صحیحی پر کنند تا با امور دیگری پر نشود، زیرا خلا در محیط زندگی ما ممکن نیست.از مسائلی که ما به سهم خود به روشنی آن را دریافته ایم تشنگی و عطش نسل حاضر برای درک مفاهیم اسلام و مسائل مذهبی است، نه تنها درک، بلکه چشیدن و لمس کردن و بالاخره عمل کردن به این مفاهیم و اصول است. این مسائل، بخش مهمی از روح و جان آنان را فرا گرفته است، اما طبیعی است که همه این اشتغالات ذهنی، به صورت استفهام است و نخستین گام برای پاسخگویی به این خواسته ها، برگرداندن میراث علمی و فرهنگی اسلام و بیان کردن همه آن مفاهیم عالی به زبان روز و ریختن آن در کام روح و جان و عقل نسل کنونی است و گام دیگر، استنباط نیازها و تقاضاهای ویژه این زمان از اصول کلی اسلام است، و این تفسیر بر اساس همین دو هدف نگارش یافته است.مفسر محترم در مقدمه کوتاه خود بر جلد چهارم تفسیر با بیانی آشکار می نویسد: هدف از نوشتن این تفسیر، این بود که تفسیری به زبان فارسی برای قرآن مجید تهیه شود که هم «خواص» بتوانند از آن بهره گیرند، و هم برای «عموم» مفید باشد، تفسیری روان و دور از اصطلاحات پیچیده علمی، دور از شرح اختلافات مفسران و نقل اقوال پراکنده، بر اساس نزدیکترین مفاهیم قرآن به ذهن، و بر اساس دریافتها و برداشتهای تازه ای که در پرتو پیشرفت علوم گوناگون از قرآن می شود، و با استفاده از قرائن تاریخی و شان نزولها و احادیث متقن و ارزنده ای که در منابع اسلامی از پیشوایان بزرگ اسلام به ما رسیده است. تفسیری که در عین تفسیر بودن، جوابگوی پرسشها و مسائل عصری و حل ایرادهای گوناگون در اصول و فروع مباحث اسلامی (تا آنجا که وضع چنین تفسیری اجازه می دهد) بوده باشد.
معرفی تفسیر
تفسیر نمونه امروز یکی از رایج ترین و مقبول ترین تفاسیر شناخته شده در مجامع مذهبی و علمی می باشد که با ابتکار و اشراف استاد محقق و نامی حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی و با همیاری جمعی از فضلا و دانشمندان حوزه علمیه قم ، به زبان فارسی تالیف و در ۲۷ جلد وزیری ارائه شده است. این تفسیر، تمامی آیات قرآن را در بر دارد که به شیوه ترتیبی از ابتدا تا به انتهای قرآن را، بررسی کرده است.روش این تفسیر را می توان روش اجتهادی- تحلیلی و عقلی بازشمرد که با مطرح کردن برخی مسائل علمی روز، قدمی در تبیین بیشتر بعضی آیات برداشته است، در کنار آن جنبه تربیتی خود را همچنان مد نظر داشته و به تبیین دیدگاههای قرآن در این زمینه می پردازد. در مسائل خلافی شیعه و اهل سنت نیز سعی داشته روش تقریب را برگزیند و از مطرح کردن تعصبات بیجا بپرهیزد.ضمن در بر داشتن این خصوصیات از تفسیر آیه به آیه برای توضیح بیشتر مضامین قرآنی بهره برده و نیز در مقاطع مختلف با مطرح و نقل کردن روایات اهل بیت «علیهم السلام»، در تبیین هرچه بیشتر آیات، تلاش نموده است. این تفسیر در طی مدت ۱۵ سال از ۱۳۹۶ تا ۱۴۱۰ هجری قمری، تحقیق و تالیف گشته است.
مقدمه مفسر
مفسر محترم در ابتدای جلد ۱ مقدمه ای مختصر دارد که ضمن آن به انگیزه نگارش، آغاز تفسیر قرآن و چیستی و حقیقت آن، تفسیر به رای ، نیازها و ضرورتهای ویژه هر عصر، بیان شیوه کار گروهی، ویژگیها و منابع تفسیر، پرداخته است، ابتدای بعض مجلدات دیگر نیز مقدمه ای خیلی کوتاه درباره موضوعات مربوط به تفسیر نمونه، بیان داشته است.می توان روش ورود و خروج مفسر و همکاران را در سوره ها و آیات قرآن، به شرح ذیل ترسیم کرد.
پردازش مطالب
...

[ویکی شیعه] تفسیر نمونه از تفاسیر ترتیبی قرآن به زبان فارسی، اثر آیت الله ناصر مکارم شیرازی و گروهی از نویسندگان حوزه علمیه قم. تألیف این کتاب ۱۵ سال طول کشیده و نویسندگان کوشیده اند آیات قرآن را با زبانی ساده و روان ترجمه و شرح کنند. مؤلف در پیشگفتار این اثر، هدف از تألیف آن را ارائه تفسیری برای استفاده عموم مردم بیان کرده است. تفسیر نمونه به زبان های عربی و اردو ترجمه شده است.
ده نویسنده از حوزه علمیه قم با آیت الله ناصر مکارم شیرازی در تالیف این تفسیر همکاری داشته اند:
مهمترین ویژگی این تفسیر، اختصاص آن به عموم مردم است. نوع تفسیر و بیان مطالب، برای افراد و اقشار غیرمتخصص قابل فهم است. برخی دیگر ویژگی های تفسیر نمونه بنابر آنچه در مقدمۀ جلد اول آمده است:

[ویکی اهل البیت] تفسیر نمونه امروز یکی از رایج ترین و مقبول ترین تفاسیر شناخته شده در مجامع مذهبی و علمی شیعه می باشد که تحت اشراف آیت الله ناصر مکارم شیرازی و با همیاری جمعی از فضلا و دانشمندان حوزه علمیه قم، به زبان فارسی تألیف و در 27 جلد وزیری ارائه شده است. این تفسیر، تمامی آیات قرآن را در بر دارد که به شیوه ترتیبی از ابتدا تا به انتهای قرآن را، بررسی کرده است.
آیت الله مکارم شیرازی و گروهی از دانشمندان به نام های حجج الاسلام: محمدرضا آشتیانی، محمدجعفر امامی، عبدالرسول حسنی، سید حسن شجاعی، محمود عبداللهی، محسن قرائتی، محمدمهدی اشتهاردی و شهید سید نوراللّه طباطبائی نژاد.
روش این تفسیر را می توان روش اجتهادی- تحلیلی و عقلی بازشمرد که با مطرح کردن برخی مسائل علمی روز، قدمی در تبیین بیشتر بعضی آیات برداشته است، در کنار آن جنبه تربیتی خود را همچنان مد نظر داشته و به تبیین دیدگاههای قرآن در این زمینه می پردازد. در مسائل خلافی شیعه و اهل سنت نیز سعی داشته روش تقریب را برگزیند و از مطرح کردن تعصبات بیجا بپرهیزد.
ضمن در بر داشتن این خصوصیات از تفسیر آیه به آیه برای توضیح بیشتر مضامین قرآنی بهره برده و نیز در مقاطع مختلف با مطرح و نقل کردن روایات اهل بیت علیهم السلام، در تبیین هرچه بیشتر آیات، تلاش نموده است. این تفسیر در طی مدت 15 سال از 1396 تا 1410 هجری قمری، تحقیق و تألیف گشته است.
مفسر محترم در ابتدای جلد 1 مقدمه ای مختصر دارد که ضمن آن به انگیزه نگارش، آغاز تفسیر قرآن و چیستی و حقیقت آن، تفسیر به رأی، نیازها و ضرورتهای ویژه هر عصر، بیان شیوه کار گروهی، ویژگیها و منابع تفسیر، پرداخته است، ابتدای بعض مجلدات دیگر نیز مقدمه ای خیلی کوتاه درباره موضوعات مربوط به تفسیر نمونه، بیان داشته است.
می توان روش ورود و خروج مفسر و همکاران را در سوره ها و آیات قرآن، به شرح ذیل ترسیم کرد. ابتدای هر سوره را با نام آن، مکی، مدنی بودن و تعداد آیات افتتاح می نماید، پس از آن به بیان ویژگی های سوره در طی چند نکته می پردازد، این نکات بطور معمول شامل فضیلت سوره، ثواب قرائت و جایگاه آن می باشد که معمولا محور این بخش روایات می باشد.« عنوان محتوای سوره»، مدخل دیگر مفسر برای بحث راجع به خطوط کلی سوره می باشد و آن را در قالب نکته ها، بیان می دارد. در مواردی نیز وجه تسمیه سوره را به شکل سؤال مطرح نموده به آن می پردازد. پس از پرداختن به موارد فوق بررسی آیات و تفسیر آنها آغاز می گردد، در این بخش، ابتدا دسته ای از آیات مرتبط بهم را مشخص نموده، ترجمه آنها را بیان می دارد.
به شأن نزول آیات، اهمیت داده آن را در این مقطع ذکر می کند، و در نهایت با تفسیر آیات، مطالب خود را در این بخش تکمیل می نماید. ضمن اینکه مقاطع آیات خود عنوان بخشند، عنوانهای دیگری را برای تفکیک مطالب از هم، به کمک می گیرند و این در تسهیل مطالعه و یافتن مطلب مورد نظر خواننده تفسیر، مؤثر می باشد.
پس از تفسیر، عنوان «نکته ها» حاوی مطالب و پرسش و پاسخهای ارزشمندی می باشد، این بخش شامل عناوین متعدد، و حاوی مباحث موضوعی فراوانی( مانند بحث هدایت ج 1 ص 67، مقصود از قلب در قرآن ج 1 ص 87، پیدایش نفاق، ریشه ها و خصوصیات آن ج 1 ص 97 و...) می باشد.

[ویکی نور] تفسیر نمونه: تفسیر و بررسی تازه ای درباره قرآن مجید با در نظر گرفتن نیازها، خواست ها، پرسش ها، مکتب ها و مسائل روز، اثر فارسی آیت الله مکارم شیرازی و گروهی از دانشمندان حوزه علمیه قم، حجج اسلام محمدرضا آشتیانی، محمدجعفر امامی، عبدالرسول حسنی، سید حسن شجاعی، محمود عبداللهی، محسن قرائتی، محمد محمدی اشتهاردی و شهید سید نورالله طباطبایی نژاد می باشد
این تفسیر، از متداول ترین تفاسیر فارسی عصر ماست که به زبان ساده و گویا بیان شده و قابل استفاده برای عموم به نگارش درآمده و همچنین مورد استقبال اقشار مختلف قرار گرفته که تجدید چاپ های فراوان آن در طول سال های اخیر، دلیل این مدعاست
کتاب، با مقدمه آیت الله مکارم شیرازی آغاز و مطالب در بیست و هفت جلد، تنظیم شده است.
«نمونه»، تفسیری کامل می باشد که شامل تمام قرآن، در 27 جلد و با ویژگی عصری و اجتماعی بودن در میان قرآن پژوهان مطرح است؛ زیرا مناسب با نیازها و پرسش های عصر، پیام قرآن را با زبان روز تبیین کرده و از مباحث فنی و کلاسیک ادبی پرهیز نموده است
روش ارائه مطالب در این تفسیر، چنین است که در آغاز، پس از بیان نکات کلی و عام در هر سوره، به فضای حاکم بر سوره، سبک و سیاق و موضوعات مهم مطرح شده در سوره اشاره می شود، آنگاه به مضمون آیه پرداخته و با روش بیانی و تحلیلی در تفسیر، مسائل زندگی و هدایت انسان تشریح می گردد

دانشنامه آزاد فارسی

کتابی به فارسی، در تفسیر قرآن. این تفسیر زیرنظر ناصر مکارم شیرازی با همکاری محمدرضا آشتیانی، عبدالرسول حسنی، محمود عبداللّهی، داود الهامی، محمد جعفر امامی، حسن شجاعی، محسن قرائتی و محمد محّمدی تألیف شده است. این اثر در ۲۷ جلد تدوین شده و ویژگی بارز آن بررسی مسائل اجتماعی روز و بیان پیام قرآن به زبان امروزی است (۱۳۵۵ـ۱۳۷۰ش). این تفسیر به انگلیسی، اردو و عربی نیز ترجمه شده است. تلخیصی از این اثر به کوشش محمد علی بابایی به چاپ رسیده است (۱۳۷۴ش).

پیشنهاد کاربران

تفسیر نمونه از تفاسیر شیعی قرآن به زبان فارسی، تألیف ناصر مکارم شیرازی و گروه نویسندگان در قرن ۱۴ هجری است. این تفسیر در ۲۷ جلد در ایران منتشر شده و به زبان های انگلیسی، آذربایجان عربی و اردو نیز ترجمه شده است. جدیداً این تفسیر به صورت کاملاً علمی و جدید و با پرداختن به جزیی ترین مسایل تا جزء ۵ در حال نوشته شدن است.
...
[مشاهده متن کامل]

این تفسیر به صورت ترتیبی و از ابتدای قرآن تنظیم شده است. ضمناً به زبان ساده، گویا و قابل استفاده برای عموم نوشته شده و شامل همهٔ آیات قرآن کریم است. مهم ترین ویژگی این تفسیر، عصری و اجتماعی بودن است. ویژگی دیگر آن در پرداختن و توجه به جنبه های هدایتی و تربیتی آیات قرآن است.
شیوهٔ ارائهٔ مطالب در این تفسیر چنین است که در آغاز، پس از بیان نکات کلی در هر سوره، به فضای حاکم بر سوره، سبک و سیاق و موضوعات مهم مطرح شده در سوره اشاره می شود، سپس به مضمون آیه پرداخته و با آوردن متن عربی و ترجمه چند آیه و ارائه توضیحات کلی، با روشی تحلیلی، مسائل زندگی و هدایت انسان با استفاده از آیات قرآن تشریح می شود.
تفسیر نمونه اثر گروهی از نویسندگان زیر نظر ناصر مکارم شیرازی است. از جملهٔ مؤلفان این تفسیر می توان به: محمدرضا آشتیانی، محمد جعفر امامی، داود الهامی، اسداللّه ایمانی، عبدالرسول حسنی، سید حسن شجاعی کیاسری، سید نورالله طباطبائی، محمود عبداللهی، محسن قرائتی و محمد محمدی اشتهاردی اشاره کرد.
در سالهای اخیر نسخه اندروید و ویندوزفون این تفسیر برای دسترسی بهتر مخاطبان با قابلیت جستجو آماده گردیده است.

تفسیر نمونهتفسیر نمونه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تفسیر_نمونه

بپرس