تغذیه
/taqziye/
مترادف تغذیه: اطعام، خوراک دادن، خوراندن، خوردن
برابر پارسی: خوراک، خوراک دادن، خوراندن
معنی انگلیسی:
لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
۱ - ( مصدر ) خورش دادن خورانیدن خوراک دادن . ۲ - خوردن .
خورش دادن پرورانیدن
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
۲. غذا جذب کردن.
فرهنگستان زبان و ادب
{nutrition} [تغذیه] فرایند دریافت غذا و استفاده از آن در موجودات زنده
دانشنامه عمومی
نیاز انسان به خوراک یکی از احتیاجات طبیعی یا فیزیولوژیک است که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد. احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی کوشش کند.
تغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد،
غذای انسان باید شامل پروتئینها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند؛ و ضامن بقا هستند.
• قبل از اشتهای کامل غذا نخوریم و قبل از سیر شدن کامل دست از غذاخوردن بکشیم.
• در هنگام خوردن غذا و حتی بعد از صرف غذا حفظ آرامش از نکات ضروری است ( بسیار سریع غذا خوردن و طولانی شدن مدت زمان صرف غذا هردو بد است )
• حرکات شدید و فعالیت های ورزشی و همچنین به بستر رفتن برای خواب بلا فاصله بعد از صرف غذا پسندیده نمی باشد.
• تنوع و مصرف غذاهای رنگارنگ همزمان باهم باعث سوء هاضمه می شود مثلاً وجود چندین نوع خورشت و انواع سالاد و ترشی و ماست و سوپ و… بر سر یک سفره و استفاده ازتمامی آنها عامل سوءهاضمه و ایجاد خلط غیرطبیعی خواهد بود. همچنین مصرف بعضی از غذاها باهم می تواند بسیار مضر باشد که گاهی تأثیرات این تداخلات در چندین سال بعد به صورت بیماری های صعب العلاج بروز خواهد کرد به عنوان مثال حکمای طب ایرانی معتقد هستند مصرف همزمان گوشت با ماست می تواند باعث تولید خلط خام در بدن شده و بعضی از لکهای پوستی را طی چندین سال به وجود می آورد؛ لذا ازخوردن ترکیب غذایی ذیر جداَخودداری فرمایید: ( کله پاچه+انگور ) ، ( ماهی تازه+شیر وتخم مرغ ) ، ( گوشت+ماست و دوغ ) ، ( پنیر+بادام ) ، ( حلیم+انار ) ، ( خربزه+عسل ) ، ( لبنیات+انواع آلو ) ، ( سرکه+برنج وماش )
• مداومت برمصرف یک نوع غذا نیز پسندیده نیست مثلاً هرروز برنج خوردن.
• غذا باید به خوبی جویده شود و به آرامی بلعیده گردد و این امر باعث تسهیل در هضم معده خواهد شد و از ترش کردن و نفخ گوارش جلوگیری می کند.
• پرهیز از خوردن میوه های نارس که باعث سوءهاضمه می شود.
• اگر یک وعده غذای سنگین مصرف شود ضروری است روز بعد کم خوری و امساک وجود داشته باشد و اگر این مسئله رعایت نشود طول عمر کوتاه خواهد شد.
• گرسنگی و سیری زیاد هردو باعث ضعف هاضمه می شود.
• غذاهایی که از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند و سریع الهضم می باشند باعث حفظ سلامتی می گردند مانند: ( نان تهیه شده از گندم کاملاً رسیده، گوشت معتدل زود هضم مانند گوشت گوسفند، مرغ و کبک و تیهو که به روش طبیعی پرورش یافته است، شیرینی جات طبیعی و معتدل مانند عسل و شیره انگور، خرما و انجیر تازه.
• زیاده روی در مصرف ترشیجات باعث افزایش ضعف اعصاب و پیری می گردد. [ ۱]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفتغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد،
غذای انسان باید شامل پروتئینها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند؛ و ضامن بقا هستند.
• قبل از اشتهای کامل غذا نخوریم و قبل از سیر شدن کامل دست از غذاخوردن بکشیم.
• در هنگام خوردن غذا و حتی بعد از صرف غذا حفظ آرامش از نکات ضروری است ( بسیار سریع غذا خوردن و طولانی شدن مدت زمان صرف غذا هردو بد است )
• حرکات شدید و فعالیت های ورزشی و همچنین به بستر رفتن برای خواب بلا فاصله بعد از صرف غذا پسندیده نمی باشد.
• تنوع و مصرف غذاهای رنگارنگ همزمان باهم باعث سوء هاضمه می شود مثلاً وجود چندین نوع خورشت و انواع سالاد و ترشی و ماست و سوپ و… بر سر یک سفره و استفاده ازتمامی آنها عامل سوءهاضمه و ایجاد خلط غیرطبیعی خواهد بود. همچنین مصرف بعضی از غذاها باهم می تواند بسیار مضر باشد که گاهی تأثیرات این تداخلات در چندین سال بعد به صورت بیماری های صعب العلاج بروز خواهد کرد به عنوان مثال حکمای طب ایرانی معتقد هستند مصرف همزمان گوشت با ماست می تواند باعث تولید خلط خام در بدن شده و بعضی از لکهای پوستی را طی چندین سال به وجود می آورد؛ لذا ازخوردن ترکیب غذایی ذیر جداَخودداری فرمایید: ( کله پاچه+انگور ) ، ( ماهی تازه+شیر وتخم مرغ ) ، ( گوشت+ماست و دوغ ) ، ( پنیر+بادام ) ، ( حلیم+انار ) ، ( خربزه+عسل ) ، ( لبنیات+انواع آلو ) ، ( سرکه+برنج وماش )
• مداومت برمصرف یک نوع غذا نیز پسندیده نیست مثلاً هرروز برنج خوردن.
• غذا باید به خوبی جویده شود و به آرامی بلعیده گردد و این امر باعث تسهیل در هضم معده خواهد شد و از ترش کردن و نفخ گوارش جلوگیری می کند.
• پرهیز از خوردن میوه های نارس که باعث سوءهاضمه می شود.
• اگر یک وعده غذای سنگین مصرف شود ضروری است روز بعد کم خوری و امساک وجود داشته باشد و اگر این مسئله رعایت نشود طول عمر کوتاه خواهد شد.
• گرسنگی و سیری زیاد هردو باعث ضعف هاضمه می شود.
• غذاهایی که از ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند و سریع الهضم می باشند باعث حفظ سلامتی می گردند مانند: ( نان تهیه شده از گندم کاملاً رسیده، گوشت معتدل زود هضم مانند گوشت گوسفند، مرغ و کبک و تیهو که به روش طبیعی پرورش یافته است، شیرینی جات طبیعی و معتدل مانند عسل و شیره انگور، خرما و انجیر تازه.
• زیاده روی در مصرف ترشیجات باعث افزایش ضعف اعصاب و پیری می گردد. [ ۱]
wiki: تغذیه
دانشنامه آزاد فارسی
تغذیه (nutrition)
راهکار هر اندام واره ای برای به دست آوردن مواد شیمیایی مورد نیاز زندگی، رشد و بازآفرینی. این مواد شیمیایی، مواد غذایی اند که از محیط زیست، نظیر نمک های کانی یا مواد شیمیایی ساخته شده در گیاه یا بدن حیوان، جذب می شوند. علم تغذیه به بررسی تأثیر غذا بر حیات جانداران و سلامت و بیماری آنان می پردازد. مطالعۀ مواد مغذی اصلی و ضروری، حضور این مواد در جیرۀ غذایی، و تأثیر پختن و نگهداری بر خاصیت غذاها از جمله حوزه های بررسی این علم است. این علم با بیماری های ناشی از رژیم غذایی نامناسب نیز سروکار دارد. تغذیۀ گیاهی با تغذیۀ حیوانی تفاوت های بسیار دارد. در گیاه، غذای پُرانرژی، مانند کربوهیدرات، درون گیاه با فتوسنتز تولید می شود. حیوان غذای سرشار از انرژی را با خوردن گیاه یا جانور دیگر تأمین می کند. مواد مغذی محیط زیست، از طریق بخش های مختلف گیاه یا حیوان جذب می شود. ریشۀ گیاه مواد غذایی موجود در آب خاک را جذب می کند. این مواد غذایی در حیوانات نیز جذب سلول های جداری معدۀ آن ها می شود. مواد مغذی به شش دسته تقسیم می شوند: آب، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و کانی ها.
آب: تقریباً برای همۀ کارکردهای بدن ضروری است؛ زیرا تشنگی (کمبود آب) حیوانات و انسان ها را زودتر از گرسنگی از پا درمی آورد.
کربوهیدرات ها: از کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند. دسته های مهم آن عبارت اند از نشاسته ها، قندها، و سلولز و مواد وابسته. کاربرد اصلی کربوهیدرات ها تولید انرژی بدن است؛ همچنین منبع مناسبی برای گلوکزند و بدن برای کارکرد مغز، بهره گیری از غذاها، و حفظ دمای بدن به آن نیاز دارد. مواد سلولزی دیگر عبارت اند از مواد سخت ساختاری سبزیجات، میوه ها و غلات.
پروتئین ها: موادی متشکل از واحدهای کوچک تری با نام اسیدهای آمینه اند. کاربرد اصلی پروتئین غذایی تهیۀ اسیدهای آمینۀ مورد نیاز برای رشد و نگهداری بافت های بدن است. هر دو سرشار از پروتئین اند.
چربی ها: همچون منابع متمرکز انرژی عمل می کنند، و از اندام های حیاتی نظیر کلیه و استخوان حفاظت می کنند. چربی های اشباع شده، عمدتاً از منابع حیوانی گرفته می شود؛ چربی های اشباع نشده از گیاهانی همچون خشکبار (آجیل) و دانه ها حاصل می شوند.
ویتامین ها: برای رشد طبیعی ضرورت دارند، و در چربی یا آب حل می شوند. ویتامین های محلول در چربی عبارت اند از ویتامین آ، که برای نگهداری غشای مخاطی، به ویژه مُلتحمۀ چشم ضروری است؛ ویتامین د، برای جذب کلسیم؛ ویتامین ای، ضد اکسید است؛ ویتامین کا، برای انعقاد خون لازم و ضروری است. ویتامین های محلول در آب عبارت اند از مجموعۀ ویتامین های ب، ضروری برای واکنش های سوخت و سازی، و ویتامین ث برای نگهداری بافت های اتصالی.
کانی ها: در رشد عادی بسیار حیاتی اند. کلسیم و آهن از اهمیت ویژه برخوردارند، چون بدن به مقدار فراوان به آن ها نیاز دارد. کانی های مورد نیاز بدن به مقدار کم عبارت اند از کروم، مس، فلوئوراید، ید، آهن، منگنز، منیزیوم، مولیبدن، فسفر، پتاسیم، سلنیوم، سدیم و روی.
راهکار هر اندام واره ای برای به دست آوردن مواد شیمیایی مورد نیاز زندگی، رشد و بازآفرینی. این مواد شیمیایی، مواد غذایی اند که از محیط زیست، نظیر نمک های کانی یا مواد شیمیایی ساخته شده در گیاه یا بدن حیوان، جذب می شوند. علم تغذیه به بررسی تأثیر غذا بر حیات جانداران و سلامت و بیماری آنان می پردازد. مطالعۀ مواد مغذی اصلی و ضروری، حضور این مواد در جیرۀ غذایی، و تأثیر پختن و نگهداری بر خاصیت غذاها از جمله حوزه های بررسی این علم است. این علم با بیماری های ناشی از رژیم غذایی نامناسب نیز سروکار دارد. تغذیۀ گیاهی با تغذیۀ حیوانی تفاوت های بسیار دارد. در گیاه، غذای پُرانرژی، مانند کربوهیدرات، درون گیاه با فتوسنتز تولید می شود. حیوان غذای سرشار از انرژی را با خوردن گیاه یا جانور دیگر تأمین می کند. مواد مغذی محیط زیست، از طریق بخش های مختلف گیاه یا حیوان جذب می شود. ریشۀ گیاه مواد غذایی موجود در آب خاک را جذب می کند. این مواد غذایی در حیوانات نیز جذب سلول های جداری معدۀ آن ها می شود. مواد مغذی به شش دسته تقسیم می شوند: آب، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و کانی ها.
آب: تقریباً برای همۀ کارکردهای بدن ضروری است؛ زیرا تشنگی (کمبود آب) حیوانات و انسان ها را زودتر از گرسنگی از پا درمی آورد.
کربوهیدرات ها: از کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند. دسته های مهم آن عبارت اند از نشاسته ها، قندها، و سلولز و مواد وابسته. کاربرد اصلی کربوهیدرات ها تولید انرژی بدن است؛ همچنین منبع مناسبی برای گلوکزند و بدن برای کارکرد مغز، بهره گیری از غذاها، و حفظ دمای بدن به آن نیاز دارد. مواد سلولزی دیگر عبارت اند از مواد سخت ساختاری سبزیجات، میوه ها و غلات.
پروتئین ها: موادی متشکل از واحدهای کوچک تری با نام اسیدهای آمینه اند. کاربرد اصلی پروتئین غذایی تهیۀ اسیدهای آمینۀ مورد نیاز برای رشد و نگهداری بافت های بدن است. هر دو سرشار از پروتئین اند.
چربی ها: همچون منابع متمرکز انرژی عمل می کنند، و از اندام های حیاتی نظیر کلیه و استخوان حفاظت می کنند. چربی های اشباع شده، عمدتاً از منابع حیوانی گرفته می شود؛ چربی های اشباع نشده از گیاهانی همچون خشکبار (آجیل) و دانه ها حاصل می شوند.
ویتامین ها: برای رشد طبیعی ضرورت دارند، و در چربی یا آب حل می شوند. ویتامین های محلول در چربی عبارت اند از ویتامین آ، که برای نگهداری غشای مخاطی، به ویژه مُلتحمۀ چشم ضروری است؛ ویتامین د، برای جذب کلسیم؛ ویتامین ای، ضد اکسید است؛ ویتامین کا، برای انعقاد خون لازم و ضروری است. ویتامین های محلول در آب عبارت اند از مجموعۀ ویتامین های ب، ضروری برای واکنش های سوخت و سازی، و ویتامین ث برای نگهداری بافت های اتصالی.
کانی ها: در رشد عادی بسیار حیاتی اند. کلسیم و آهن از اهمیت ویژه برخوردارند، چون بدن به مقدار فراوان به آن ها نیاز دارد. کانی های مورد نیاز بدن به مقدار کم عبارت اند از کروم، مس، فلوئوراید، ید، آهن، منگنز، منیزیوم، مولیبدن، فسفر، پتاسیم، سلنیوم، سدیم و روی.
wikijoo: تغذیه
مترادف ها
تقویت، غذا، تغذیه
تقویت، قوت، غذا، تغذیه، خوراک، قوت گیری
تغذیه، خورش
قوت، غذا، تغذیه، خوراک، پرورش
تغذیه
غذا، تغذیه، تربیت، پرورش، بار اوردن بچه
تغذیه، نگهداری، معاش، اعانت
غذا، تغذیه، خوراک، کسب نیرو بوسیله غذا
فارسی به عربی
پیشنهاد کاربران
تغذیه در پارسی امروز دارای دو معنی است: 1ـ خوراندن که با فعل کردن به کار می رود و گفته می شود تغذیه کردن؛ که در سغدی خویر xvir گفته می شد و می توان امروزه به جای تغذیه اِخویر به کار برد. 2ـ خوراک. که با
... [مشاهده متن کامل]
... [مشاهده متن کامل]
فعل دادن به کار می رود و گفته می شود تغذیه دادن. که در این معنی می توان واژه ی پهلوی واسان یا اوستایی پیتو pitu را به کار برد.
سلیم
تغذیه: خوردنی ها مانند : در دوران شاه در مدارس به شاگردان تغذیه رایگان میدادند، برابر ست با در روزگار نه چندان دور ، در دبستان و آموزشگاه ها به دانش آموزان خوردنی های رایگان می دادند.
تغذیه: خوردنی ها مانند : در دوران شاه در مدارس به شاگردان تغذیه رایگان میدادند، برابر ست با در روزگار نه چندان دور ، در دبستان و آموزشگاه ها به دانش آموزان خوردنی های رایگان می دادند.
مناطق وفور خوراک، اراضی متنعم، مناطق غنی از غذا، بسترهای آبخوان/ آبریز [خوراک دهی بسترها]
خورانِش
در باره خوراک به آلمانی Ernaehrung می شود زیاد نوشت ونکه در اینجا کوتاه بنویسم که: زنبور عسل ( شهد ) تنها تار پایی است که برای ما خوراک شیرین درست می کند و زندگی ما وابسته به این تار پا است. Albert Einstein می گوید: \\ اگر زنبور عسل یکباره در جهان ناپدید شود. ما آدمها چهار سال پس از آن خواهیم مرد. اگر زنبور عسل نباشد گرد افشانی هم نخواهد بود جانداران دیگر هم نخواهند بود آدم هم نخواهد بود. //
... [مشاهده متن کامل]
بدون این تار پا سبد های ما تهی از میوه و سبزی خواهد شد و چگونه زندگی بدون این تار پا شدنی است؟ شور بختانه امروز چون در کشاورزی ماده شیمیایی برای نابود کردن تارپایان موزی و انگلها بکار می برند این تار پای سومند را هم می کشد و چنان است که توده و انبوه آن کاسته شده و باید اندیشه ایی برای آن کرد و جلوی نابودی آنرا گرفت وگرنه رویداد بسیار ناگواری را می آفریند. در پیشه ساخت ماده خوراکی سه چیز را می شود به سادگی دستکاری کرد: 1 - عسل/ 2 - روغن زیتون/ 3 - شراب/ شهدی را که چین در کارخانه با فروکتوز بدست آمده از آرد ذرت Fermentation درست می کند و به بازار می فرستد با آنچه زنبور عسل داران درست می کنند از زمین تا آسمان ناهمسویی دارد. ایتالیایی ها چند سال پیش روغن آفتاب گردان را با کلروفیل Chlorophyll رنگ کرده بودنند و به یکی از فروشگاههای زنجیره ایی آلمان Discount فروخته بودنند. آنها با آزمایش به نا آلا یشی آن پی برده و همه را میلیونها شیشه پس داده بودنند. شراب هم اینگونه است که آنرا در شیشه های مارکهای گران می ریزند و می فروشند. در ایران باستان شهد و شراب برای ما ایرانیان بسیار با ارزش بوده چنانکه آنرا روی خوان نوروزی می گذاشته ایم آنزمان خوان هفت شین بود و فردوسی بزرگ می نویسد: جشن نوروز در زمان کیان می نهادنند مردم ایران// شهد و شیر وشراب و شکر ناب, شمع و شمشاد و شایه اندر خوان
ماده های خوراکی که امروز پیشه خوراک سازی Food Industry می سازد سم کشنده برای بدن است. در دهه 1970 تا 1980 که ماده های خوراکی کلسترول Cholesterol زیادی داشت و دانشمندان به آنها ایراد گرفتند. این کارخانه ها دست به ترفندی زدنند از میزان کلسترول کم کرده و شکر را زیاد کردنند. مانند آن است که لکه روی پارچه را با سوراخ جابجا کنی! شکر را سم شیرین می گویند. این ماده در جگر به شکل چربی انباشته می شود و توی خون آزاد می شود. در آلمان هر آلمانی سالانه 32 تا 42 کیلو شکر را میل می کند. 7 میلیون بیمار دیابتی درجه دوم در این کشور هست که باید به خود انسولین بزنند تا زنده بمانند. 52 % مردم زیادی وزن از 20 کیلو به بالا دارند که پاره ایی از آنها Adipositas هستند. اگر بخواهم واکنش های شیمیایی که پس خوردن شکر در بدن شکل می گیرد بنویسم چند برگ نیاز دارم. این را بگویم که باید از خوردن خوراکی های رستورانهایی که Fast Food درست می کنند خود داری کرد و شکر را کنار گذاشت و بجای آن میوه خورد. اینکار برای پاره ایی از مردم کار ساده ایی نیست. ونکه بدون شکر زندگی همراه با تندرستی است!
... [مشاهده متن کامل]
بدون این تار پا سبد های ما تهی از میوه و سبزی خواهد شد و چگونه زندگی بدون این تار پا شدنی است؟ شور بختانه امروز چون در کشاورزی ماده شیمیایی برای نابود کردن تارپایان موزی و انگلها بکار می برند این تار پای سومند را هم می کشد و چنان است که توده و انبوه آن کاسته شده و باید اندیشه ایی برای آن کرد و جلوی نابودی آنرا گرفت وگرنه رویداد بسیار ناگواری را می آفریند. در پیشه ساخت ماده خوراکی سه چیز را می شود به سادگی دستکاری کرد: 1 - عسل/ 2 - روغن زیتون/ 3 - شراب/ شهدی را که چین در کارخانه با فروکتوز بدست آمده از آرد ذرت Fermentation درست می کند و به بازار می فرستد با آنچه زنبور عسل داران درست می کنند از زمین تا آسمان ناهمسویی دارد. ایتالیایی ها چند سال پیش روغن آفتاب گردان را با کلروفیل Chlorophyll رنگ کرده بودنند و به یکی از فروشگاههای زنجیره ایی آلمان Discount فروخته بودنند. آنها با آزمایش به نا آلا یشی آن پی برده و همه را میلیونها شیشه پس داده بودنند. شراب هم اینگونه است که آنرا در شیشه های مارکهای گران می ریزند و می فروشند. در ایران باستان شهد و شراب برای ما ایرانیان بسیار با ارزش بوده چنانکه آنرا روی خوان نوروزی می گذاشته ایم آنزمان خوان هفت شین بود و فردوسی بزرگ می نویسد: جشن نوروز در زمان کیان می نهادنند مردم ایران// شهد و شیر وشراب و شکر ناب, شمع و شمشاد و شایه اندر خوان
ماده های خوراکی که امروز پیشه خوراک سازی Food Industry می سازد سم کشنده برای بدن است. در دهه 1970 تا 1980 که ماده های خوراکی کلسترول Cholesterol زیادی داشت و دانشمندان به آنها ایراد گرفتند. این کارخانه ها دست به ترفندی زدنند از میزان کلسترول کم کرده و شکر را زیاد کردنند. مانند آن است که لکه روی پارچه را با سوراخ جابجا کنی! شکر را سم شیرین می گویند. این ماده در جگر به شکل چربی انباشته می شود و توی خون آزاد می شود. در آلمان هر آلمانی سالانه 32 تا 42 کیلو شکر را میل می کند. 7 میلیون بیمار دیابتی درجه دوم در این کشور هست که باید به خود انسولین بزنند تا زنده بمانند. 52 % مردم زیادی وزن از 20 کیلو به بالا دارند که پاره ایی از آنها Adipositas هستند. اگر بخواهم واکنش های شیمیایی که پس خوردن شکر در بدن شکل می گیرد بنویسم چند برگ نیاز دارم. این را بگویم که باید از خوردن خوراکی های رستورانهایی که Fast Food درست می کنند خود داری کرد و شکر را کنار گذاشت و بجای آن میوه خورد. اینکار برای پاره ایی از مردم کار ساده ایی نیست. ونکه بدون شکر زندگی همراه با تندرستی است!
خوردوخوراک ، خوراک دهی ، خوراک رسانی
خورد خوراک یا همون مواد تغذیه
پارسی آن خوراک است.
خوراک نیاز انسان است، به عبارتی یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک انسان می باشد که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد.
احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی کوشش کند.
خوراک نیاز انسان است، به عبارتی یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک انسان می باشد که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد.
احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی کوشش کند.
خوراک دهی ، خورد و خوراک
این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست: پروژ parvež ( سغدی ) پیهن pihan ( پهلوی )
نیاز انسان به غذا یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک است که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد. احتیاج به غذا دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن غذا و رفع گرسنگی کوشش کند.
... [مشاهده متن کامل]
تغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد.
غذای انسان باید شامل پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند.
تاریخچه تغذیه
تا اوایل سده ۱۹ مفهوم غذاخوردن فقط پرکردن شکم بود و احساس گرسنگی بشر را وادار می کرد تا آنچه را در دسترس خود می دید بدون توجه به کمیت و کیفیت آن مصرف کند. شهرنشینی و تشکیل اجتماعات باعث ایجاد تغییرات زیادی در طرز تغذیه بشر شده است. اولین اجتماعات و شهرها در میانرودان، آسیای غربی، مصر و یونان بوجود آمدند. شهرنشینهای اولیه کشاورزی و دامپروری را به خوبی می دانستند و برای تغذیه خود از محصولات متنوع استفاده می کردند. ایران نخستین کشور جهان است که انسان اولیه در آن به کشاورزی و پرورش دام پرداخته است. ( آرتور کیت و دکتر ارنست هرتسفیلد در کتابی به نام صنایع ایران ثابت کرده اند که کشاورزی و تمدن از فلات ایران شروع شده است ) . در حفاریهایی که در بعضی از نقاط ایران نظیر شوشتر، دامغان، تخت جمشید و تپه سیلک کاشان به عمل آمده نشان می دهد که تاریخ کشاورزی در ایران متجاوز از ۶۰۰۰ هزار سال است.
تاریخچهٔ تغذیه در یونان نشان می دهد که مردم یونان باستان برای تغذیه اهمیت زیادی قائل بودند و این جمله به آنان منسوب است که: «برای تقویت روح هرگز جسم را نباید فراموش کرد و باید مردم را با ورزش و غذای مناسب تربیت کرد. » شواهد نشان می دهد که در زمانهای قدیم مردم یونان بیشتر از گیاهان تغذیه می کردند و مصرف گوشت گوسفند، پرندگان، شکر، لبنیات و ماهی نیز در بین بعضی از طبقات اجتماع معمول بوده است. همچنین روغن زیتون را بسیار مصرف می کرده اند.
در روم قدیم مردم کشاورزی می کردند و از غلات، بقولات و میوه و بعضی از انواع سبزیها تغذیه می کردند. غلات غذای اصلی آنها را تشکیل می داد و مصرف گوشت منحصر به طبقة اشراف بود. در دورانهای بعد یعنی پس از استقرار امپراتوری در روم وضع تغذیة مردم تغییر کرد و رومیان بعد از فتوحات مختلف از تغذیه مردم سرزمینهای فتح شده تقلید کرده و در این راه جانب افراط می پیمودند. البته این طرز تغذیه مربوط به طبقات مرفه و اعیان بود درحالیکه مردم عادی تغذیه ساده ای داشتند. در این زمان حتی کتب آشپزی نیز در روم منتشر شده که کتاب Deipnosphistae اثر Athenaeus در قرن دوم میلادی چاپ شده و طرز تهیه غذاهای گوشتی، سبزیها و اطلاعات دیگری در آن شرح داده شده است.
در مورد رژیمهای غذایی آغاز پیدایش آن به لوحه ای متعلق به سال ۱۹۰۰ قبل از میلاد مسیح در ناحیه سومر مربوط می شود که در آن برنامه غذایی یک کودک نوشته شده و در حال حاضر در موزه باستان شناسی استانبول نگهداری می شود.
طی دورانهای مختلف تاریخ و از دیدگاه مذاهب گوناگون، رژیمهای غذایی حائز اهمیت بسیار بوده و در بسیاری از کتب مذهبی مطالبی در زمینة تغذیه در دوران بارداری، شیردهی و روزه منعکس شده است. بقراط غالباً نصایح و توصیه هایی در زمینه مصرف یا عدم مصرف بعضی از غذاها به بیماران خود می کرده است و اکثر پزشکان یونان باستان رژیم درمانی را به عنوان بخش مهمی از معالجة بیماریها بکار می بردند.
زکریای رازی که از دید عده زیادی پدر علم تغذیه شناخته شده توصیه های مختلفی در زمینة رژیمهای غذایی دارد. همچنین در کتاب حفظ الصحه اثر اسرف بن محمد در زمینه تغذیه و رژیم در دوران مختلف زندگی مطالبی سودمند عنوان شده است.
با وجود اهمیت زیاد این رشته در حفظ سلامت انسان از گذشته تا حال داشته، ولی تا سالهای پایان جنگ جهانی اول هیچ سازمانی که رسما در این زمینه فعالیت کند وجود نداشت، تا اینکه در سال ۱۹۱۷ نخستین انجمن مربوط به رژیم دانان توسط گروهی از کارشناسان تغذیه آمریکا تأسیس شد. این انجمن برای اولین بار مجله علمی رژیم شناسان را در سال ۱۹۲۵ منتشر کرد. و به تدریج دامنه فعالیت خود را در زمینه مدیریت خدمات غذایی مراکز تغذیه توسعه داد.
دانش آموختگان این رشته که رژیم شناس ( Dietition ) نامیده می شوند، باید تمام اطلاعات و دانش خود را در راه کمک به برقراری و بهبود سلامت بشر بکار گیرند.
اصطلاح رژیم درمانی یا درمان با رژیم ( Diet - therapy ) به معنای استفاده از رژیم غذایی نه فقط برای بیماران بلکه برای افراد سالم نیز است. بدین معنی که افراد سالم نیز باید به نوبه خود از رژیم غذایی مناسب استفاده کنند تا بدین وسیله از ابتلا به سوءتغذیه مصون مانده و از سلامت کامل برخوردار شوند. پایگاه اطلاع رسانی پزشکان
تغذیه سالمندان
با توجه به پیشرفت های علم پزشکی و بهداشتی متوسط عمر انسان افزایش یافته و در کشورهای پیشرفته، این میزان افزایش بیش تر است. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت های فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه می شود و به نظر می رسد که بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آن ها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه آنهاست. با افزایش سن، نیاز آنها به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می شود. در این حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آن ها پایین تر از حد مطلوب خواهد بود. عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات تغذیه ای سالمندان بدین شرح می باشند ۱ - عوامل جسمانی: مانند ک . . .
... [مشاهده متن کامل]
تغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد.
غذای انسان باید شامل پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند.
تاریخچه تغذیه
تا اوایل سده ۱۹ مفهوم غذاخوردن فقط پرکردن شکم بود و احساس گرسنگی بشر را وادار می کرد تا آنچه را در دسترس خود می دید بدون توجه به کمیت و کیفیت آن مصرف کند. شهرنشینی و تشکیل اجتماعات باعث ایجاد تغییرات زیادی در طرز تغذیه بشر شده است. اولین اجتماعات و شهرها در میانرودان، آسیای غربی، مصر و یونان بوجود آمدند. شهرنشینهای اولیه کشاورزی و دامپروری را به خوبی می دانستند و برای تغذیه خود از محصولات متنوع استفاده می کردند. ایران نخستین کشور جهان است که انسان اولیه در آن به کشاورزی و پرورش دام پرداخته است. ( آرتور کیت و دکتر ارنست هرتسفیلد در کتابی به نام صنایع ایران ثابت کرده اند که کشاورزی و تمدن از فلات ایران شروع شده است ) . در حفاریهایی که در بعضی از نقاط ایران نظیر شوشتر، دامغان، تخت جمشید و تپه سیلک کاشان به عمل آمده نشان می دهد که تاریخ کشاورزی در ایران متجاوز از ۶۰۰۰ هزار سال است.
تاریخچهٔ تغذیه در یونان نشان می دهد که مردم یونان باستان برای تغذیه اهمیت زیادی قائل بودند و این جمله به آنان منسوب است که: «برای تقویت روح هرگز جسم را نباید فراموش کرد و باید مردم را با ورزش و غذای مناسب تربیت کرد. » شواهد نشان می دهد که در زمانهای قدیم مردم یونان بیشتر از گیاهان تغذیه می کردند و مصرف گوشت گوسفند، پرندگان، شکر، لبنیات و ماهی نیز در بین بعضی از طبقات اجتماع معمول بوده است. همچنین روغن زیتون را بسیار مصرف می کرده اند.
در روم قدیم مردم کشاورزی می کردند و از غلات، بقولات و میوه و بعضی از انواع سبزیها تغذیه می کردند. غلات غذای اصلی آنها را تشکیل می داد و مصرف گوشت منحصر به طبقة اشراف بود. در دورانهای بعد یعنی پس از استقرار امپراتوری در روم وضع تغذیة مردم تغییر کرد و رومیان بعد از فتوحات مختلف از تغذیه مردم سرزمینهای فتح شده تقلید کرده و در این راه جانب افراط می پیمودند. البته این طرز تغذیه مربوط به طبقات مرفه و اعیان بود درحالیکه مردم عادی تغذیه ساده ای داشتند. در این زمان حتی کتب آشپزی نیز در روم منتشر شده که کتاب Deipnosphistae اثر Athenaeus در قرن دوم میلادی چاپ شده و طرز تهیه غذاهای گوشتی، سبزیها و اطلاعات دیگری در آن شرح داده شده است.
در مورد رژیمهای غذایی آغاز پیدایش آن به لوحه ای متعلق به سال ۱۹۰۰ قبل از میلاد مسیح در ناحیه سومر مربوط می شود که در آن برنامه غذایی یک کودک نوشته شده و در حال حاضر در موزه باستان شناسی استانبول نگهداری می شود.
طی دورانهای مختلف تاریخ و از دیدگاه مذاهب گوناگون، رژیمهای غذایی حائز اهمیت بسیار بوده و در بسیاری از کتب مذهبی مطالبی در زمینة تغذیه در دوران بارداری، شیردهی و روزه منعکس شده است. بقراط غالباً نصایح و توصیه هایی در زمینه مصرف یا عدم مصرف بعضی از غذاها به بیماران خود می کرده است و اکثر پزشکان یونان باستان رژیم درمانی را به عنوان بخش مهمی از معالجة بیماریها بکار می بردند.
زکریای رازی که از دید عده زیادی پدر علم تغذیه شناخته شده توصیه های مختلفی در زمینة رژیمهای غذایی دارد. همچنین در کتاب حفظ الصحه اثر اسرف بن محمد در زمینه تغذیه و رژیم در دوران مختلف زندگی مطالبی سودمند عنوان شده است.
با وجود اهمیت زیاد این رشته در حفظ سلامت انسان از گذشته تا حال داشته، ولی تا سالهای پایان جنگ جهانی اول هیچ سازمانی که رسما در این زمینه فعالیت کند وجود نداشت، تا اینکه در سال ۱۹۱۷ نخستین انجمن مربوط به رژیم دانان توسط گروهی از کارشناسان تغذیه آمریکا تأسیس شد. این انجمن برای اولین بار مجله علمی رژیم شناسان را در سال ۱۹۲۵ منتشر کرد. و به تدریج دامنه فعالیت خود را در زمینه مدیریت خدمات غذایی مراکز تغذیه توسعه داد.
دانش آموختگان این رشته که رژیم شناس ( Dietition ) نامیده می شوند، باید تمام اطلاعات و دانش خود را در راه کمک به برقراری و بهبود سلامت بشر بکار گیرند.
اصطلاح رژیم درمانی یا درمان با رژیم ( Diet - therapy ) به معنای استفاده از رژیم غذایی نه فقط برای بیماران بلکه برای افراد سالم نیز است. بدین معنی که افراد سالم نیز باید به نوبه خود از رژیم غذایی مناسب استفاده کنند تا بدین وسیله از ابتلا به سوءتغذیه مصون مانده و از سلامت کامل برخوردار شوند. پایگاه اطلاع رسانی پزشکان
تغذیه سالمندان
با توجه به پیشرفت های علم پزشکی و بهداشتی متوسط عمر انسان افزایش یافته و در کشورهای پیشرفته، این میزان افزایش بیش تر است. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت های فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه می شود و به نظر می رسد که بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آن ها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه آنهاست. با افزایش سن، نیاز آنها به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می شود. در این حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آن ها پایین تر از حد مطلوب خواهد بود. عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات تغذیه ای سالمندان بدین شرح می باشند ۱ - عوامل جسمانی: مانند ک . . .
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)