تصلیب


معنی انگلیسی:
making the sign of a cross, crucifying, rendering hard

لغت نامه دهخدا

تصلیب. [ ت َ ] ( ع مص ) بر دار کردن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( ترجمان جرجانی ترتیب عادل بن علی ) ( دهار ) ( آنندراج ). بر دار کشیدن کسی را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || صلیب ساختن مسیحی با دست بر خود. ( از اقرب الموارد ). چلیپا ساختن. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ). || صلیب گرفتن رهبان. ( از اقرب الموارد ). || به نگار چلیپا نگارین کردن جامه و جز آن را. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || سخت محکم گردیدن. سخت و محکم گردانیدن لازم و متعدی است. || خشک شدن خرمای تر. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || چربش گرفتن از گوشت. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || ( اِ ) هیئت خمار که پوشش است مر زنان را. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( از اقرب الموارد ). ج ، تصالیب. فی الحدیث : لم یکن فیه تصالیب الا بفضة و هی جمع تصلیب و هو تصویر الصلیب و المراد الصور. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ).

فرهنگ فارسی

بر دار کردن بر دار کشیدن کسی را

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تصلیب به معنای به صلیب کشیدن و از شیوه های باستانی اعدام می باشد.
تصلیب مصدر باب تفعیل از ریشه «ص ـ ل ـ ب» است.

معنای تصلیب
تصلیب به معنای به صلیب کشیدن فرد اعدامی است. ماده صلب به معنای سفتی و سختی آمده است و پشت بدن به اعتبار سختی و تشکیل شدن از استخوان محکم ستون فقرات، «صُلْب» و مصلوب به لحاظ بسته شدن سفت و محکم او به صلیب، «صَلْب» خوانده می شود.

تصلیب شیوه ای برای اعدام
به صلیب کشیدن برخی مجرمان از شیوه های مهم مجازات اعدام در دوره باستان نزد ایرانیان، آشوریان، مصریان، قرطاجنه، یونانیان، فینیقیان و رومیان بوده است.

تاریخچه تصلیب
...

[ویکی فقه] تصلیب (قرآن). به دار آویختن انسان برای کشتن را تصلیب یا صلیب کشیدن می گویند.
تصلیب به صلیب کشیدن، از «صلب» به معنای به دار آویختن انسان برای کشتن است. صلیب در اصل، چوبی است که شخص به آن آویخته می شود. در این مدخل از مشتقات واژه «صلب» استفاده شده است.
آثار تصلیب
تصلیب محاربان خدا و رسول و تبهکاران، موجب خواری آنان در دنیا است.انما جزؤا الذین یحاربون الله ورسوله ویسعون فی الارض فسادا ان یقتلوا او یصلبوا... ذلک لهم خزی فی الدنیا... «کیفر آنها که با خدا و پیامبرش به جنگ برمی خیزند، و اقدام به فساد در روی زمین می کنند، (و با تهدید اسلحه، به جان و مال و ناموس مردم حمله می برند،) فقط این است که اعدام شوند یا به دار آویخته گردند یا (چهار انگشت از) دست (راست) و پای (چپ) آنها، بعکس یکدیگر، بریده شود و یا از سرزمین خود تبعید گردند. این رسوایی آنها در دنیاست و در آخرت، مجازات عظیمی دارند.»
← شان نزول
۱. ↑ مفردات، راغب اصفهانی، ص۴۸۹، «صلب».
...

دانشنامه عمومی

تصلیب (آچلو). تصلیب یک تابلو نقاشی اثر پائولو آچلو است، و اکنون در موزه تیسن - بورنمیسا در مادرید قرار دارد. در مورد قدمت آن اختلاف نظر وجود دارد - برخی به دلیل ژست مریم مقدس، تاریخ خلق آن را ۱۴۳۵ می دانند، برخی نیز معتقدند که قدمت این نقاشی به دوره ای که آچلو به پادوا بازگشت و تحت تأثر دوناتلو قرار گرفت، برمی گردد. [ ۱]
عکس تصلیب (آچلو)

تصلیب (دالی). تصلیب ( لاتین: Corpus Hypercubus ) یک نقاشی رنگ روغن اثر سالوادور دالی است که در سال ۱۹۵۴ کشیده شده است. این اثر نمایانگر تصویری فراواقع گرایانه از تصلیب عیسی است و وی را بر شبکه چندوجهی نشان می دهد که از یک تسرکت ساخته شده است. تصلیب از شناخته شده ترین آثار دالی در اواخر دوران کاری او است.
عکس تصلیب (دالی)عکس تصلیب (دالی)

تصلیب (لوکاس کراناخ پدر). تصلیب ( انگلیسی: The Crucifixion ) یک نقاشی رنگ روغن از نقاش برجسته آلمانی لوکاس کراناخ پدر است که بر پایهٔ موضوعات مشابه و بسیاری از هنرمند در همین تِم و زمینه تصلیب است. این نقاشی در سال ۱۵۳۲ طرح گردید و امروزه در موزه هنر ایندیاناپلیس قرار دارد
عکس تصلیب (لوکاس کراناخ پدر)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تَصْلیب (crucifixion)
کشتن با بستن به صلیب. نوعی مجازات مرگ که در دوران باستان در میان رومیان، ایرانیان و کارتاژیان مرسوم بود و کنستانتین/قسطنطین، امپراتور روم، آن را برانداخت. به طور خاص به اعدام عیسای مسیح به این شیوه به دست رومیان اطلاق می شود.

پیشنهاد کاربران

چارمیخ یا تصلیب یا به صلیب کشیدن یا صَلب ( به انگلیسی: Crucifixion ) یکی از شیوه های شکنجه و اعدام است. مصلوب کردن در امپراتوری روم روشی مرسوم برای مجازات و تحقیر و نمایش بی رحمی محکومان بود. کنستانتین، امپراتور مسیحی روم، مصلوب کردن را در سده چهار پس از میلاد ممنوع اعلام کرد. هرچند در طول سده های متعدد از این شیوه مجازات به عنوان روشی برای اعدام استفاده شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

معمولاً از فرد قربانی با عنوان «مصلوب شده» یاد می شود. عیسی مسیح، پطرس و اسپارتاکوس از جمله افراد سرشناسی هستند که در تاریخ چارمیخ شده اند.
در عهد باستان، به صلیب کشیدن، بدترین و سنگدلانه ترین روش اعدام بود. پس از آن سوزاندن و سر بریدن بودند. امروز تصلیب برای مسیحیان، نمادی از ایثار برای عشق است.
ریشه واژه صلیب دقیقاً معلوم نیست و احتمالاً منشأ فنیقی دارد. به هرحال مجازات مصلوب کردن در میان آشوری ها، بابلی ها، آریایی ها، یونانیان و کارتاژها شناخته شده بود. قدیمی ترین آثار هنری که از صلیب یادگار مانده، یک نقش برجسته بر در کلیسای سنت سابینا و یک جعبه کوچک از عاج با نقوشی با مضمون رنج مسیح است که در موزه لندن نگهداری می شود. مصلوب کردن در سراسر ناحیه مدیترانه به عنوان وسیله اعدام کاملاً شناخته شده بود. شاید دلیل آن این واقعیت بود که مصلوب کردن روش بسیار تحقیرآمیز اعدام محسوب می شد و بیشتر برای اعدام بردگان، راهزنان و گلادیاتورهای بی نام و نشان و مجرمانی به کار گرفته می شد که شهروند رُم نبودند. سیسرون نویسنده و خطیب رومی می نویسد: «در شأن یک رومی نیست که در مراسم به صلیب کشیدن شرکت کند. »
در سده ششم پیش از میلاد ایرانیان این شیوه اعدام را به شکل نظام مند بکار می بردند. ایرانیان به جای یک صلیب واقعی، افراد را روی درخت یا تیرهای چوبی مصلوب می کردند.
اسکندر مقدونی در سال ۳۳۲ پیش از میلاد، پس از تصرف بندر صور که متعلق به فنیقی ها بود، دستور داد دو هزار تن از مدافعان شهر را مصلوب کنند. جانشینان اسکندر کبیر این گونه مجازات را به مصر و سوریه و همچنین کارتاژ فنیقی ها بردند.
در طی جنگ های فینیقی ( بین ۲۶۴ تا ۱۴۶ پیش از میلاد ) رومی ها این روش را آموختند و هر جا که می رفتند از شیوه به صلیب کشیدن استفاده می کردند. حتی در بعضی جاها محلی ها نیز از آن استقبال می کردند. آنها انواع صلیب ها را از جمله صلیب ضربدری را ابداع کردند. آنها از صلیب لاتین یا تاو ( صلیب به شکل T ) استفاده می کردند. صلیب ها می توانستند بلند باشند. ولی صلیب های کوتاه رایج تر بودند.

تصلیبتصلیب
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/تصلیب
به چلیپا کشیدن
به صلیب کشیدن
کلمه ( تصلیب ) و ( تقتیل ) و ( تقطیع ) از باب تفعیل است و قتل و صلب و قطع ، وقتی به باب تفعیل می رود، شدت و یا زیادت در معنای آن کلمات را می رساند، ( و بنابراین تقتیل و تصلیب و تقطیع به معنای کشتن و دار زدن و بریدن به شدت و یا به بسیاری است ) .

بپرس