ترسیم فنی

دانشنامه عمومی

ترسیم فنی در رشته های فنی، رسمِ نوعی تصاویر ساده شدهٔ خاص به نام نقشه است که برای انتقال ایده ها استفاده می شوند و نوعی زبان ترسیمی به شمار می آیند. نقشه کشی ترکیبی از ترسیمات تک تصویری سه بعدی و ترسیمات چندتصویری دوبعدی است.
نقشه های متفاوتی در صنعت وجود دارد که هر یک ویژگی خاص خود را دارد.
• نقشه با دست ازاد ( sketch ) یا ( پیش طرح )
پیش طرح نقشه اولیه ای که طراح از ذهن خود یا در هنگام نقشه برداری از روی یک قطعه ترسیم می کند نقشه های دستی نامیده می شود که این گونه نقشه ها دقیق نیست.
• کروکی
در این نقشه هم میتوان با دست و هم با ابزار و شابلون رسم شود. در این نقشه بیشتر موقعیت اجسام و مکان ها نسبت به هم نمایش داده می شود.
• نقشه اختصاری
برای معرفی و نمایش قطعات پیچیده و پر کاربرد، شکل مفید و مختصری طراحی و استاندارد شده است که در رشته های مختلف فروانی بسیاری دارد.
• نقشه هندسی
اگر برای رسم نقشه ها از ابزار، لوازم و اصول هندسی نقسه کشی به صورت دقیق استفاده کنیم، ان نقشه را هندسی میگویند. این نقشه ها دارای مقیاس و اندازه های دقیق هستند.
• نقشه شماتیک
به جای تصویر کشیدن واقعی یک دستگاه، می توان از ترسیم نماد های کلی استفاده کرد که نیازی به بیان جزئیات آن مجموعه نیست. برای مثال در نقشه مترو ایستگاه ها را با یک نقطه نمایش می دهند؛ با وجود اینکه نقطه شباهتی به ایستگاه واقعی ندارد.
• نقشه سه بعدی
برای نمایش و تجسم اجسام می توان نقشه های دو بعدی را به سه بعدی تبدیل کرد تا سریع تر و آسان تر درک شوند.
• نقشه انفجاری
برای نمایش ارتباط اجزا و چگونگی مونتاژ قطعات یک مجموعه از نقشه های انفجاری سه بعدی استفاده میکنند.
همزمان با ساخت سرپناه توسط انسان اولیه، که معماری نیز آغاز شده بود، طراحی ساختمان نیز عنوان شد. طراحی ساختمان نیاز به تهیهٔ نقشه و تعبیر و تفسیر و خواندن نقشه می داشت.
مصریان برای اندازه گیری فواصل افقی میان دو نقطه از ابزارهایی چون طناب، ترازو گونیا و بعدها خط کش و پرگار استفاده کردند. ساختار چهارگوش منظم هرم بزرگ جیزه در مصر ( ۲۷۰۰ پیش از میلاد ) خبر از وجود نقشه کشی در آن دوران می دهد.
همچنین بناهای به جا مانده در ایران باستان چون زیگورات چغازنبیل و تخت جمشید نیز نشان از وجود نقشه کشی در ایران باستان است. ایرانیان باستان جایگاه به سزایی در پایه گذاری دانش نقشه برداری در جهان داشته اند. اکتشافات دریایی در دوران گذشته و توانایی تعیین عرض جغرافیایی همگی نشان از این دارند. هرچند برای تعیین طول جغرافیایی با دشواری مواجه بودند. برای سفرها در آن دوران به نقشه نیاز بوده است، که این نقشه ها معمولاً بدون توجه به فواصل رسم می شده اند.
عکس ترسیم فنی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس