ترجمه المراقبات

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ترجمه المراقبات ، ترجمه کتاب «المراقبات» اثر آیت الله حاج میرزا جواد ملکی تبریزی است که توسط ابراهیم محدث به فارسی برگردان شده است.
این ترجمه، به پیشنهاد آقای هاشمی، مدیر مؤسسه نشر اخلاق و بدین جهت صورت گرفته که ترجمه های موجود آن، ناقص و همراه با پاره ای اغلاط بوده است.
مترجم، ترجمه این اثر را از زمستان 72 شروع و آن را در بهار 1374 به پایان برده است.
در این ترجمه که تا حدی آزاد است، سعی شده مقاصد مؤلف به شکل جامع و مانع و با عباراتی سلیس و روان منعکس شود.
در ابتدای کتاب، تقریظ مرحوم علامه طباطبایی بر کتاب «المراقبات»، مقدمه مترجم در توضیح اقدامات وی در امر ترجمه، زندگی مؤلف و مقدمه آن، آمده و سپس، متن کتاب در شانزده فصل، تنظیم شده است.

[ویکی فقه] ترجمه المراقبات (کتاب). کتاب « المراقبات » یا « اعمال السنة » تالیف عالم عامل فقیه اصولی عارف اخلاقی حاج میرزا جواد آقا فرزند میرزا شفیع ملکی تبریزی قدس الله سره الشریف، است. آقای ابراهیم محدث بندرریگی این کتاب را به زبان فارسی ترجمه کرده است.
مؤلف در متن کتاب به نام آن تصریحی نکرده است، ولی در مقدمه کتاب بطور ضمنی اشاره ای کرده است، که شاید مراد نام کتاب باشد. ایشان در این زمینه می فرماید: «و من بعض هذا الرفق ان تراقب ایام سنتک، و تعمل ببعض ما ورد فی کل سنة مرة، و انا اکتب فی هذا مجملا، اختار من الاعمال الواردة اهمها و اشیر من المراقبات الی الزمها». ترجمه آن چنین است: و از برخی از رفاقت و مدارا کردن (با نفس ) این است که مراقب روزهای سال باشی، و به بعضی از اعمالی که در سال یکبار وارد شده است، عمل کنی، و من در این باره مختصری می نویسم، از اعمال وارد شده مهم ترین آنها را برمی گزینم، و از مراقبات به لازم ترین آنها اشاره می کنم. همان گونه که ملاحظه می شود عبارات «المراقبات» و «الاعمال» و «سنة» در متن مذکور آمده است که نام معروف و مشهور کتاب از آنها تشکیل شده است و علامه طباطبایی در تقریظ «اعمال السنة» را ذکر نموده است.
معرفی مؤلف
حاج میرزا جواد آقا ملکی تبریزی از علمای بزرگ اخلاق به شمار می آید، در شهر تبریز متولد شده است، و برای تحصیل علوم دینی و تکمیل فضایل اخلاقی به نجف اشرف هجرت نمود.در آنجا با عارف کامل استاد اکبر ملا حسین قلی همدانی آشنا شد و مراتب سیر و سلوک عرفانی را در محضر ایشان تکمیل نمود و به اعلی درجات فضایل اخلاقی نائل گردید، و در فقه و اصول در محضر اساتید بزرگ نجف اشرف، همچون آقا رضا همدانی ، علامه میرزا حسین نوری و آخوند خراسانی تحصیل نمود.در حدود سال ۱۳۲۰ هجری قمری به ایران بازگشت و به وطن اصلی خویش تبریز مراجعت نمود، پس از مدتی به قم المشرفه عزیمت نمود و تا آخر عمر شریفشان در آنجا مقیم گردید و به تربیت و تکمیل علمی و عملی شاگردان خویش پرداخت. یکی از شاگردان پر آوازه او حضرت امام خمینی (قده) است. علامه آقا بزرگ تهرانی در الذریعة می فرماید: «حاج سید آقا روح الله خمینی در قم نزد حاج شیخ عبد الکریم حائری یزدی و میر سید علی یثربی و میرزا محمد علی شاه آبادی و حاج میرزا جواد ملکی تبریزی و دیگران در فقه و اصول و معقول و عرفان و اخلاق شاگردی نمود».
موضوع کتاب
موضوع اصلی کتاب اصلاح باطن و ظاهر سالک است، که مهم ترین راه این اصلاح مراقبت نمودن از روزهایی است که در اصلاح اخلاقی و لسان شرع مخصوص و منصوص است، و بجا آوردن اعمالی است، که از نظر شرع و اخلاق سالک را به فضایل اخلاقی و کمالات انسانی نائل می گرداند و او را به اخلاق الهی متخلق می گرداند که «تخلقوا باخلاق الله و تحلوا بصفات الله».مؤلف بزرگوار در این زمینه در کتاب مراقبات می نگارد: «و بطور یقین بدان که تو بر اصلاح ظاهر قادر نیستی مگر از طریق اصلاح باطن زیرا اعمال سالک از قلب جاری و صادر می شود و قلب صالح جز عمل صالح ره آوردی ندارد و قلب فاسد جز فساد تراوشی ندارد. پس عمده و مهم ترین کار اصلاح قلب و دل است که آن از خواطر و ملکات گذشته متاثر می شود و خواطر از آنچه که حواس حس می کنند نشات می گیرد، پس کسی که قدرت حفظ و کنترل و اصلاح اندیشه و خصلت و دل را ندارد، علاجی جز توسل به باب لطف و کرم خدای لطیف و کریم ندارد».
انگیزه تالیف
...

پیشنهاد کاربران

بپرس