تربیع دایره

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تربیع دایره، مسئله ای در هندسه در باره ترسیم مربعی که مساحتش با مساحت دایره ای مفروض برابر باشد.
این مسئله، یکی از سه مسئله هندسی مشهور در یونان باستان و دوره اسلامی است (دو مسئله دیگر: تضعیف مکعب و تثلیث زاویه). اگر بتوان شکلی محصور با پاره خطهای راست یافت که مساحتش با مساحت دایره مفروض برابر باشد، این مسئله حل شدنی است.نسلهای متوالی از هندسه دانان یونان با این مسئله و گونه های مختلف آن درگیر بودند. در حدود ۴۵۰ ق م بقراط خیوسی نشان داد که به کمک خط کش و پرگار می توان مربعی هم مساحت با نوع خاصی ماهک (شکل هلالی محصور به دو کمان دایره) رسم کرد. او همچنین نشان داد که می توان مربعی یافت که مساحتش با نوعی دیگر از ماهک به علاوه یک دایره برابر باشد، البته این کار منجر به حل مسئلة تربیع دایره نمی شود. آنتیفونِ آتنی (ح ۴۰۰ ق م) متوجه شد که تربیع دایره به طور تقریبی ممکن است، زیرا می توان مربعهایی رسم کرد که مساحتشان با چند ضلعیهای منتظم محاطی دارای چهار یا هشت یا شانزده... ضلع برابر باشد. دینوستراتوس (میانة قرن چهارم پیش از میلاد ) برای تربیع دایره از یک منحنی غیرجبری به نام مربع ساز استفاده کرد. ارشمیدس (قرن سوم پیش از میلاد) ثابت کرد که مساحت دایره با مساحت مثلث قائم الزاویه ای که قاعده اش برابر با محیط دایره و ارتفاعش برابر با شعاع دایره باشد، برابر است؛ بنابراین، در صورتی که بتوان پاره خط راستی مساوی با محیط دایره رسم کرد، تربیع دایره ممکن است. ارشمیدس چنین پاره خطی را به کمک خط مماس بر یک مارپیچ رسم کرد. هیچیک از این راه حلها با ابزارهای متعارف در هندسة اقلیدسی ( خط کش و پرگار ) مقدور نیست و در واقع حل این مسئله با خط کش و پرگار ناممکن است. ارشمیدس روش دیگری هم برای حل این مسئله عرضه کرد که در نهایت مفیدتر از کار در آمد. او با در نظر گرفتن ۹۶ ضلعیهای منتظم محاطی و محیطی نشان داد که نسبت محیط دایره به قطر آن ــ که اکنون با حرف یونان نشان داده می شود ــ بتقریب ۱۷ ۳ ۱۰۷۱ ۳ است.
ریاضیدانان دوره اسلامی
ریاضیدانان دوره اسلامی نیز برای حل مسئله تربیع دایره، آن را از جنبة نظری و عملی یعنی بسط تقریبی و تکمیل روش دوم ارشمیدس ، بررسی کردند. دانشمندان دورة اسلامی نخستین بار از طریق رسالة تربیع الدائرة ارشمیدس که ثابت بن قُرّه آن را از یونانی به عربی ترجمه کرد، با مسئلة تربیع دایره آشنا شدند. این رساله در دورة اسلامی به نامهای تکسیر دایره ، مساحة الدایرة، و کتاب مساحة الدائرة و تکسیرها نیز شناخته می شد خواجه نصیرالدین طوسی در قرن هفتم آن را بازنویسی کرد. این بازنویسی با عنوان مقالة ارشمیدس فی تکسیر الدائرة در انتهای رسالة تحریر الکرة و الاسطوانة ارشمیدس به چاپ رسیده است. صفدی به اشتباه رساله ای با نام تربیع الدایرة را به خواجه نصیرالدین طوسی نسبت داده است و ون دایک نیز از متن چاپ شدة رسالة شکل القطاع خواجه نصیرالدین طوسی به اشتباه با عنوان تربیع الدائرة یاد کرده است.
← رساله ابن هیثم
تکلیف مسئلة تربیع دایره را سرانجام فردیناند لیندمان ، ریاضیدان آلمانی، در ۱۲۹۹/ ۱۸۸۲ با اثبات غیرجبری بودن عدد روشن کرد معنای حکم او این است که نمی تواند ریشة معادله ای جبری با ضریبهای صحیح باشد و بنابراین، مسئلة هندسیِ یافتنِ مربعی هم مساحت با دایرة مفروض نه با خط کش و پرگار حل شدنی است نه با سایر منحنیهای جبری مثل مقاطع مخروطی که در تثلیث زاویه و تضعیف مکعب به کار می روند. اثبات لیندمان بسیار پیچیده است، ولی بعدها نیون ، ریاضیدان انگلیسی (۱۲۵۹ـ ۱۳۳۵/ ۱۸۴۳ـ۱۹۱۷)، اثباتهای ساده تری یافت که برای هر دانشجوی ریاضی درک شدنی است. یانوش بویویی، ریاضیدان مجار (۱۲۱۷ـ۱۲۷۶/ ۱۸۰۲ـ۱۸۶۰)، در رساله اش درباره هندسة اقلیدسی با نام > پیوست (چاپ ۱۲۴۸/ ۱۸۳۲)، نشان داده است که تربیع دایره برای برخی دایره ها در هندسة نااقلیدسی ممکن است، زیرا مساحت این دایره ها برابر با ۲  است که در آن  عدد متغیری وابسته به شعاع دایره است.

دانشنامه عمومی

تربیع دایره ( به انگلیسی: Squaring the circle ) مسئله ای است که توسط هندسه دانان باستانی مورد مناقشه قرار گرفته است. این مسئله عبارت است از ساختن مربعی با مساحت یک دایره داده شده در تعداد متناهی مرحله با استفاده از خط کش و پرگار. دشواری مسئله این سؤال را مطرح می کند که آیا اصول هندسه اقلیدسی که وجود این خطوط و دایره ها را اثبات کند می تواند وجود چنین مربعی را اثبات کند.
در سال ۱۸۸۲، قضیه لیدمان - وایرشتراس ثابت کرد که پی ( ) یک عدد متعالی است نه یک عدد جبری نامنظم یعنی ثابت می کند که پی ( ) ریشه یک چند جمله ای باضرایب گویا نیست. با استفاده از این قضیه ثابت می شود که تربیع دایره نیز غیرممکن است. برای دهه ها می دانستند که اگر یک عدد متعالی باشد، این کار ( تربیع دایره ) غیرممکن خواهد بود، اما متعالی بودن تا سال ۱۸۸۲ ثابت نشد. اگرچه، تربیع تقریبی با هر دقت داده شده ای، در تعداد محدودی از مراحل ممکن است، زیرا اعداد گویا بسیاری نزدیک به موجود هستند.
گاهی از عبارت «تربیع دایره» به عنوان استعاره ای برای تلاش برای انجام کاری غیرممکن استفاده می شود ( خصوصاً در زبان انگلیسی ) . [ ۱]
اصطلاح مربع سازی دایره گاهی به معنای همان مربع کردن دایره استفاده می شود، اما ممکن است به روش های تقریبی یا عددی برای یافتن مساحت یک دایره نیز اشاره داشته باشد.
روش هایی برای تقریب مساحت یک دایره معین با یک مربع، که می توان آن را به عنوان مسئله ای اولیه برای تربیع دایره در نظر گرفت، قبلاً برای ریاضیدانان بابلی مطرح بود. پاپیروس رایند مصری ( مورخ ۱۸۰۰قبل از میلاد ) مساحت یک دایره را عنوان می کند: 2d64/81 که d قطر دایره است. در اصطلاح مدرن، معادل تقریب به256/81 ( تقریباً ۳٫۱۶۰۵ ) ، عددی است که در پاپیروس قدیمی تر، پاپیروس مسکو، ظاهر شده و برای تقریب حجم استفاده می شده است ( یعنی هکات ( واحد حجم ) ) . ریاضیدانان هندی نیز روشی تقریبی پیدا کردند که البته در شولبا سوتراه ثبت شده است. [ ۲] ارشمیدس اثبات کرد فرمول مساحت یک دایره A = r2 که در آن r شعاع دایره است و مقدار را بین 3+1/7 ( تقریباً ۳٫۱۴۲۹ ) و3+10/71 ( تقریباً ۳٫۱۴۰۸ ) درنظر گرفت. برای اطلاعات بیشتر در مورد تاریخچه، تقریب عددی مقدار را ببینید.
اولین یونانی شناخته شده که با این مسئله دست وپنجه نرم کرد آناکساگوراس بود که در زندان روی آن کار می کرد. بقراط خیوسی خطوط مشخصی را مربع کرد، به این امید که به راه حلی برسد ( برای اطلاعات بیشتر مقاله هلال بقراط را ببینید ) . آنتیفون سوفسطایی معتقد بود که نوشتن چندضلعی های منتظم در یک دایره و دو برابر کردن تعداد ضلع ها در نهایت مساحت دایره را پر می کند و از آنجایی که یک چند ضلعی را می توان تربیع کرد، به این معنی است که دایره را نیز می توان تربیع کرد. حتی در آن زمان نیز افراد شکاکی وجود داشتند، من جمله اودموس رودسی، استدلال می کردند که اندازه ها را نمی توان بدون محدودیت تقسیم کرد، بنابراین مساحت دایره هرگز پر نمی شود. این مشکل حتی در نمایشنامه پرندگان آریستوفان نیز ذکر شد.
عکس تربیع دایرهعکس تربیع دایرهعکس تربیع دایرهعکس تربیع دایرهعکس تربیع دایرهعکس تربیع دایره
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

تَربیعِ دایره (squaring the circle)
تَربیعِ دایره
ترسیم مربعی که مساحتش برابر با مساحت یک دایره باشد. چنانچه در این ترسیم فقط استفاده از خط کش غیرمدرج و پرگار مجاز باشد، حل مسئله ممکن نیست، زیرا اگر شعاع چنین دایره ایa باشد، طول ضلع مربع، (فرمول ۱)عددی متعالی خواهد بود و رسم پاره خطی که طول آن عددی متعالی باشد، با استفاده از خط کش غیرمدرج و پرگار ممکن نیست.فرمول ۱:
این مسئله یکی از سه مسئلۀ هندسی کلاسیک است که از دوران باستان مطرح بوده است و پس از آن که فردیناند فون لیندمان در ۱۸۸۲ متعالی بودن عدد π را ثابت کرد، امتناع حل آن معلوم شد. نیز ← تضعیف_مکعب؛ تثلیث_زاویه

پیشنهاد کاربران

بپرس