تثبیت کننده (شیمی). در شیمی صنعتی تثبیت کننده ماده شیمیایی است که برای جلوگیری از تجزیه شیمیایی استفاده می شود. [ ۱]
تثبیت کننده های گرما و نور به پلاستیک ها اضافه می شوند زیرا پردازش ایمن را تضمین می کنند و از محصولات در برابر پیری و هوا محافظت می کنند. گرایش به سمت سیستم های سیال، گلوله ها و افزایش استفاده از مستربچ ها است. تثبیت کننده های تک کاره، دو منظوره و چند منظوره وجود دارد. از نظر اقتصادی، مهم ترین گروه های محصول در بازار برای تثبیت کننده ها، ترکیبات مبتنی بر کلسیم ( کلسیم روی و ارگانوکلسیم ) ، تثبیت کننده های سرب و قلع و همچنین پایدارکننده های مایع و سبک ( HALS، بنزوفنون، بنزوتریازول ) هستند. تثبیت کننده های مبتنی بر کادمیوم در سال های گذشته به دلیل نگرانی های بهداشتی و زیست محیطی تا حد زیادی ناپدید شدند. [ ۲]
برخی از انواع تثبیت کننده ها عبارتند از:
• آنتی اکسیدان ها از خوداکسیداسیون مواد جلوگیری می کنند و به ۳ شکل اولیه می آیند.
• جاذب های اکسیژن ( عمدتاً استرهای فسفیت مانند تریس ( ۲، 4 - di - tert - butylphenyl ) phosphite ) معمولاً در طول پردازش اولیه پلاستیک استفاده می شوند.
• جاذب کننده های رادیکال پایدار از اکسیداسیون نوری پلیمرها جلوگیری کرده یا آن را کند می کنند. به طور سنتی اینها فنل های آلکیله شده مانند هیدروکسی تولوئن بوتیله هستند، اما اکنون شامل تثبیت کننده های نور آمین مانع ( HALS ) نیز می شوند.
• آنتی اوزون ها از تخریب پلیمرهای ناشی از ازن ( ترک خوردگی ازن ) جلوگیری می کند یا به تعویق می اندازد.
• جاذب های UV که اساساً مانند کرم های ضدآفتاب عمل می کنند
• خاموش کننده ها، که انرژی تشعشع را به عنوان گرما به جای اینکه اجازه دهند پیوندهای شیمیایی بشکند، پراکنده می کنند. اغلب نمک های آلی نیکل، به عنوان مثال فنولات های نیکل
• امولسیفایرها و سورفکتانت ها برای تثبیت امولسیون ها[ نیازمند منبع] [ نیازمند منبع ]
در خوراک ها، تثبیت کننده ها از فساد مواد خوراکی جلوگیری می کنند. گروه های تثبیت کننده های مواد غذایی شامل امولسیفایرها، غلیظ کننده ها و عوامل ژل کننده، تثبیت کننده های کف، مرطوب کننده ها، عوامل ضدزنگ و عوامل پوشش دهنده هستند. [ ۳]
تثبیت کننده های گرما و نور به پلاستیک ها اضافه می شوند زیرا پردازش ایمن را تضمین می کنند و از محصولات در برابر پیری و هوا محافظت می کنند. گرایش به سمت سیستم های سیال، گلوله ها و افزایش استفاده از مستربچ ها است. تثبیت کننده های تک کاره، دو منظوره و چند منظوره وجود دارد. از نظر اقتصادی، مهم ترین گروه های محصول در بازار برای تثبیت کننده ها، ترکیبات مبتنی بر کلسیم ( کلسیم روی و ارگانوکلسیم ) ، تثبیت کننده های سرب و قلع و همچنین پایدارکننده های مایع و سبک ( HALS، بنزوفنون، بنزوتریازول ) هستند. تثبیت کننده های مبتنی بر کادمیوم در سال های گذشته به دلیل نگرانی های بهداشتی و زیست محیطی تا حد زیادی ناپدید شدند. [ ۲]
برخی از انواع تثبیت کننده ها عبارتند از:
• آنتی اکسیدان ها از خوداکسیداسیون مواد جلوگیری می کنند و به ۳ شکل اولیه می آیند.
• جاذب های اکسیژن ( عمدتاً استرهای فسفیت مانند تریس ( ۲، 4 - di - tert - butylphenyl ) phosphite ) معمولاً در طول پردازش اولیه پلاستیک استفاده می شوند.
• جاذب کننده های رادیکال پایدار از اکسیداسیون نوری پلیمرها جلوگیری کرده یا آن را کند می کنند. به طور سنتی اینها فنل های آلکیله شده مانند هیدروکسی تولوئن بوتیله هستند، اما اکنون شامل تثبیت کننده های نور آمین مانع ( HALS ) نیز می شوند.
• آنتی اوزون ها از تخریب پلیمرهای ناشی از ازن ( ترک خوردگی ازن ) جلوگیری می کند یا به تعویق می اندازد.
• جاذب های UV که اساساً مانند کرم های ضدآفتاب عمل می کنند
• خاموش کننده ها، که انرژی تشعشع را به عنوان گرما به جای اینکه اجازه دهند پیوندهای شیمیایی بشکند، پراکنده می کنند. اغلب نمک های آلی نیکل، به عنوان مثال فنولات های نیکل
• امولسیفایرها و سورفکتانت ها برای تثبیت امولسیون ها[ نیازمند منبع] [ نیازمند منبع ]
در خوراک ها، تثبیت کننده ها از فساد مواد خوراکی جلوگیری می کنند. گروه های تثبیت کننده های مواد غذایی شامل امولسیفایرها، غلیظ کننده ها و عوامل ژل کننده، تثبیت کننده های کف، مرطوب کننده ها، عوامل ضدزنگ و عوامل پوشش دهنده هستند. [ ۳]
wiki: تثبیت کننده (شیمی)
تثبیت کننده (غذا). تثبیت کننده یک افزودنی به غذا است که به حفظ ساختار آن کمک می کند. کاربردهای معمولی شامل جلوگیری از جدا شدن امولسیون روغن، آب در محصولاتی مانند سس سالاد است. جلوگیری از تشکیل کریستال های یخ در مواد غذایی منجمد مانند بستنی؛ و از ته نشین شدن میوه ها در محصولاتی مانند مربا، ماست و ژله جلوگیری می کند. برخی از این افزودنی های غذایی ممکن است باعث رشد میکروارگانیسم های خاصی در دستگاه گوارش شوند که می توانند آنها را تخمیر کنند. هیدروکلوئیدهای زیر رایج ترین مواردی هستند که به عنوان تثبیت کننده استفاده می شوند:[ ۱] [ ۲]
• آلژینیک اسید
• آگار
• خزه ایرلندی
• سلولز و مشتقات سلولز
• ژلاتین
• گوارگام
• صمغ عربی
• صمغ لوبیا
• پکتین
• نشاسته
• صمغ زانتان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف• آلژینیک اسید
• آگار
• خزه ایرلندی
• سلولز و مشتقات سلولز
• ژلاتین
• گوارگام
• صمغ عربی
• صمغ لوبیا
• پکتین
• نشاسته
• صمغ زانتان
wiki: تثبیت کننده (غذا)