ماست

/mAst/

معنی انگلیسی:
yogurt, yoghurt

لغت نامه دهخدا

ماست. ( اِ ) معروف است که جغرات باشد و بعضی جغرات چکیده را و بعضی دیگر مایه ای که بر شیر زنند ماست گویند. ( برهان ). جغرات و گویند جغرات چکیده و گویند مایه ای که بر شیر زنند و لهذا کسی که مایه را برشیر زده ماست ببندد ماست بند گویند. ( از آنندراج ). چغرات و شیری که بواسطه ماستینه بسته شده باشد. ( ناظم الاطباء ). خوراکی از انواع لبنیات که از شیر تهیه کنند. طریقه آن چنین است : شیر را گرم کنند و سپس با اندکی ماست مایه زنند و روی آن را گرم بپوشانند و درجایی نهند تا منعقد گردد و سفت شود. ( فرهنگ فارسی معین ). سانسکریت ، مستو ( سرشیر حامض ) ارمنی ، مچوم ( شیر ترش )، مچنیم ( چسبانیدن ، بستن ، منجمد شدن ). بلوچی ، مذغ ، مسته ( بستن ، منجمد شدن )، مستغ ( ماست ). افغانی ، ماسته ( شیر دلمه شده ). کردی ، مازد ( شیر دلمه )ایضاً کردی ، ماست ( شیر بسته ). گیلکی ، یرنی و نطنزی ، ماست. فریزندی ، ماس . سمنانی ، مست . سنگسری ، موست . سرخه یی ، لاسگردی و شهمیرزادی ، ماست. بعضی پنداشته اند که ماست عربی است و از «مأس » مأخوذ است ، در قاموس آمده : «مأست الناقة، یعنی سخت شد به شتر گردآمدن شیر در پستان او». این معنی ربطی به «ماست » فارسی ندارد و باید دانست که ماست در عربی از فارسی مأخوذ است و عربی آن ، رائب است. ( حاشیه برهان چ معین ). غمیم. رَثو. رَثیئَة. ( منتهی الارب ). رائب. جغرات. چغرات. صغرات. صقره. صقرات. صغراط. صقراط. یُغَرد یغرت. یاقورد. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). انواع دارد: ماست قالبی. ماست کیسه ای. ماست کوزه ای. ماست کاسه ای. ماست خیکی. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
کرد از بهر ماست تیریه خواست
زانکه درویش بود و عاریه خواست.
شهید ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ).
الماست و الرائب و الشیراز کلها تبرد و تطفی و تنفخ. محمد زکریای رازی.( یادداشت ایضاً ).
نزد او آن جوان چابک رفت
از غم ره گران و گوش سبک
با دو نان ، پر زماست ماست فروش
تاشکی برد پیش آن تاشک.
منطقی ( یادداشت ایضاً ).
از ایشان سبک اردشیر آب خواست
یکایک ببردندبا آب ماست.
فردوسی.
بیاورد زن خوان و بنهاد راست
برو تره و سرکه و نان و ماست.
فردوسی.
وز خس و از خار به بیگاه و گاه
روغن و پینو کنی و دوغ و ماست.
ناصرخسرو.
بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

( اسم ) خوراکی از انواع لبنیات که از شیر تهیه کنند . طریق. آن چنین است : شیر را گرم کنند و سپس با اندکی ماست مایه زنند و روی آن را گرم بپوشانند و در جایی نهند تا منعقد گردد بپوشانند و درجایی نهند تا منعقد گردد و سفت شود جغرات : غریبی گرت ماست پیش آورد دو پیمانه آبست و یک چمچه دوغ . ( گلستان .قر .۵۴ ) یا ماست و موسیر . موسیر را در آب می خوابانند و سپس در ماست داخل کنند . یا از سفیدی ماست تا سیاهی زغال . همه وهمه چیز . یا رنگ کسی مثل ماست پریدن . بر اثر رنج و محنت و مرگ یا شنیدن خبری موحش رنگ از صورتش پریدن : دندانهایش کلید شد . رنگش مثل ماست پرید ... یا ماست تو( ی ) دهن کسی بودن . از گفتن سخنی در موقع لازم خودداری کردن : وقتی فلانی داشت این میوه ها را بتو قالب می کرد ماست تو دهنت بود که بگویی لک زده هایش را نگذارد ? یا ماست را هم نمی برد . بسیار کند است ( چاقو کارد ) . یا ماست ها را کیسه کردن . از تهدید کسی ترسیدن جاخوردن : تا صدای من بلند شد پسره ماستها را کیسه کرد و دست از شلوغ بازی برداشت .

فرهنگ معین

[ سنس . ] (اِ. ) از انواع لبنیات است که با مایه زدن شیر بسته و سفت می شود. ،~ها را کیسه کردن کنایه از: ترسیدن و کنار رفتن یا با احتیاط عمل کردن .

فرهنگ عمید

فراودۀ لبنی که از مایه زدن شیر گرم و بستن آن در اثر گرم ماندن تولید می شود.

دانشنامه عمومی

ماست، یکی از فراورده های شیر است که با تخمیر توسط باکتریها تولید می شود و بهتر است با غذا خورده شود. در این فرایند، لاکتوز موجود در شیر به اسید لاکتیک تبدیل می شود. ماست اغلب از شیر گاو، گاومیش، گوسفند، بز و سایر حیوانات اهلی تولید می گردد. [ ۱]
به غیر از زبان های ایرانی مانند فارسی و کردی در دیگر زبان های دنیا ( البته در ترکی آذربایجانی قاتوق گفته می شود ) غالباً نام یوقورت را به کار می گیرند که ریشه در زبان ترکی دارد. پانصد سال قبل از میلاد مسیح در تاریخ هند و ایران باستان به ماست اشاره شده است اینطور که مشخص می باشد در این مناطق به دلیل رواج دامپروری مشتقات شیر نسبت به سایر مناطق از تنوع بیشتری برخوردار بوده که ماست از جمله آن می باشد. یک زیست شناس روسی عقیده داشت که لاکتوباسیلوس برای سلامتی مفید است، او سعی نمود که استفاده از ماست را در سرتاسر اروپا رواج دهد. به دنبال آن در سال ۱۹۱۹ میلادی اولین کارخانه صنعتی تولید ماست در شهر بارسلونای اسپانیا احداث شد و مصرف ماست روز به روز افزایش یافت. اما اولین ماست ها احتمالاً به طور تصادفی تهیه شدند؛ یعنی زمانی که شیر را برای حمل و نقل داخل کیف هایی که از پوست بز درست شده بود می ریختند، باکتری موجود در پوست بز، شیر را تخمیر نموده و ماست به دست می آمد.
ماست از تخمیر قند شیر به نام لاکتوز حاصل می شود. باکتری ویژه تهیه ماست، لاکتوز را به اسید لاکتیک تبدیل می کند و به علاوه به ماست بافت ژل مانندی می دهد. به دلیل وجود اسید لاکتیک، ماست مزه تند و ترشی پیدا می کند.
جهت تهیهٔ ماست باید باکتری مخصوص را داخل شیر پاستوریزه شده ریخت. دمای شیر ( ۴۰ تا ۴۶ درجه سانتیگراد ) و همچنین شرایط محیط برای تهیه ماست بسیار حائز اهمیت است. این باکتری، قند موجود در شیر را تجزیه نموده و اسید لاکتیک تولید می کند. به دلیل وجود این اسید، پی اچ شیر پایین رفته و پروتئین موجود در شیر به صورت تودهٔ جامدی در می آید.
معمولاً از ترکیب چند نوع باکتری به نام های استرپتوکوکوس سالیواریوس و لاکتوباسیلوس بلگاریکوس و بتاکوکوس سیترووس و استرپتوکوکوس دی استیل لاکتیک استفاده می شود. اگر پس از انجام عمل تخمیر روی شیر، ماست به دست آمده را حرارت ندهیم تا باکتری های موجود در آن کشته شوند، به عنوان ماستی که باکتری زنده و فعال داخلش وجود دارد به فروش رسیده و اغلب افراد عقیده دارند که این ماست، دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. البته معمولاً ماست را پس از تهیه پاستوریزه می کنند که باکتری های موجود در آن کشته شود. این نوع ماست پاستوریزه را تا چند ماه می توان حتی بیرون از یخچال نگهداری نمود. طرفداران این دو نوع ماست هر کدام سعی می کنند با انجام تحقیقات مختلف، تفاوت در مواد مغذی این ماست ها را نشان دهند و بیان می کنند که هر کدام چه کاستی هایی دارند.
عکس ماستعکس ماست
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

فرآوردۀ نیمه جامد لبنی. از تخمیر باکتریایی شیر تهیه می شود. قبایل بیابانگرد آسیای مرکزی نخستین کسانی بودند که از شیر مادیان، در مَشک های بسته به زین اسب های خود، ماست تولید کردند. در سراسر آسیا و منطقۀ مدیترانه آن را خالص می نوشند، اما در اروپا و امریکا با افزودن عسل، قند و میوه به آن، به شکل جامد مصرف می شود. با افزودن استرپتوکوس لاکتیس (Streptoccus lactis) و لاکتوباسیلیوس بُلگاریکوسِ (Lactobacilus bulgaricus) کِشت شده، به مقدار مساوی، به شیرِ جوشانده و نیز با هموژنیزه، لاکتوز شیر را به اسید لاکتیک تبدیل می کنند. استیل دی هاید به ماست طعم خاصی می دهد. به منظور جلب مشتری، به ماست تخمیرشده، میوه، چاشنی، و مواد رنگی و غلیظ کننده می افزایند.

مترادف ها

yoghurt (اسم)
ماست، یوقورت

yogurt (اسم)
ماست، یوقورت

فارسی به عربی

لبن

پیشنهاد کاربران

ماست در ترکی یوقورت هست دوستان اشتباه نوشتن یوگورت . . . گ در این کلمه یه جوری تلفظ میشه اصلا برای اینجا نیست. ضمنا بسیاری از ترکان به ماست میگن ( قاتیق )
واژه ماست کاملا پارسی است در عربی می شود زبادی در ترکی می شود yoğurt این واژه یعنی ماست صد درصد پارسی است.
منبع. https://en. m. wiktionary. org/wiki/ماست
دوستان دقت کنید یکی از دوستان خوب ریشه رو پیدا کردن من براتون مثال میزنم از زبان مازندرانی
واژه ای داریم دماستن در زبان مازندرانی که بهم معنای چسبیدن یا گیر کردنه
با گذر زمان بسیاری از واژه هایی که با د شروع می شد از گفتن افتاد بنابراین اگر ماست رو دلمه بسته بدانیم ریشه این واژه دماستن می باشد یعنی چسبیده بهم
...
[مشاهده متن کامل]

این تورکا گمان میکنن همه از نطفه اینا بدنیا اومدن = کل دنیا از زبان ایرانی ریشه گرفته و به بسیاری از کشور ها رفته = پیش از اینکه شما کشور شید شما بخشی از خاک ایران زمین و فلات ایران بودید پس زبان شما همچون بسیاری از کشور های فلات ایران و جهان ریشه اریایی / سانسکریت / اوستایی داره

کلمه یوغورت قطعاً ترکیه حتی فعل یوغورماق در ترکی هست و ریشه در Proto - Turkic نیای ترکی دارد و ربطی به فارسی ندارد
ماست
منابع• https://en.m.wiktionary.org/wiki/yoğurt#Azerbaijani
میدانیم فعل ماسیدن ( لخته شدن، دلمه شدن ) با این کلمه همریشه است.
به نظرم، ماست از این فعل مشتق شده. نه اینکه ماسیدن از ماست ساخته شده باشد
واژه ( ماست ) به چمِ ( شیرِ دلمه شده ) واژه ای پارسی است که در رویه 55 از نبیگِ ( فرهنگنامه کوچکِ پهلوی ) نوشته یِ ( دیوید مک کنزی ) آمده است:
ماست
واژه ( یوغورت یا یوگورت ) واژه ای با ریشه ایرانی است:
ریشه واژه ( یوغورت یا یوگورت ) به چمِ ( ماست ) از ( یوغ / یوختن ( یوز ) ) در زبان اوستایی و پارسی گرفته شده است و به چم و معنایِ ( condense ) و ( intensify ) می باشد که به ( همفشردن و غلیظ و چگال نمودن ) اشاره دارد.
...
[مشاهده متن کامل]

هرچند که گویا این واژه از طریق حکومت گُجَستکِ عثمانی به اروپا رفته است ولی ریشه این واژه ایرانی می باشد.
چنانکه در رویه 1183، 1184، 1185، 1186 از نبیگِ ( فرهنگ واژه های اوستا ) آمده است:

ماستماستماستماست
از یوگورت تورکی
در ترکی در وسط جمله نوشته میشه ولی ئ تلفظ میشه
مثل یوگورت که یوئورت تلفظ میشه
در آکسفورد هم ریشه اش ترکی هست
و اصلا کپی شده بدون تغییر تلفظ
ماست
در تورگی یوگورت هست که همینجوری و دقیقا با همان تلفظ وارد زبان انگلیسی شده است
ماست به تورکی === یوگورت
معده، ماست، ماغ، ماهی، مست ، meat ( گوشت انگلیسی ) و. . . از یک ریشه هند و اروپایی mad که به معنی غذاست گرفته شده اند.
ماست کردیه چیه دیگه . . . .
خب زبان کردی و پارسی و بلوچی وپشتو و دری همه زبانهای ایرانی هستند . . . این کلمات اصیل اوستایی هستند که بهتره بگیم ایرانیه و کردی یا مادی اصیل ترین قوم و زبان ایرانیه. . .
...
[مشاهده متن کامل]

اصن کردها افتخار ما هستن اصن ریشه ایران کرده موسس ایران دیاکو بوده
اگه ایران مادر ما باشه کرد برادر بزرگه هستش و باقی داداشا پشت سرش 😍

ماس ، ماست احتمالا ماء الثور بوده به معنی آب گاو ، شیر گاو
اوگا ( آب گاو ، شیرگاو ) در گویشی دیگر یوگا، یوغا ، یوغ ، دوغ ، یوغورت تبدیل شده است و ماست ترجمه ای از اوگا است
راس اوشه ماس ( ماست ) کلمه کوردیگه که ده کردسان شروع بویه
ماست یا ماس کلمه ای کوردی است زیرا در ابتدا ماست در ناحیه کردستان شمالی تهیه شد - محل شانلی اورفا
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٤)

بپرس