بنو منجم

لغت نامه دهخدا

بنومنجم. [ ب َ م ُ ن َج ْ ج ِ ] ( اِخ ) یا آل منجم. خاندان و اولاد و احفاد ابومنصور ابان ، حسیس بن وریدبن کادبن مهابنداد حساس بن فروغ دادبن استادبن مهرحسیس بن یزدجرد. یحیی مکنی به ابوعلی پسر ابومنصور ابان ، منجم مأمون خلیفه است. و بدست همین خلیفه قبول مسلمانی کرده. محمد و علی و سعید و حسن پسران اویند. و علی پسر یحیی را سه فرزند بود. احمد، ابوعیسی ، عبداﷲ،ابوالقاسم یحیی ، ابواحمد، هارون ، ابوعبداﷲ و هارون را بنام ابوالحسن پسری است و هر یک را فرزندانی که من جمله آنها اینانند: ابواحمد یحیی بن علی بن یحیی بن ابی منصور ( 241 - 300 هَ. ق. ) از خاندان بنی منجم و ازنسل یزدگردبن شهریار آخرین پادشاه ساسانی بود. وی ندیم موفق برادر خلیفه معتمد علی اﷲ بود و نزد مکتفی مرتبه بلند داشته. متکلم معتزلی بود و با متکلمین درحضور مکتفی مباحثه کرده. در هفدهم ربیعالاول سال 300هَ. ق. درگذشت. کتاب باهر در اخبار شعرای مخضرمی را تصنیف کرده و کتب دیگر در کلام بمذهب اعتزال داشته است. فرزند او ابوالحسن احمد نیز ادیب و دانشمند بوده و در کلام و فقه بر مذهب ابوجعفر طبری میرفته است.کتاب باهر خفیف پدر خود را تکمیل کرده و هم کتابی در اخبار خاندان خود و نسب آنها در فرس و کتب دیگر درفقه و تأیید مذهب طبری نگاشته است. ابوعبداﷲ هارون بن علی برادر احمد صاحب ترجمه ( وفات 288 هَ. ق. ) ادیب و فاضل بود. کتاب بارع در اخبار شعرا و منتخبات اشعار آنها تألیف کرده مشتمل بر 161 شاعر مشهور. و گویند آنچه دیگران در این تألیف کرده اند، فرع او است. ابوالحسن علی فرزند هارون ( 277 - 352 هَ. ق. ) ادیب و شاعر و با صاحب بن عباد معاشرت داشت. صاحب از او احترام میکرد. کتبی تصنیف کرده از آن جمله کتاب النیروز و المهرجان ، کتاب در نسب خاندان خود، کتاب در رد خلیل بن احمد فی العروض ، کتاب شهر رمضان بنام رضی باﷲ، کتابی در معارضه ابوالفرج اصفهانی موسوم به اللفظ المحیط بنقض القط به اللقیط. ( از وفیات الاعیان ).

فرهنگ فارسی

یا آل منجم . خاندان و اولاد و حفاد ابو منصور ابان حسیس ابن ورید ابن کادا بن مهابنداد حساس ابن فروغ داد ابن استاد ابن مهر حسیس ابن یزدجرد .

دانشنامه آزاد فارسی

بنومُنجّم
(یا: آل منجم) شهرت خاندان ابن ابی منصور، اخترشناس و ریاضی دان بلندآوازۀ ایرانی در روزگار مأمون عباسی. اعضای این خاندان نخست در اخترشناسی و علوم ریاضی بلندآوازه بودند، اما بعدها بیشتر در موسیقی و نیز ادب و شعر آوازه یافتند. نیای بزرگ این خاندان، ابان حسیس یا فیروزان، منجم منصور عباسی بود. فرزندش در روزگار مأمون اسلام آورد و نام خود را به یحیی بن ابی منصور تغییر داد. یحیی چهار پسر به نام های سعید، حسن، محمد و علی داشت. افراد برجستۀ این خاندان بعدها همه از فرزندان علی بن یحیی بودند. یحیی ابن ابی منصور سرپرست اخترشناسان رصدخانۀ شمّاسیۀ بغداد بود. مهم ترین اثر وی زیج ممتحن مأمونی نام دارد که کسانی چون ابوریحان بیرونی و ابن یونس از آن بهره جسته اند. ابوالحسن علی بن یحیی (۲۰۱ـ۲۷۵ق) از شاعران و ادبای برجستۀ روزگار خویش بود و به پزشکی و موسیقی نیز علاقه می ورزید. ابواحمد یحیی بن علی (۲۴۱ـ۳۰۰ق)، از متکلمان معتزلی بود و بیشتر در ادبیات و موسیقی آوازه داشت. ابوالحسن احمد بن یحیی (۲۶۲ـ۳۲۷ق) از متکلّمان و فقهای روزگار خود و از پیروان مذهب محمد بن طبری بود و آثاری نیز در این زمینه تألیف کرده است. از دیگر افراد برجسته این خاندان ابوالقاسم یوسف بن یحیی، ابوالحسن علی بن هارون، ابوعبدالله هارون بن علی را می توان نام برد.

پیشنهاد کاربران

بپرس