بزم غریب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بزم غریب، سفرنامه حج ، نوشته محمد علی بن محمد رضی بروجردی در سده ۱۳قمری است.
این کتاب از سفرنامه های حج دوره قاجار ، نوشته محمد علی بن محمد رضی بروجردی است که شرح سفر ده ماهه حج خود را در آن نگاشته است. آغاز این سفر سه شنبه چهاردهم شعبان سال ۱۲۶۱ق. بوده است. نام کتاب نیز بر پایه حروف ابجد بر همین تاریخ دلالت دارد. کتاب آگاهی های بسیاری را از راه ها، منازل، شهرها و کشورهای مسیر جنوبی حج ایرانیان در خود دارد. شرح حال نویسنده و علت شهرت او به «بروجردی» دانسته نیست. ولی اهل شیراز بوده و سفر خود را از این شهر آغاز کرده است. کتاب را یکی از آشنایانش به نام احمد بن ابوالحسن شریف کتابت کرده و از حاشیه هایی که او بر کتاب نوشته و نیز متن کتاب برمی آید که نویسنده از خان های فارس و اهل فضل بوده است. بخشی از سفر، دریایی بوده و از طریق خلیج فارس ، دریای عمان ، اقیانوس هند و دریای سرخ صورت پذیرفته است. نویسنده با نثری مسجع و زیبا آگاهی هایی از وضعیت مذهبی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی مناطق ساحلی مسیر سفر خود و مکه و مدینه به دست داده است. مطالب کتاب را در دو بخش می توان گنجانید: ƒ
← سفر رفت و برگشت
بزم غریب به کوشش محمد مهدی معراجی به سال ۱۳۷۶ش. با استفاده از دو نسخه خطی تصحیح گشته و در دفتر ششم «میراث اسلامی ایران» کتابخانه آیت الله نجفی در ۶۴ صفحه با قطع رقعی مرعشی چاپ شده است. این سفرنامه همچنین در مجموعه پنجاه سفرنامه حج قاجاری به کوشش رسول جعفریان، با مقدمه همان محقق آمده است.

[ویکی حج] بزم غریب: سفرنامه حج، نوشته محمدعلی بن محمدرضی بروجردی در سده 13ق می باشد. بروجردی شرح سفر ده ماهه حج خود را نوشته است. کتاب دارای آگاهی هایی از وضعیت مذهبی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و جغرافیایی بین راه تا مکه را به دست داده و در دو قسمت بیان کرده است. همچنین وضعیت امنیت حاجیان ایرانی را نامناسب دانسته است و اینکه همواره مورد هجوم و اذیت دزدان و راهزنان و بادیه نشینان و باج گیران بوده اند.
آگاهی هایی نیز از حرمین شریفین و آداب و مناسک حج و خادمان و امامان جماعت حرم و برخورد مردم مکه و مدینه نسبت به زائران ایرانی در کتاب آمده است.
این کتاب از سفرنامه های حج دوره قاجار، نوشته محمدعلی بن محمدرضی بروجردی است که شرح سفر ده ماهه حج خود را در آن نگاشته است. آغاز این سفر سه شنبه چهاردهم شعبان سال 1261ق. بوده است. نام کتاب نیز بر پایه حروف ابجد بر همین تاریخ دلالت دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس