بخش کجور

دانشنامه عمومی

کجور یکی از بخش های شهرستان نوشهر واقع در استان مازندران است. این بخش ییلاقی و کوهستانی دارای سه دهستان به نام های پنجک رستاق، زانوس رستاق و توابع کجور و به مرکزیت شهر کجور می باشد. [ ۱] از نظر جغرافیایی این منطقه بین دو کوه دماوند و علم کوه واقع شده است. دین اکثریت این منطقه اسلام و مذهب شیعه می باشد. سکنه منطقه را بومی های کُجور که کُجوری خوانده می شوند تشکیل می دهند همچنین ایل کرد خواجوند از ساکنین این منطقه هستند. منطقه کجور به علت داشتن وسعت مراتع دارای پراکندگی نسبی است و اکثر روستاها از هم فاصله دارند. خانه های سنتی کجور به نام لَت به سر خنه و کَلچو خنه معروف می باشند که دیوارهٔ آن کاهگل و چوبی و سقف آن نیز از تکه چوب هایی به نام لَت پوشانده می شود.
بخش کجور دارای آموزش و پرورش، بخشداری، ثبت احوال، کمیته امداد، آتش نشانی، موزهٔ مردم شناسی کندلوس و… می باشد. روستای زیبای اطاقسرا در کجور است.
مردم کُجور به زبان طبری با گویش کجوری سخن می گویند. [ ۲] مردم منطقه کجور به زبان طبری و با گویش کجوری که در محدودهٔ شهرستان های نوشهر و نور و شرق چالوس رایج می باشد، گفتگو می کنند و در برخی از مناطق که اهالی آنجا از ایل خواجه وند هستند، خواجه وندی صحبت می کنند که به نوعی لهجه کردی محسوب می شود.
استان مازندران پیش از اسلام تپورستان ( به پهلوی: ) نامیده می شد که برگرفته از نام قوم تپوری ( به یونانی: Τάπυροι ) می باشد که پس از اسلام قوم طبری نام گرفتند و سرزمینشان طبرستان نامیده شد. [ ۳] [ ۴] [ ۵] تپورستان در اصل ناحیه ای در غرب مازندران و شرق گیلان بود و این ناحیه به کل مازندران گفته می شد. [ ۶]
به گفته واسیلی بارتلد تپوری ها در قسمت جنوب شرقی ولایت سکونت داشتند و در قید اطاعت هخامنشیان درآمده بودند و آماردها مغلوب اسکندر مقدونی و بعد مغلوب اشکانیان شدند و اشکانیان در قرن دوم ق. م آنها را در حوالی ری سکونت دادند و اراضی سابق آماردها به تصرف تپوری ها درآمد و بطلمیوس در شرح دیلم یعنی قسمت شرقی گیلان در ساحل بحر خزر فقط از تپوری ها نام می برد. [ ۷] به گفته مجتبی مینوی قوم آمارد و قوم تپوری در سرزمین مازندران می زیستند و تپوری ها در ناحیه کوهستانی مازندران و آماردها در ناحیه جلگه ای مازندران سکونت داشتند. در سال ۱۷۶ ق. م فرهاد اول اشکانی قوم آمارد را به ناحیه خوار کوچاند و تپوری ها تمام ناحیه مازندران را فرو گرفتند و تمام ولایت به اسم ایشان تپورستان نامیده شد. [ ۸] شهرهای آمل، چالوس، کلار، سعیدآباد و رویان جزئی از سرزمین قوم تپوری بودند. [ ۹] سرزمین لنگا و تنکابن بخشی از سرزمین دو قوم تپوری و آمارد بود. [ ۱۰]
عکس بخش کجورعکس بخش کجورعکس بخش کجورعکس بخش کجورعکس بخش کجورعکس بخش کجور
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس