بایقرا

/bAyqarA/

لغت نامه دهخدا

بایقرا. [ ق َ ] ( اِخ ) سلطان حسین میرزا فرزند منصور و معروف به «خاقان منصور» و معزالسلطنه و ابوالغازی آخرین از امرای تیموری. پادشاهی ادب پرور هنردوست بود و وزیر معروفش امیرعلیشیر نوائی است که موجب شهرت دربار او و آبادانی پایتختش هرات شده بود. در سال 861 هَ. ق. که خراسان آشفته شده بود، در شهر مرو به پادشاهی نشست و در ذی حجه 862 استرآباد را فتح کرد و در سال 873 هرات را تسخیرنمود و در 874 با میرزا یادگار محمد جنگید و در اواخر سال 875 هَ. ق. با سلطان محمود جنگید و تا سال 902 در غایت دولت و اقبال حکومت کرد. و در سال 911 هَ. ق. درگذشت. اثری موسوم به مجالس العشاق و اشعاری به فارسی و ترکی دارد و تخلصش حسینی بوده است. رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 4 و خصوصاً صص 110 - 113 شود.

بایقرا. [ ق َ ] ( اِخ ) ( ... میرزا ) پسر معزالدین عمر شیخ و نوه تیمور لنگ. او جد سلطان حسین بایقرای معروف بود. و رجوع به قاموس الاعلام ترکی ج 2 شود.

فرهنگ فارسی

ابن عمر شیخ بن تیمور از امرای تیموری که در همدان حکومت داشته ( ۸۱۸ - ۸۱۷ ه. ق . ) .
نوه تیمور لنگ بوده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بایقرا شاهزاده تیموری و فرزند عمر شیخ میرزا پسر امیر تیمور گورکان می باشد.
بایْقَرا (۷۹۵-۸۲۶ق /۱۳۹۳-۱۴۲۳م )، شاهزاده تیموری و فرزند عمر شیخ میرزا پسر امیر تیمور گورکان . مادرش ملِک آغا (مِلْکَت آغا) پس از درگذشت زودهنگام عمر شیخ به اشاره تیمور به ازدواج شاهرخ ، عموی بایقرا درآمد به هنگام درگذشت تیمور، بایقرا ۱۲ ساله بوده است و از آن جا که این ازدواج در حضور تیمور برگذار شده ، می توان گفت که در سنین کودکی بایقرا صورت گرفته است .
حمایت از شاهرخ
پس از درگذشت تیمور، برادران بایقرا، پیر محمد، رستم و اسکندر - که هر یک حکم روایی بخشی از ایران را برعهده داشتند - به پیشنهاد پیر محمد، حمایت خویش از شاهرخ ، جانشین تیمور و ناپدری خود را اعلام کردند. با کشته شدن پیرمحمد، اسکندر میرزا، شیراز را ضمیمه قلمرو خود کرد و پس از تصرف یزد، از شاهرخ خواست تا یکی از برادرانش را برای کمک در اداره امور، نزد او بفرستد. شاهرخ نیز بایقرا را با تشریفات و نشانهای عالی نزد اسکندر فرستاد.
سرکوب اسکندر
در ۸۱۳ق /۱۴۱۰م اسکندر در اندیشه گسترش قلمرو حکومت خود به اصفهان که توسط برادرش رستم اداره می شد، لشکر کشید. در جنگی که میان آن دو روی داد، بایقرا به حمایت از رستم برخاست . باکمبود آذوقه در اصفهان ، رستم و بایقرا به ناچار از شهر خارج شدند و بایقرا به سوی خراسان رفت . از این زمان تا سرکوب اسکندر و تصرف مجدد اصفهان توسط شاهرخ در ۸۱۷ق ، بایقرا همواره در خدمت شاهرخ بود.
تصرف شیراز
...

پیشنهاد کاربران

بپرس