باکتری های بیماری زا باکتری هایی هستند که می توانند باعث بیماری شوند. این مقاله بر روی باکتری هایی تمرکز دارد که برای انسان بیماری زا هستند. بیشتر گونه های باکتری بی ضرر و گاه مفید هستند، اما سایر گونه ها می توانند باعث بیماری های عفونی شوند. تعداد گونه های بیماری زا در انسان کمتر از صد مورد برآورد می شود. [ ۱] در مقابل، چندین هزار گونه از باکتری ها، بخشی از فلور گوارشی موجود در دستگاه گوارش هستند. [ ۲]
بدن انسان به طور مداوم در معرض بسیاری از گونه های باکتری، از جمله باکتری های مفید روی پوست و غشاهای مخاطی و ساپروفیت ها که عمدتاً در خاک و در مواد پوسیده رشد می کنند، قرار دارد. خون و مایعات بافتی حاوی مواد مغذی کافی برای حفظ رشد بسیاری از باکتری ها هستند. بدن سازوکارهایی دفاعی دارد که آن را قادر می سازد در برابر تهاجم میکروبی به بافت های خود مقاومت کند و به آن یک ایمنی طبیعی یا مقاومت ذاتی در برابر بسیاری از میکروارگانیسم ها بدهد.
باکتری های بیماری زا به طور خاص سازگار شده و دارای مکانیسم هایی برای غلبه بر دفاع طبیعی بدن هستند و می توانند به قسمت هایی از بدن مانند خون که باکتری ها به طور معمول در آن یافت نمی شوند، حمله کنند. برخی از پاتوژن ها فقط به بافت پوششی پوست یا غشای مخاطی حمله می کنند، اما بسیاری از آن ها به مناطق عمیق تر رفته و در بافت ها پخش می شوند و توسط جریان های لنفاوی و خون منتشر می شوند. در برخی از موارد اندک، یک میکروب بیماری زا می تواند یک فرد کاملاً سالم را آلوده کند، اما عفونت معمولاً تنها در صورتی رخ می دهد که مکانیسم های دفاعی بدن در اثر یک بیماری ناتوان کنندهٔ زمینه ای مانند مسمومیت، لرز یا سوءتغذیه آسیب دیده و تضعیف شده باشد. یکی از بیماری هایی اصلی باکتریایی، سل است که توسط باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود و در سال ۲۰۱۹ باعث مرگ ۱٫۴ میلیون نفر، عموماً در جنوب صحرای آفریقا شد. [ ۳] باکتری های بیماری زا در سایر بیماری های مهم مانند ذات الریه که می تواند توسط باکتری هایی مانند استرپتوکوک، پنوموکوک و سودوموناس ایجاد شود و بیماری های منتقله از غذا که می تواند توسط باکتری هایی مانند شیگلا، کامپیلوباکتر و سالمونلا ایجاد شود، نقش دارند. باکتری های بیماری زا همچنین باعث عفونت هایی مانند کزاز، حصبه، دیفتری، سیفلیس و جذام می شوند. باکتری های بیماری زا همچنین عامل مرگ ومیر بالای نوزادان در کشورهای در حال توسعه هستند. [ ۴]
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلفبدن انسان به طور مداوم در معرض بسیاری از گونه های باکتری، از جمله باکتری های مفید روی پوست و غشاهای مخاطی و ساپروفیت ها که عمدتاً در خاک و در مواد پوسیده رشد می کنند، قرار دارد. خون و مایعات بافتی حاوی مواد مغذی کافی برای حفظ رشد بسیاری از باکتری ها هستند. بدن سازوکارهایی دفاعی دارد که آن را قادر می سازد در برابر تهاجم میکروبی به بافت های خود مقاومت کند و به آن یک ایمنی طبیعی یا مقاومت ذاتی در برابر بسیاری از میکروارگانیسم ها بدهد.
باکتری های بیماری زا به طور خاص سازگار شده و دارای مکانیسم هایی برای غلبه بر دفاع طبیعی بدن هستند و می توانند به قسمت هایی از بدن مانند خون که باکتری ها به طور معمول در آن یافت نمی شوند، حمله کنند. برخی از پاتوژن ها فقط به بافت پوششی پوست یا غشای مخاطی حمله می کنند، اما بسیاری از آن ها به مناطق عمیق تر رفته و در بافت ها پخش می شوند و توسط جریان های لنفاوی و خون منتشر می شوند. در برخی از موارد اندک، یک میکروب بیماری زا می تواند یک فرد کاملاً سالم را آلوده کند، اما عفونت معمولاً تنها در صورتی رخ می دهد که مکانیسم های دفاعی بدن در اثر یک بیماری ناتوان کنندهٔ زمینه ای مانند مسمومیت، لرز یا سوءتغذیه آسیب دیده و تضعیف شده باشد. یکی از بیماری هایی اصلی باکتریایی، سل است که توسط باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود و در سال ۲۰۱۹ باعث مرگ ۱٫۴ میلیون نفر، عموماً در جنوب صحرای آفریقا شد. [ ۳] باکتری های بیماری زا در سایر بیماری های مهم مانند ذات الریه که می تواند توسط باکتری هایی مانند استرپتوکوک، پنوموکوک و سودوموناس ایجاد شود و بیماری های منتقله از غذا که می تواند توسط باکتری هایی مانند شیگلا، کامپیلوباکتر و سالمونلا ایجاد شود، نقش دارند. باکتری های بیماری زا همچنین باعث عفونت هایی مانند کزاز، حصبه، دیفتری، سیفلیس و جذام می شوند. باکتری های بیماری زا همچنین عامل مرگ ومیر بالای نوزادان در کشورهای در حال توسعه هستند. [ ۴]
wiki: باکتری بیماری زا