اکسی توسین

دانشنامه عمومی

اکسی توسین (دارو). اکسی توسین صناعی ( انگلیسی: Oxytocin ) که با نام تجاری پیتوسین هم شناخته می شود، یک داروی تجویزی ( با نسخه و اضطراری ) است که از پپتید اکسی توسین ساخته می شود. اکسی توسین طبیعی بدن که در مغز و اعصاب ترشح می شود به هورمون عشق و محبت شهرت دارد. [ ۳] [ ۴] و برای القای انقباضات رحمی و زایمان، افزایش سرعت پیشرفت زایمان و متوقف نمودن خونریزی بعد از زایمان تجویز می شود. [ ۳] برای این منظور لازم است این دارو به صورت عضلانی یا وریدی تزریق شود. [ ۳]
اکسی توسین همچنین به صورت اسپری داخل بینی برای استفاده در مصارف روان پزشکی، اختلالات غدد درون ریز و مدیریت وزن به عنوان دارویی کمکی موجود است. [ ۳] اکسی توسین داخل بینی با مکانیسمی متفاوت از اکسی توسین تزریقی عمل می کند، به این صورت که در امتداد عصب بویایی که از سد خونی مغز عبور می کند، بالا رفته و به لوب بویایی در مغز می رسد، جایی که «نورون های بزرگ و متراکم اکسی توسین» آن را دریافت می کنند.
استفاده از اکسی توسین صناعی به عنوان یک داروی تزریقی برای القای زایمان می تواند منجر به انقباض بیش از حد رحم شود که سلامت نوزاد را به خطر می اندازد. [ ۳] اثرات جانبی دارو در مادر شامل حالت تهوع و ضربان قلب آهسته است که شایع هستند. [ ۳] عوارض جانبی جدی شامل خطر پارگی رحم با دوزهای بیش از حد و همچنین مسمومیت آب است. [ ۳] حساسیت دارویی از جمله آنافیلاکسی نیز محتمل است. [ ۳]
حضور طبیعی اکسی توسین در بدن انسان نخستین بار در سال ۱۹۰۶ کشف شد. [ ۵] [ ۶] این دارو در فهرست داروهای ضروری سازمان جهانی بهداشت قرار دارد. [ ۷]
از تزریق آهسته داخل وریدی اکسی توسین برای القای زایمان و پیشبرد از زایمان ( در صورت کندی روند زایمان ) در صورت شکست تست استرس انقباضی استفاده می شود. هنوز معلوم نیست که مصرف دوزهای بیشتر از حد استاندارد، برای القای زایمان بهتر است یا یا خیر، است یا خیر مشخص نیست. اکسی توسین تا حد زیادی جایگزین ارگومترین به عنوان داروی اصلی برای افزایش تُن رحم در خونریزی های حاد پس از زایمان شده است. اکسی توسین همچنین در دام پزشکی برای تسهیل زایمان و تحریک ترشح شیر استفاده می شود.
داروی توکولیتیک آتوسیبان، آنتاگونیست گیرنده اکسی توسین است و در بسیاری از کشورها جهت جلوگیری از زایمان زودرس بین هفته های ۲۴ تا ۳۳ بارداری تأیید شده است. این دارو عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهایی مانند ریتودرین، سالبوتامول و تربوتالین دارد که قبلاً برای این منظور استفاده می شدند. [ ۸]
عکس اکسی توسین (دارو)عکس اکسی توسین (دارو)عکس اکسی توسین (دارو)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اُکْسی توسین (oxytocin)
هورمونی که در اواخر حاملگی ترشح، و با تحریک زهدان باعث شروع و تداوم زایمان می شود. این هورمون پس از زایمان نیز با انقباض ماهیچۀ زهدان باعث کاهش خونروش از محل اتصال جفت است. تزریق داخل وریدی این هورمون به منظور تحریک شروع زایمان، بهبود انقباضات زهدان، و مهار خونروش پس از زایمان کاربرد دارد. این هورمون در دورۀ شیردهی هم ترشح می شود. افشانۀ اکسی توسین در بینی، چند دقیقه پیش از شیردهی، ترشح شیر را افزایش می دهد. این هورمون از غدۀ هیپوفیز ترشح می شود. در پستانداران، اکسی توسین در آغاز روابط جنسی، حتی در مرحلۀ جفت گیری و زایمان، آزاد می شود. این بدان معنی است که اکسی توسین جز در ایجاد رابطۀ بین مادر و نوزاد در برقراری سایر روابط هم دخالت دارد. در سال ۲۰۰۰، پژوهشگران امریکایی نقش این هورمون را در روابط موش های نری که دستکاری ژنتیکی شده بودند تا اکسی توسین تولید نکنند، ثابت کردند. آن ها دریافتند این موش ها هیچ خاطره ای از موش های ماده ای که قبلاً با آن ها مواجه شده بودند، ندارند و به این نتیجه رسیدند که نقش اکسی توسین در حافظۀ اجتماعی حیاتی است. این موش ها هیچ علامت دیگری از اختلال حافظه نداشتند.

پیشنهاد کاربران

اکسی توسین ( به انگلیسی: Oxytocin ) هورمونی نوروهیپوفیزیال و اولیگوپپتیدی است، که در پستانداران وجود دارد. اکسی توسین به صورت طبیعی در هیپوتالاموس تولید و در هیپوفیز پسین ذخیره و ترشح می شود، و نقش اساسی در اتفاقات قبل و بعد از زایمان دارد. مطالعات هم چنین نشان داده است که اکسی توسین در بسیاری از رفتارها، از جمله شناخت اجتماعی، جفت پیوندی، اضطراب و رفتارهای والدینانه دخیل است. و حتی این هورمون به هورمون عشق هم شناخته میشود؛ زیرا، زمانی که حس عشق یا دوست داشتن داشته باشیم این هورمون در خون ترشح میشود.
...
[مشاهده متن کامل]

هنری هلت دیل، برای اولین بار اکسی ‎توسین را در سال ۱۹۰۶ شناسایی کرد، و ساختار مولکولی آن در سال ۱۹۵۲ مشخص شد. این ماده به صورت دارو هم در دسترس است. نام های تجارتی آن اکسی تیپ، پیتوسین و سینتوسینون است؛ که به صورت آمپول ۵ واحد در سی سی ( یک سی سی ) و آمپول ۱۰ واحد در سی سی وجود دارد، و به عنوان محرک انقباضات رحمی، محرک ترشح شیر و متوقف کننده خونریزی بعد از زایمان استفاده می شود. رده فارماکولوژیکش هورمون اگزوژن است. این دارو در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد. هیپوتالاموس، اکسی توسین را در بدن انسان می سازد و ترشح آن به عهده ی هیپوفیز پسین است.
مکانیسم اثر اکسی توسین شامل دو مورد است:
• اثر اکسی توسیک: این دارو، باعث افزایش نفوذپذیری میوفیبریل های رحم به سدیم می شود و به طور غیرمستقیم باعث تحریک انقباض عضلات صاف رحم می گردد.
• اثر محرک شیر: به وسیلهٔ انقباض سلول های میواپی تلیال اطراف آلوئول های پستان، این دارو شیر را، از آلوئول ها به مجاری بزرگتر هدایت می کند.
• فارماکولوژی کاتزونگ: اکسی توسین یکی از هورمون های هیپوفیز خلفی است، که شکل دارویی آن به صورت وریدی، جهت القاء یا تقویت زایمان به کار می رود. همچنین به صورت افشانه، جهت تحریک تراوش شیر استفاده می گردد، زیرا می تواند موجب انقباض عضلات صاف موجود در سلول های میواپیتلیال غدد پستانی شود.
تحریک گیرنده های اوکسی توسین، باعث افزایش اینوزیتول تری فسفات ( IP۳ ) و نهایتاً انقباض عضله رحم، و سلول های میواپی تلیالی آلوئول های پستان می شود.
• القاء و تحریک انتخابی زایمان
• کنترل خونریزی رحم بعد از زایمان و بعد از خروج جفت
• القای سقط
• سقط فراموش شده
• بررسی دیسترس جنینی در حاملگی های پرخطر و بعد از هفتهٔ ۳۱ حاملگی ( اکسی توسین چالنج تست ) ( تست چالشی اکسی توسین )

اکسی توسین
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/اکسی‌توسین
اکسی توسین در لغت به معنای زایمان سریع می باشد. و هورمونی مترشحه از هیپوفیز خلفی است که از نقش های مهم آن می توان به انقباض رحم در حین زایمان، کمک به خروج شیر از پستان، انقباضات مجاری تناسلی مردان و کمک به انتقال اسپرم در رحم غیرحامله اشاره کرد.

بپرس