انوار درخشان در تفسیر قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] انوار درخشان در تفسیر قرآن. تَفسیر اَنْوار درَخْشان اثر سید محمد حسینی همدانی (متوفای ۱۳۷۵ش) از جمله تفاسیر کامل فارسی در دوره معاصر است که با جهت گیری های شیعی در قالب اصطلاحات و مفاهیم فلسفی و عرفانی نگاشته شده است. ویژگی مهم این تفسیر را باید در بحث های معنوی و اخلاقی و انسان شناسی این تفسیر دانست.
سیدمحمد حسینی هَمِدانی، فقیه و مفسر امامی است که در سال ۱۳۲۲ قمری در نجف به دنیا آمد و به همدان (از شهرهای ایران) مهاجرت کرد. او از محضر استادانی همچون میرزای نائینی، محمدحسین غروی اصفهانی، سید حسین باد کوبه ای بهره گرفت و آثاری در تفسیر و فقه و کلام تالیف کرد.
تعداد مجلدات تفسیر ۱۸ جلد و از تاریخ ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۴ ق، نگارش و نشر یافته و زمان نگارش تفسیر حدود ۲۴ سال است.

[ویکی نور] انوار درخشان در تفسیر قرآن. انوار درخشان در تفسیر قرآن اثر سید محمد حسینی همدانی از جمله تفاسیر کامل فارسی دوران معاصر ایران است که با جهت گیریهای شیعی در قالب اصطلاحات و مفاهیم فلسفی و عرفانی نگاشته شده است. ویژگی مهم این تفسیر را باید در بحث های معنوی و اخلاقی و انسان شناسی این تفسیر دانست.
نگارش این تفسیر با نثر و ادبیات فارسی در قالب فرهنگ عمومی حوزه های علمیه شیعه و ترکیب جمله های فارسی همراه با اصطلاحات عربی متداول است. گر چه این نثر در تمام مجلدات تفسیر یکسان نیست، اما در مجلدات نخست آن آمیختگی کلمات با اصطلاحات فلسفی و عرفانی بیشتر و در مجلدات بعدی نثر آن اندکی آسان تر و خوش خوان تر می گردد.
در مجموع، مخاطبان تفسیر، افراد آگاه و آشنا با اصطلاحات علوم اسلامی و ادبیات عرب و اهل مطالعه در رشته تفسیر هستند.
تعداد مجلدات تفسیر 18 جلد است که از تاریخ 1380 تا 1404ق، نگارش و منتشر شده است، بنابراین، زمان نگارش تفسیر حدود 24 سال به طول انجامیده است. ناشر تفسیر «انتشارات لطفی» در تهران و مصححان آن در آغاز، آقای محمد باقر بهبودی است و از جلد چهارم به بعد حجت الاسلام آقای مهدی انصاری، سبط مفسر و آقای گنجی پور خوشنویس بوده اند.
در زمینۀ چاپ نیز مانند خود تفسیر از نظر روال فصل بندی و تهیه فهرست موضوعات و تصحیح اغلاط مطبعی یکسان نیست و نوسانات بسیاری در زمینه های مختلف وجود دارد.
دربارۀ انگیزۀ نگارش تفسیر، مؤلف در آغاز کتاب چنین می نویسد: «چنین گوید بندۀ ذلیل سید محمد حسینی نجفی عربزاده، مدتها در فکر بودم که صحایف چندی در تفسیر و شرح آیات کریمه از قبسات واقفان بر اسرار آنها بنگارم، و از کتاب عزیز تفأل و مسئلت خیر نموده، کریمۀ: «و جعلها کلمة باقیة فی عقبه» استهلال شد و از حکیم حمید نیز با ابتهال مسئلت نموده که آن را از تفألات مقضیه فرماید.»

پیشنهاد کاربران

بپرس