انوار درخشان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] انوار درخشان (کتاب). تفسیر انوار درخشان از جمله تفاسیر کامل فارسی دوران معاصر ایران است که با جهت گیریهای شیعی در قالب اصطلاحات و مفاهیم فلسفی و عرفانی نگاشته شده است. ویژگی مهم این تفسیر را باید در بحث های معنوی و اخلاقی و انسان شناسی این تفسیر دانست.
نگارش این تفسیر با نثر و ادبیات فارسی در قالب فرهنگ عمومی حوزه های علمیه شیعه و ترکیب جمله های فارسی همراه با اصطلاحات عربی متداول است. گر چه این نثر در تمام مجلدات تفسیر یکسان نیست، اما در مجلدات نخست آن آمیختگی کلمات با اصطلاحات فلسفی و عرفانی بیشتر و در مجلدات بعدی نثر آن اندکی آسان تر و خوش خوان تر می گردد. در مجموع، مخاطبان تفسیر، افراد آگاه و آشنا با اصطلاحات علوم اسلامی و ادبیات عرب و اهل مطالعه در رشته تفسیراند، نه توده مردم. تعداد مجلدات تفسیر ۱۸ جلد و از تاریخ ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۴ ق، نگارش و نشر یافته است، بنابراین، زمان نگارش تفسیر حدود ۲۴ سال می باشد. ناشر تفسیر «انتشارات لطفی» در تهران و مصححان آن در آغاز، آقای محمد باقر بهبودی است و از جلد چهارم به بعد حجت الاسلام آقای مهدی انصاری، سبط مفسر و آقای گنجی پور خوشنویس بوده اند. در زمینه چاپ نیز مانند خود تفسیر از نظر روال فصل بندی و تهیه فهرست موضوعات و تصحیح اغلاط مطبعی یکسان نیست و نوسانات بسیاری در زمینه های مختلف وجود دارد.
← انگیزه نگارش کتاب
۱. ↑ زخرف/سوره۴۳، آیه۲۸.
نرم افزار جامع التفاسیر، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور). رده های این صفحه : تفاسیر شیعه | تفاسیر عرفانی | تفاسیر فلسفی | تفسیرهای قرآن (فارسی) | کتاب شناسی

[ویکی اهل البیت] انوار درخشان (کتاب). تفسیر انوار درخشان تالیف سید محمدحسین حسینی همدانی یک تفسیر کامل فارسی دوران معاصر است. این تفسیر با آمیزه ای از سبک فلسفی، عرفانی، اخلاقی و نقلی نگاشته شده و در 18 جلد به چاپ رسیده است.
درباره انگیزه نگارش تفسیر، مؤلف در آغاز کتاب چنین می نویسد: «چنین گوید بنده ذلیل سید محمد حسینی نجفی عربزاده، مدت ها در فکر بودم که صحایف چندی در تفسیر و شرح آیات کریمه از قبسات واقفان بر اسرار آنها بنگارم و از کتاب عزیز تفأل و مسئلت خیر نموده، کریمه: «و جعلها کلمة باقیة فی عقبه» استهلال شد و از حکیم حمید نیز با ابتهال مسئلت نموده که آن را از تفألات مقضیه فرماید».
ویژگی مهم این تفسیر را باید در بحث های معنوی و اخلاقی و انسان شناسی این تفسیر دانست.
نگارش این تفسیر با نثر و ادبیات فارسی در قالب فرهنگ عمومی حوزه های علمیه شیعه و ترکیب جمله های فارسی همراه با اصطلاحات عربی متداول است. گرچه این نثر در تمام مجلدات تفسیر یکسان نیست، اما در مجلدات نخست آن آمیختگی کلمات با اصطلاحات فلسفی و عرفانی بیشتر و در مجلدات بعدی نثر آن اندکی آسان تر و خوش خوان تر می گردد.
در مجموع، مخاطبان تفسیر، افراد آگاه و آشنا با اصطلاحات علوم اسلامی و ادبیات عرب و اهل مطالعه در رشته تفسیراند، نه توده مردم.
یکی از نکات شایان ذکر در تفسیر انوار درخشان گرایش قابل توجه اجتهادی و نقد و تحلیل عقلی در ذکر احتمالات است. به همین دلیل مفسر در مواردی که ظاهراً با دلیل عقلی تعارضی وجود داشته باشد، حقیقت عقلی را مقدم می دارد و به ظاهر آیه اکتفا نمی کند.
مفسر گرانقدر، در آغاز تفسیر مقدمه ای در باب اهمیت قرآن و جایگاه آن در میان مسلمانان دارد و همچنین به مسأله لزوم آموزش قرآن به فرزندان و قرائت آن و بحث کیفیت نزول قرآن اشاره دارد و آنگاه وارد تفسیر می گردد.
مطالب تفسیری کتاب بر دو قسم است، آنچه از ادبیات، لغت، روایات، وجوه و احتمالات تفسیری و شرح و توضیح جملات گفته شده، بخش نقلیات تفسیر را تشکیل می دهد و آنچه که به تحلیل و توصیف و نتیجه گیری و برداشت هدایتی و اخلاقی از آیات برمی گردد، در مجموع دیدگاه مفسّر را تشکیل می دهد و با تعبیر: «مفسر می گوید» بیان شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس