الکافیه و الشافیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] الکافیه (فی علم النحو) و الشافیه (فی علمی التصریف و الخط). الکافیة (فی علم النحو) و الشافیة (فی علمی التصریف و الخط)، عنوان دو کتاب از ابوعمر عثمان بن حاجب نحوی (متوفای 346ق)، در علم نحو، صرف و خط می باشد که با تحقیق و تنظیم دکتر صالح عبد العظیم الشاعر، در یک کتاب، ارائه گردیده است.
کتاب به زبان عربی نوشته شده و از جمله آثار مربوط به قرن چهارم هجری می باشد.
نام کامل کتاب الکافیه، «کافیة ذوی الأرب فی معرفة کلام العرب» است.
وجود بیش از 124 شرح به عربی و غیر عربی، مطبوع و مخطوط، بیانگر اهمیت علمی و فنی این کتاب نسبت به کتب پیش از خود و جایگاه ویژه آن نزد دانشمندان است .
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در دو بخش «کتاب الکافیة» و «کتاب الشافیة» ارائه شده است.

[ویکی فقه] الکافیه و الشافیة (فی علمی النحو و التصریف و الخط). الکافیة (فی علم النحو) و الشافیة (فی علمی التصریف و الخط)»، عنوان دو کتاب از ابوعمر عثمان بن حاجب نحوی (متوفای ۳۴۶ ق)، در علم نحو، صرف و خط می باشد که با تحقیق و تنظیم دکتر صالح عبد العظیم الشاعر، در یک کتاب، ارائه گردیده است.
کتاب به زبان عربی نوشته شده و از جمله آثار مربوط به قرن چهارم هجری می باشد.نام کامل کتاب الکافیه، «کافیة ذوی الارب فی معرفة کلام العرب» است.وجود بیش از ۱۲۴ شرح به عربی و غیر عربی، مطبوع و مخطوط، بیانگر اهمیت علمی و فنی این کتاب نسبت به کتب پیش از خود و جایگاه ویژه آن نزد دانشمندان است ساختارکتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در دو بخش «کتاب الکافیة» و «کتاب الشافیة» ارائه شده است.با توجه به اینکه کتاب الشافیه، در اثر دیگری تحت عنوان «الشافیة فی التصریف و یلیها الوافیة نظم الشافیة» کتاب شناسی گردیده است، در این مقاله، فقط به کتاب شناسی کتاب الکافیه پرداخته شده است.مطالب کافیه، در نوزده عنوان، تنظیم گردیده است.

[ویکی فقه] الکافیه و الشافیه (فی علمی النحو و التصریف و الخط). الکافیة (فی علم النحو) و الشافیة (فی علمی التصریف و الخط)»، عنوان دو کتاب از ابوعمر عثمان بن حاجب نحوی (متوفای ۳۴۶ ق)، در علم نحو، صرف و خط می باشد که با تحقیق و تنظیم دکتر صالح عبد العظیم الشاعر، در یک کتاب، ارائه گردیده است.
کتاب به زبان عربی نوشته شده و از جمله آثار مربوط به قرن چهارم هجری می باشد.نام کامل کتاب الکافیه، «کافیة ذوی الارب فی معرفة کلام العرب» است.وجود بیش از ۱۲۴ شرح به عربی و غیر عربی، مطبوع و مخطوط، بیانگر اهمیت علمی و فنی این کتاب نسبت به کتب پیش از خود و جایگاه ویژه آن نزد دانشمندان است
ساختار
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب در دو بخش «کتاب الکافیة» و «کتاب الشافیة» ارائه شده است.با توجه به اینکه کتاب الشافیه، در اثر دیگری تحت عنوان «الشافیة فی التصریف و یلیها الوافیة نظم الشافیة» کتاب شناسی گردیده است، در این مقاله، فقط به کتاب شناسی کتاب الکافیه پرداخته شده است.مطالب کافیه، در نوزده عنوان، تنظیم گردیده است.
محتوای الکافیه
ایجاز غیر مخل، تبویب جالب و استحکام متن، از مزایای نسبی این کتاب بر تالیفات پیش از خود می باشد که سبب گشته از دیرباز تاکنون به عنوان متن درسی در حوزه های علمیه اسلامی مطرح شوند و شروح فراوانی بر آن ها نگاشته شود.نکته ای که باید بر آن تاکید شود، این است که خود ابن حاجب هم با دیگر آثار علمی خود، بر قوام این اثر افزوده است؛ زیرا وی با آگاهی از امعان نظر علما نسبت به کتابش، اولا کافیه را شرح نموده و ثانیا به نظم درآورده و در آخر هم بر این نظم، شرح دیگری زده است.شرح نقدی تحلیلی مرحوم رضی الدین استرآبادی (متوفای ۶۸۶ ق) بر دو کتاب کافیه و شافیه، حقا بسان نقطه عطفی در علم نحو و صرف در دوره ژرف نگری محسوب می شود و بر اهمیت این دو اثر افزوده است. نکاتی از این دست، بیانگر این نکته می باشد که جایگاه الکافیه، درخور تامل بوده و از رتبه علمی بالایی برخوردار است.الکافیه و شروح آن، بارها به عنوان کتاب درسی زینت بخش محافل علمی بوده است.
گزارش محتوا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس