المعالم الجدیده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] المعالم الجدیدة (کتاب). المعالم الجدیده، تالیف آیت الله شهید، سید محمد باقر صدر ، از چهره های درخشان فقهای شیعه در قرن چهاردهم هجری است.
شهید سید محمد باقر صدر در این کتاب یک دوره مقدماتی علم اصول فقه را به زبانی ساده برای مبتدیان و نوآموزان این علم مطرح نموده است. این کتاب از همان زمان نگارش مورد توجه و عنایت اساتید علم اصول قرار گرفت و هم اکنون این کتاب یکی از کتابهای درسی حوزه علمیه می باشد.

[ویکی فقه] المعالم الجدیده (کتاب). المعالم الجدیده، تالیف آیت الله شهید، سید محمد باقر صدر ، از چهره های درخشان فقهای شیعه در قرن چهاردهم هجری است.
شهید سید محمد باقر صدر در این کتاب یک دوره مقدماتی علم اصول فقه را به زبانی ساده برای مبتدیان و نوآموزان این علم مطرح نموده است. این کتاب از همان زمان نگارش مورد توجه و عنایت اساتید علم اصول قرار گرفت و هم اکنون این کتاب یکی از کتابهای درسی حوزه علمیه می باشد.
ساختار کتاب
کتاب از دو قسم تشکیل شده است که در قسم اول مباحث مقدماتی در چند فصل طرح شده و در قسم دوم در ضمن دو نوع مباحث علم اصول بررسی شده است.این اثر به سبکی ساده و روان برای آموزش علم اصول نگاشته شده است. مؤلف در نگارش این کتاب در صدد معرفی علم اصول به شکلی ابتدایی و روشن برای علاقه مندان به فراگیری این علم بوده است، لذا در نگارش این کتاب ویژگیهایی که برای رسیدن به این هدف باید رعایت شود مورد توجه قرار گرفته است.
گزارش محتوا
شهید سید محمد باقر صدر معتقد بودند: در هر زمانی باید آخرین نظرات در سطوح مختلف: مقدماتی، متوسطه و عالی تهیه و تدوین شود و در اختیار طلاب قرار گیرد. بیست یا سی سال بعد که نظریات تغییر کرد، مجددا باید کتب جدیدی تالیف شود، لذا خود، به تالیف این کتاب اقدام کردند. وی می فرمود: سزاوار نیست که بحث های فقهی و اصولی از این قاعده مستثنی باشند. شهید صدر، با استناد به همین مساله بر بایستگی جایگزینی کتابهای درسی اصول تاکید می کرد و بر این باور بود که اگر لازمه این کار، دگرگونی اساسی در حوزه باشد باید این کار بشود و متنهای آموزشی اصول تغییر کند.در بخش اول، مؤلف، از تعریف علم اصول و موضوع آن و منطق برای فقه بودن آن واهمیت آن در کار استنباط و اینکه علم اصول و علم فقه ، به ترتیب، عهده دار جنبه نظری و تطبیقی عناصر مشترک عمل استنباطند و تاثیر متقابل فکر اصولی و فکر فقهی و نمونه هایی از سؤالاتی که علم اصول به آنها پاسخ می گوید و جایز بودن عمل استنباط و وسایل اساسی برای اثبات عناصر مشترک در عمل استنباط و تاریخچه علم اصول و تحولات و تطورات آن تا عصر حاضر و عوامل پیدایش فکر اصولی و حکم شرعی و تقسیم آن سخن می گوید.در بخش دوم، از عناصر مشترکی که در استنباط مبتنی بر دلیل کاربرد دارند، مثل دلیل لفظی، دلیل برهانی و دلیل استقرایی یاد می کند و از تعارض ادله سخن می گوید و نیز بحث عناصر مشترک در استنباط مبتنی بر اصل عملی را به میان می آورد و در آن، از قاعده عملی اساسی و قاعده عملی ثانوی و قاعده منجزیت علم اجمالی و احکام استصحاب و تعارض بین اصول و احکام تعارض بین اصل و دلیل سخن می گوید.
وضعیت کتاب
...

پیشنهاد کاربران

بپرس