المزار شیخ مفید

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] شیخ مفید، به کوشش سید محمدباقر موحد ابطحی. چاپ اول: قم، انتشارات مدرسه الامام المهدی، 1409 ق. (موضوع: مزارات اسلامی)
این کتاب از معتبرترین منابع کتاب های زیارتی و دعا به شمار می آید. علما و دانشمندان بزرگ شیعه نیز بر آن اعتماد و استناد نموده اند مانند: 1- شیخ الطائفه، ابو جعفر محمد بن حسن طوسی، یکی از برجسته ترین شاگردان شیخ مفید که در کتاب« تهذیب الأحکام» بخش های گسترده ای از این کتاب را نقل کرده است. 2- سید غیاث الدین عبد الکریم بن طاووس در کتاب ارزشمند خود« فرحة الغری» 3- شیخ تقی الدین ابراهیم بن علی بن حسن عاملی کفعمی در کتاب های« البلد الأمین» و« المصباح»
با توجه به این که قبل از« کتاب المزار» کتاب معتبر دیگری مستقلا درباره شیوه زیارت ائمه علیهم السلام نگاشته نشده این کتاب بسیار قابل توجه و ارزشمند می باشد
شیخ مفید در آغاز کتاب انگیزه خود از نگارش این کتاب را این گونه بیان می فرماید:« با توجه به اینکه کتابی مستقل در زیارت ائمه علیهم السلام از علمای اصحاب نگاشته نشده است تصمیم بر نگارش کتابی در شیوه زیارت دو امام بزرگوار حضرت علی و امام حسین علیهما السلام گرفتم». البته شیخ مفید در بخش دوم کتاب زیارت پیامبر و دیگر ائمه علیهم السلام را نیز اضافه کرده است.
این اثر، بعد از کتاب کامل الزیارات، تالیف ابن قولویه قمی، دومین کتاب مهم مکتب تشیع، درباره زیارت محسوب می شود که همواره مورد اعتماد و استناد عالمان بزرگ شیعه بوده است و از مآخذ اصلی کتاب های مهمی همچون تهذیب الأحکام شیخ طوسی، المصباح کفعمی و بحارالانوار علامه مجلسی بشمار می رود.
مؤلف، این کتاب را در خطبه آن، «مناسک زیارة الامامین» می نامد، ولی در کتاب الارشاد خود، به عنوان «مناسک المزار» به آن ارجاع می دهد. افزون بر این دو اسم، برخی بزرگان از آن با نام المزار و برخی مناسک المزار و برخی مناسک المزارات یاد کرده اند.
روایات این کتاب سه گونه است:
علامه نجاشی هنگام برشمردن کتاب های شیخ مفید، از مزار صغیر یاد می کند و علامه آقا بزرگ تهرانی هم مزار موجود را مزار صغیر می نامد. از این عبارت برمی آید که مؤلف، دارای دو کتاب مزار کبیر و صغیر بوده است و اکنون از کتاب مزار کبیر او اطلاعی در دست نیست. البته احتمال دیگری هم هست که مراد نجاشی، کوچکی حجم کتاب باشد نه وجود کتابی دیگر به نام المزار الکبیر.

پیشنهاد کاربران

بپرس