الماتی

دانشنامه عمومی

آلماتی. آلماتی ( به قزاقی: Алматы، الماتی ) بزرگ ترین شهر کشور قزاقستان و پایتخت پیشین آن است. نام این شهر در زبان فارسی گاه آلماآتی نوشته می شود.
آلماتی واژه ای قزاقی به معنی «سیبدار» است. نام پیشین این شهر آلماآتا ( Алма - Ата ) بود. در زمان روسیهٔ تزاری، این شهر ورنیی ( Верный ) نامیده می شد. در منطقهٔ آلماتی تنوع بسیار گونه های سیب نشانگر بومی بودن این درخت در جنوب شرقی قزاقستان است.
طبق ادعایی دیگر ریشهٔ این نام سکایی و ایرانی بوده است. وقتی نام های شهر یعنی آلماآتا' و ورنی و نام کوه آن یعنی آلاتائو را در رابطه با هم مورد و در رابطه با هم مورد بررسی قرار دهیم می بینیم که بخش تائو یا تی ( به معنی کوه ) است و در زبان سکایی و سانسکریت به معنی کوه است. بخش آلا هم در نام این کوه نشان دهندهٔ واژهٔ فارسی و سکایی آله ( عقاب ) یعنی پرندهٔ سنتی شکاری صحراگردان این نواحی است؛ بنابراین نام آلاتائو در اصل به زبان سکایی - ایرانی، به معنی کوه عقاب بوده است که به صورت آلما آتا درآمده است. حرف «و» در گروه زبان های ایرانی ( از جمله سغدی و خوارزمی ) قابل تبدیل به «م» بوده است چنان که پسوند «وند» به صورت «مند» هم بیان می گردد. حتی نام روسی کهن این شهر یعنی وارنی هم در گروه زبان های ایرانی تلفظ واژهٔ «وارغنی» ایرانی ( عقاب؛ اوریلو روسی که به صورت اورال نام کوهستان معروف میان شمال آسیا و اروپا است ) در لهجه های زبان ترکی بوده است که در آن ها حرف «غ» در میان واژه به صورت «ع» یا «ء» ( که در ترکیه آن را «غ» نرم نامیده اند ) ادا می گردد. معنی ظاهری ترکی این کوه یعنی پدر سیب مناسبتی با این شهر سردسیری و استپی شمالی ندارد. [ ۳] [ ۴]
جمعیت آن ۱٬۱۸۵٬۹۰۰ نفر ( سال ۲۰۰۴ ) است و ۸ درصد جمعیت کل قزاقستان را در خود جای داده است.
متروی آلماتی در سال ۲۰۱۱ تأسیس شده و هم اکنون دارای ۱ خط و ۹ ایستگاه می باشد.
دره چارین از مهم ترین جاذبه های قزاقستان به شمار می آید و رود چارین از میان آن عبور می کند. با فاصله ۲۰۰ کیلومتری از شرق آلماتی، دره چارین با طول ۹۰ کیلومتر قرار گرفته است.
دریاچه بزرگ آلماتی مخزن طبیعی مرتفعی است که در قلل آلاتائو قرار دارد. فاصله دریاچه از شهر آلماتی تنها ۱۵ کیلومتر است. با طول ۱٫۶ کیلومتر، عرض ۱ کیلومتر و عمق ۳۰ الی ۴۰ متری، دریاچه بزرگ آلماتی در ارتفاع ۲۵۱۱ متر از سطح دریا واقع است.
عکس آلماتیعکس آلماتیعکس آلماتیعکس آلماتیعکس آلماتیعکس آلماتی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس