ال خمیس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آل خمیس. آلِ خَمیس، یا الخمیس، عشیره عرب شیعی مذهب خوزستان که در روستاهای پیرامون رامهرمز ، زندگی می کنند.
درباره نام این عشیره، روایت ها و اشاره هایی می توان یافت که پذیرش یا رد آن ها جای تردید داد. یکی از روایتهای محلّی می گوید که این عشیره را از آن رو آل خَمیس نامیدند که از گردآمدن مردمان ۵ روستا به وجود آمد. در روایت دیگر، این ۵ روستا از ۵ طایفه حُمِیدان (نیای بزرگ آل خمیس)، بنب رشید، زبید، آل بوعباد و احمدیّه پدید آمد. همچنین روایت مبهمی، آنان را به آل خمیسِ یمن وابسته می کند.
تحقیقات محلّی نگارنده در مرداد و شهریور ماه ۱۳۶۵ش.
بررسی تاریخی آل خمیس در دوره های مختلف :
← در اواخر دوران صفویّه
عشیره آل خمیس از عشایری است که یکجانشین شدن آن به درازا کشید.فسایی می گوید: افراد این عشیره در سیاه چادر زندگی می کنند. لاریمر می نویسد که اغلب تیره های آل خمیس در کلبه های ساخته شده از نی روزگار می گذرانند و اینک باید آنان را بیش تر یکجانشین شمرد تا کوچ نشین.
لاریمر، G، جII، J Gaztteer خلیج ایرانی فال مرکزی و سعودی ،ص۱۰۱۸، کلکته ۱۹۰۸.
...

[ویکی شیعه] آل خمیس. آلِ خَمیس، یا الخمیس، عشیره عرب شیعی مذهب خوزستان هستند که در روستاهای اطراف رامهرمز زندگی می کنند.
درباره نام این عشیره، روایت ها و اشاره هایی می توان یافت که پذیرش یا رد آن ها جای تردید دارد. یکی از روایت های محلّی می گوید که این عشیره را از آن رو آل خَمیس نامیدند که از گردآمدن مردمان ۵ روستا به وجود آمد. در روایت دیگر، این ۵ روستا از ۵ طایفه حُمِیدان (نیای بزرگ آل خمیس)، بنی رشید، زبید، آل بوعباد و احمدیّه پدید آمد. همچنین برپایه نقل مبهمی، آنان را به آل خمیسِ یمن وابسته می کند. برخی نیز آل خمیس را به معنای پسران ۵ تن گرفته اند. لاریمر نوشته است که می گویند با عشیره معدان خویشاوندی دارند.

دانشنامه آزاد فارسی

آل خمیس. آل خَمیس
طایفۀ عرب ایران، از طوایف قدیمی خوزستان، ساکن ناحیۀ رامهرمز. جمعیت این طایفه در عصر قاجار قریب ۱۰هزار خانوار بود و به رامهرمز ییلاق ـ قشلاق می کردند. توسعۀ یک جانشینی، که با ورود بختیاریان به خوزستان تشدید شده بود، به کاهش تعداد چادرنشینان آل خمیس انجامید و براثر تحولات بعدی باقی ماندۀ آنان نیز یک جانشین شدند. مشاغل اصلی این مردم گوسفندداری و پرورش شتر و مادیان بود. طایفۀ آل خمیس از دورۀ صفویه تا اواخر قرن ۱۳ق حکومت مخصوص خود را داشت. این حکومت ضمن جنگ با بختیاریان کاملاً تضعیف شد و به دست حسین قلی خان ایلخانی بختیاری برافتاد.

پیشنهاد کاربران

بپرس