اشوکا

لغت نامه دهخدا

اشوکا. [ ] ( اِخ ) نام یکی از پادشاهان مقتدر هند بودکه در عهد وی دین بودا از حدود آن کشور تجاوز کرد وبه سواحل جیحون رسید. رجوع به مزدیسنا ص 324 شود.

دانشنامه عمومی

آشوکا. آشوکا ( به خط براهمی: 𑀅𑀲𑁄𑀓؛ سلطنت ۲۶۸ تا ۲۳۲ پیش از میلاد ) [ ۱] پیرامون دو سده و نیم پس از بودا و شاهی از دودمان موریا بود که به کیش بودایی و آموزه های بودایی باورِ راستین یافت و همهٔ زندگی خود را وقف تحققِ عملیِ اصول آن نمود. موریاها به احتمال زیاد از تبار سکاهای ایرانی تبار بودند که از شمال به هند درآمدند.
آشوکا از سال ۲۷۳ تا ۲۳۲ پیش از زایش مسیح فرمانروایی کرد. وی پسر بیندوساره از شاهان موریایی بود و بر بیشتر شبه قاره هندوستان از بخش هایی از افغانستان امروزی گرفته تا میسوره در دوردست های بنگال و تا جنوب گوآی کنونی فرمان راند.
نام آشوکا از دو بخش آ و شوکا درست شده که در سانسکریت به معنای بی اندوه است. [ نیازمند منبع]
آشوکا در جوانی خویی خشن داشت و به آشوکای درنده معروف بود اما پس از آن خوی وی برگشت، به کیش بودایی گروید و به یک بوداباور مهرورز تبدیل گشت. کوشش های آشوکا یاری فراوانی به ریشه دواندن و گسترش بوداگرایی نمود. [ نیازمند منبع]
آشوکا کارگزاران خود را به دادگری فرمان داد و وارسانی نیز بر آن ها گمارد و تا حد امکان بر آزاد ساختن زندانیان فرمان می داد. وی کشتار جانوران را نیز محدود ساخت و برای مردم و نیز جانوران بیمارستان ساخت. برای خانواده خویش رسم ویژه ای در پیوند با صدقه دادن و برآوردن نیازهای نیازمندان بنیاد نهاد. ارج و احترام به همه دین ها را بایسته شمرد و به دیدار مردم دین های دیگر می شتافت. وی فرمان داد تا گیاهان و میوه های دارویی را گرد آورده در سراسر هند بکارند، در راه ها باغ های انجیر هندی و انبه زار بسازند و در هر ۱۸ میل برای آشامیدنی مردم چاه بزنند و نیز بر سر هر چاه آبشخوری بسازند.
آشوکا مبلغان و مژده ورانی به ایران، سری لانکا، سوماترا و حتی یونان فرستاد.
هنر دوره موریای هند باید تحت تأثیر هنر بودایی باشد زیرا آشوکا امپراتور موریای هند که باعث وحدت بخشی بزرگی از شمال هند شد، به آیین بودا گرویده بود. اما کاخ آشوکا در پاتالی پوترا ( Pataliputra ) که در حوالی شهر پتنا در ایالت بیهار و در شمال شرق هند قراردارد، و ستون های یادبود آن در سراسر هند به تقلید از کاخ و ستون های تخت جمشید ساخته شده است. از دیگر نکات مشترک سنگ نوشته های داریوش بزرگ و آشوکا، جملات آغازین این سنگ نویسی ها است. مثلاً در کتیبه های داریوش چنین آمده است: «چنین گوید داریوش شاه» و در کتیبه های آشوکا نیز چنین نوشته شده است: «چنین گوید آشوکا پادشاه بزرگ». [ ۲] [ ۳] ستون های یادگاری و ستون های فرمانی آشوکا کاملاً شباهت صرف با کارهای داریوش هخامنشی دارد، چنان که برخی حتی معتقدند سرستون معروف سارانت ( Sarnath ) در عصر موریائی ها توسط استادان خارجی ساخته شده و طرح و نقشه این ستون ها تقلیدی از سرستون های تخت جمشید است. [ ۲] [ ۳] هنر معماری عصر هخامنشی در شکل گیری آثار موریایی هند تأثیر قابل اثباتی داشته است، هر چند می توان گفت نفوذ فرهنگ ایران درعصر چاندراگوپتا مائوریا یعنی سرسلسله پادشاهان موریائی از زمان آشوکا یعنی عصر مجد و عظمت این سلسله نیز بیشتر بود. [ ۲] [ ۳]
عکس آشوکاعکس آشوکا

آشوکا (فیلم). آشوکا ( به هندی: अशोक ) فیلم هندی محصول سال ۲۰۰۱ میلادی است. در این فیلم شاهرخ خان و کارینا کاپور به ایفای نقش پرداخته اند.
شاهزاده «آشوکا» ( شاهرخ خان ) که جانشین پادشاهی پدرش است، به خواستهٔ مادرش تصمیم می گیرد مدتی زندگی شاهانه را رها کرده و در دنیای وحشی زندگی کند. در این ماجرا او عاشق دختری ( کارینا کاپور ) می شود که…
عکس آشوکا (فیلم)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

آشوکا. آشوکا (ح ۲۷۲ـ۲۲۸پ م)(Asoka)
(یا: آسوکا) امپراتور هند از خاندان موریا(ح ۲۶۸ـ۲۳۲پ م) و بزرگ ترین فرمانروای این خاندان. وارث امپراتوری ای بود که بیشتر شمال و جنوب مرکزی هند را با جمعیت حداقل ۳۰میلیون نفر دربر می گرفت و پایتخت آن پاتالیپوترانام داشت. آشوکا، که بوداییِ معتقدی بود، با ردّ نظامیگری، برای ایجاد دولتی کارآمد با ارتش منظم و پلیس مخفی تلاش کرد. فرمان های آشوکا، که گرویدن به آیین او را تبلیغ می کردند، بر ستون ها و سنگ های سراسر قلمرو پادشاهی اش حک شده بودند.

پیشنهاد کاربران

همزاد مقدس ریشه کلمه ایرانی و مصری که قدمت ان به هخامنشیان بازمیگردد

بپرس