استقامت

/~esteqAmat/

مترادف استقامت: استحکام، استواری، ایستادگی، پایداری، پشتکار، ثبات

برابر پارسی: ایستادگی، پایداری، پایمردی

معنی انگلیسی:
endurance, perseverance, persistence, stamina, staying power, strength, support

فرهنگ فارسی

راست شدن، راست ایستادن، درست شدن، ایستادگی وپافشاری کردن ، ایستادگی، پایداری
( مصدر ) ۱ - راست ایستادن راست شدن . ۲ - درست شدن . ۳ - ( اسم ) درستی . ۴ - ایستادگی پایداری پافشاری ثبات ۵ - ( مصدر ) بها کردن قیمت کردن . ۶ - در مسابق. دوچرقه سواری دو و میدانی اسکی شنا اگر طول مسیر زیادتر از حد معینی باشد بان استقامت اطلاق شود .

فرهنگ معین

(اِ تِ مَ ) [ ع . استقامة ] ۱ - (مص ل . ) ایستادگی کردن ، مقاومت کردن . ۲ - (اِمص . ) پایداری . ۳ - راست ایستادن .

فرهنگ عمید

۱. ایستادگی کردن، ایستادگی، پایداری.
۲. سلامت، تندرستی.
۳. راستی، درستی.
۴. ثبات، استواری.
۵. (صفت ) (ورزش ) ویژگی هریک از مسابقاتی که دارای زمان یا مسیر طولانی هستند: دوِ استقامت، شنای استقامت، اسکی استقامت.
۶. (نجوم ) [قدیمی] حرکت بعضی سیارات در جهت توالی بروج.

واژه نامه بختیاریکا

از قرن 8 بزرگترین واحد ایل بختیاری از تیره تبدیل به طایفه گردید. چهارلنگ و هفت لنگ تعریف شد و از آن تاریخ تحولات زیادی در زمینه جغرافیا، تقسیمات بصورت مداوم بوجود آمد. بدین سبب هنوز اجماعی بر روی چارت بختیاری وجود ندارد. برآیند نظریات متعدد از میان کتب و ماخذ شفاهی بدین گونه می باشد. ( تُل ) ؛ تلواسه؛ تَهوَر؛ هُل و تَپُو؛ هُل و تَل؛ پا سفتی؛ لُ پُ

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
این واژه از ریشه «ق ـ و ـ م» است و برای آن معانی مختلفی مانند اعتدال، ،ثبات و مداومت، استمرار ، پایداری، ایستادن، درست شدن و قیمت نهادن را بازگو کرده اند و معنای اعتدال شهرت بیشتری دارد. برخی گفته اند: استقامت همان اقامه است؛ ولی اضافه شدن دو حرف «س» و «ت» معنای آن را تأکید می کند. در معنایی جامع می توان گفت نظر به اینکه اصل واحد در این ماده، مفهومی است در برابر قعود و معنای اصلی آن به پاداشتن و فعلیت عمل است، استقامت با توجه به معنای طلبی باب استفعال، به معنای طلب قیام است و استمرار و استدامت و مانند آن از لوازم معنای اصلی به شمار می آید.
معنای اصطلاحی استقامت
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژی هاست. اهل معرفت تعابیری چون «اهل استقامت» و«منزل استقامت» را که مرحله ای از مراحل سلوک الی اللّه است به کار می برند. در نظر عارفان، استقامت برزخی است بین پرتگاههای مخوف عالم تفرق و سدرة المنتهای عالم جمع و روحی است که احوال سالکان بدان زنده و باقی است.
واژگان استقامت در قرآن
واژه استقامت به صورت مصدری در قرآن نیامده است؛ اما صورتهای فعلی و اسم فاعلی آن ۴۷ بار به کار رفته است: در ۹ آیه، مشتقات فعلی استقامت ۱۰ بار به صورتهای «استقم» ،«استقیما» ،«استقیموا» برای امر به استقامت، و به گونه «یستقیم» و «استقاموا» برای بیان آثار استقامت، استعمال شده است.در ۳۷ آیه دیگر نیز واژه «مستقیم» که اسم فاعل مصدر استقامت است کاربرد دارد؛ از جمله در آیات ۵۱ سوره آل عمران ۴ سوره یس ۶۱ سوره زخرف بیشتر مباحث قرآنی استقامت مربوط به ۹ آیه ای است که متضمن مشتقات فعلی استقامت است.در این آیات جز آیه ۷ سوره توبه که به موضوع استقامت در عهد و پیمان پرداخته سایر آیات، استقامت را در مورد توحید و سیر به سوی خدا مطرح کرده است.
معنای استقامت در اصطلاح مفسران
...

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دائرة المعارف قرآن کریم است
استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
این واژه از ریشه «ق ـ و ـ م» است و برای آن معانی مختلفی مانند اعتدال، ثبات و مداومت استمرار، پایداری، ایستادن، درست شدن و قیمت نهادن را بازگو کرده اند و معنای اعتدال شهرت بیشتری دارد. برخی گفته اند: استقامت همان اقامه است؛ ولی اضافه شدن دو حرف «س» و «ت» معنای آن را تأکید می کند. در معنایی جامع می توان گفت نظر به این که اصل واحد در این ماده، مفهومی است در برابر قعود و معنای اصلی آن به پاداشتن و فعلیت عمل است، استقامت با توجه به معنای طلبی باب استفعال به معنای طلب قیام است و استمرار و استدامت و مانند آن از لوازم معنای اصلی به شمار می آید.
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژیهاست. اهل معرفت تعابیری چون «اهل استقامت» و «منزل استقامت» را که مرحله ای از مراحل سلوک الی اللّه است به کار می برند. در نظر عارفان، استقامت برزخی است بین پرتگاه های مخوف عالم تفرق و سدرة المنتهای عالم جمع و روحی است که احوال سالکان بدان زنده و باقی است.
واژه استقامت به صورت مصدری در قرآن نیامده است؛ اما صورت های فعلی و اسم فاعلی آن 47 بار به کار رفته است: در 9 آیه، مشتقات فعلی استقامت 10 بار به صورت های «استقم» (سوره هود/11، 112؛ سوره شوری/42،15)، «استقیما» (سوره یونس/10،89)، «استقیموا» (سوره فصلت/41،6) برای امر به استقامت و به گونه «یستقیم» (سوره تکویر/81 ،28) و «استقاموا» (سوره توبه/9،7؛ سوره فصلت/41،30؛ سوره احقاف/46، 13 ـ 14؛ سوره جن/72،16) برای بیان آثار استقامت، استعمال شده است.
در 37 آیه دیگر نیز واژه «مستقیم» که اسم فاعل مصدر استقامت است کاربرد دارد؛ از جمله در 51 سوره آل عمران/3؛ 4 سوره یس/36 و 61 سوره زخرف/43.
بیشتر مباحث قرآنی استقامت مربوط به 9 آیه ای است که متضمن مشتقات فعلی استقامت است. در این آیات جز آیه 7 سوره توبه/9 که به موضوع استقامت در عهد و پیمان پرداخته سایر آیات، استقامت را در مورد توحید و سیر به سوی خدا مطرح کرده است.

[ویکی نور] استقامت اثر آیت الله سید رضا صدر (متوفی 1377ش)، بررسی و بحث پیرامون جایگاه و ارزش مفهوم استقامت در دین اسلام، با استفاده از آیات و روایات است.این کتاب به زبان فارسی نگارش و به اهتمام سید باقر خسروشاهی منتشر شده است.
کتاب با دو مقدمه از آقای خسروشاهی و نویسنده آغاز و مطالب در بیست وپنج شماره تنظیم شده است.
کتاب، حاصل مجموعه سخنرانی های نویسنده پیرامون مسأله «استقامت» می باشد؛ اما از آنجا که روش نویسنده چنین بوده که پس از پایان سخنرانی، آنچه را گفته بود، می نوشت، لذا نوشته ها صددرصد، مطابق گفته ها نیست؛ هرچند در کلیات، اغلب با هم شریک بودند، ولی در جزئیات و عبارت، اختلاف داشتند. حتی از لحاظ تاریخ هم معلوم نیست که تمامی نوشته ها با تاریخ گفته ها تطبیق داشته باشد .
در مقدمه آقای خسروشاهی، اشاره مختصری به شخصیت نویسنده شده است .
در مقدمه نویسنده، ضمن اشاره به روش نویسنده در تدوین مطالب، اصول مکتب های اسلامی که عبارتند از: مکتب فلسفی، مدنی، اجتماعی، اقتصادی و اخلاقی، توضیح داده شده است .

[ویکی فقه] استقامت (قرآن). استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
استقامت از قوم به معنای استمرار و پایداری، راستی، ایستادن، راست شدن، راست بایستادن و قرار داشتن در راه راست بدون منحرف شدن است.
در قرآن
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژی هاست. در قرآن کریم معنای استقامت در قالب فعل در برخی آیات بیان شده است: إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلَائِکَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِی کُنتُمْ تُوعَدُونَ. إِنَّ الَّذِینَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلَا هُمْ یَحْزَنُونَ. وَأَلَّوِ اسْتَقَامُوا عَلَی الطَّرِیقَةِ لَأَسْقَیْنَاهُم مَّاء غَدَقًا.
واژه های مترادف
در این مدخل از واژه های «ثبت»، «قوم» و مشتقات آن ها و از جملات وصفی و عبارت های مفید معنای «استقامت»، استفاده شده است.
عناوین مرتبت
...

[ویکی فقه] استقامت (واژگان قرآنی). استقامت به معنی پایداری است که از آن به سداد نیز تعبیر می شود.
این واژه از ریشه «ق ـ و ـ م» است و برای آن معانی مختلفی مانند اعتدال،
تاج العروس، ج ۱۷، ص ۵۹۲.
استقامت در مفهوم قرآنی آن اصطلاحی برای پایداری در دین و مسیر حق در برابر کژی هاست.
التحریر والتنویر، ج ۱۱، ص ۲۸۲.
واژه استقامت به صورت مصدری در قرآن نیامده است؛ اما صورتهای فعلی و اسم فاعلی آن ۴۷ بار به کار رفته است: در ۹ آیه، مشتقات فعلی استقامت ۱۰ بار به صورتهای «استقم»
هود/سوره۱۱، آیه۱۱۲.
...

دانشنامه عمومی

استقامت (دهانه). استقامت ( به انگلیسی: Endurance ) یک دهانه برخوردی است که در منطقه چهار ضلعی خلیج مارگاریتیفر ( MC - ۱۹ ) در سیاره مریخ واقع شده است. مریخ نورد فرصت از ماه مه[ ۲] تا دسامبر ۲۰۰۴ از این گودال بازدید داشته است. دانشمندان مأموریت این دهانه آتشفشان را به نام کشتی اندورانس ( کشتی استقامت ) نام گذاری کردند که در طی سفر ۱۹۱۴–۱۹۱۷ امپراتوری به فراقطب جنوب از طریق دریای ودل به قطب جنوب می رفت و این آخرین سفر در تاریخ قهرمانان کاوش در قطب جنوب بود که توسط ارنست شاکلتون مدیریت شد.
این مریخ نورد در ماموریت - ۱۳۴ وارد فضای داخلی دهانه سل ( ۱۵ ژوئن ) و در ماموریت - ۱۳۵ از دهانه سل ( ۱۴ دسامبر ) خارج شد. [ ۳] در این مدت موانع مختلف و شیب های تند را پشت سر می گذارد و هنگام حرکت روی ماسه های ریز، لغزش چرخ بزرگ را پشت سر می گذارد.
پس از رسیدن به دهانه، فرصت برای بررسی بیشتر در مورد زمین شناسی محلی، یک بررسی از دهانه را انجام داد. محلی به نام "کاراتپه ( به انگلیسی: Karatepe - تپه سیاه ) " برای ورود به دهانه و بررسی لایه بندی سنگ زیرین ( بستر ) انتخاب شد.
تصویر سمت چپ ( خاکستری ) تغییر رنگ لایه های بستر را نشان می دهد. لایه "A" نزدیک تر به مریخ نورد و بالاتر از لایه های "B" تا "E" است. بافت و شیمی سنگ نیز با عمق متفاوت است؛ بنابراین دانشمندان استنباط می کنند که سن این لایه ها از الگوی مشابهی پیروی می کند و لایه های بالاتر از لایه های پایین تر جوان هستند. [ ۴]
سپس فرصت بیشتر به دهانه رفت تا تپه های شنی را بررسی کند. هنگام پایین آمدن مریخ نورد، برآمدگی های مختلف سنگ مورد بررسی قرار گرفت. از ترس اینکه مریخ نورد برای همیشه گیر کند، تصمیم گرفته شد که به داخل تپه های شنی حرکت نکند. در عوض، فرصت قبل از اینکه به لبه دهانه برگردد، روی برخی از سنگ های اطراف تپه های شنی کارهایی انجام داد. در بین راه، با تخته سنگی، ملقب به «ووپمای» روبرو شد که شواهد غیرقطعی را اثبات می کند که سنگ های نزدیک زیر دهانه قبل و بعد از تشکیل دهانه تحت تأثیر آب قرار گرفته اند.
مریخ نورد سپس به سمت برنز کلیف ( به انگلیسی: Burns Cliff ) حرکت کرد. برنز کلیف که به افتخار معدن شناس راجر برنز از دانشگاه MIT نامگذاری شده است، توسط مریخ نورد فرصت از نزدیک مورد مطالعه قرار گرفت. مقدار زیاد لغزش، مانع استفاده مریخ نورد از بازوی رباتیک خود شد، با این حال تصویربرداری با وضوح بالا با دوربین پانکام ( Pancam ) انجام شد که لایه های رسوبی را نشان می دهد که ممکن است رسوب توسط یک مایع باشد. لایه های موجود در صخره بعداً در جنوب دهانه دنبال می شوند تا آن را به عنوان یک سازند زمین شناسی شناسایی کنند، در این مورد «سازند برنز» است. این اسامی تا زمانی که توسط اتحادیه بین المللی اخترشناسی ساخته نشود، رسمی نیست.
عکس استقامت (دهانه)عکس استقامت (دهانه)عکس استقامت (دهانه)عکس استقامت (دهانه)عکس استقامت (دهانه)عکس استقامت (دهانه)

استقامت (مریخ نورد). مریخ نورد پشتکار یا استقامت[ ۴] ( به انگلیسی: Perseverance ) که گاهی با نام پرسی[ ۵] هم شناخته می شود، یک کاوشگر مریخ نورد سیارهٔ مریخ است که آزمایشگاه پیش رانش جت برای استفاده در مأموریت مریخ ۲۰۲۰ ناسا آن را ساخته است. این مریخ نورد در تاریخ ۳۰ ژوئیهٔ ۲۰۲۰ برای مأموریت مدارگردی مریخ در ساعت ۷:۵۰ دقیقهٔ بعد از ظهر پرتاب شد EDT ( 11:50 UTC ) , [ ۱] و در ۱۹ فوریهٔ ۲۰۲۱ در ساعت ۰۰:۳۰ ( به وقت ایران ) در مریخ فرود آمد. [ ۲] این مریخ نورد از مرکز فضایی کندی در پایگاه کیپ کاناورال، فلوریدا رهسپار مریخ شد. محل فرود آن دهانهٔ مریخی جیزرو در نظر گرفته شده بود. [ ۶]
این مریخ نورد که به بزرگی یک اتومبیل سواری است با هفت ابزار علمی برای مطالعهٔ سطح مریخ در دهانهٔ جیزرو مجهز است. تجهیزات مریخ نورد پشتکار در مجموع ۲۳ دوربین و دو میکروفون یک دستگاه تهیهٔ اکسیژن با خود دارند.
این مریخ نورد همچنین بالگرد مریخی نبوغ؛ که پهباد کوچکی است را به همراه دارد. این پهباد آزمایشی امکان پرواز این گونه وسیله را در جو مریخ مشخص خواهد کرد. در صورت موفقیت این بالگرد پیشاهنگ می تواند در پیدا کردن مکان های مورد نظر برای بررسی مریخ نورد استقامت کمک کند.
این کاوشگر در تاریخ ۱۸ فوریهٔ ۲۰۲۱ ساعت ۲۰:۵۵ ( UTC ) فوریه ۲۰۲۱. برابر با بامداد ۱ اسفند ماه ۱۳۹۹ خبر فرود خود را بر سطح مریخ و نخستین عکس خود را از این سیاره ثبت و به زمین فرستاد. [ ۲]
با وجود فرود موفقیت آمیز کاوشگر کنجکاوی در اوت ۲۰۱۲ و دستاوردهای برجستهٔ آن، برنامهٔ اکتشاف مریخ ناسا به دلیل کاهش بودجهٔ ناسا در سال ۲۰۱۰ در وضعیت عدم اطمینانی قرار گرفته بود. ناسا ناچار شد که از همکاری برنامه ریزی شده با آژانس فضایی اروپا که شامل یک مأموریت مریخ نورد بود، خارج شود. در تابستان ۲۰۱۲، برنامه ای که شامل هر دو سال یکبار مأموریت به مریخ بود به تصویب نرسید، ناسا ناگهان خود را بی هیچ مأموریت تصویب شده ای پس از ۲۰۱۳ یافت.
در سال ۲۰۱۱، نظرسنجی دهه ای علوم سیاره ای، گزارشی از آکادمی های ملی علوم، مهندسی و پزشکی با انتشار مجموعه ای تأثیرگذار از توصیه هایی که به انجمن علوم سیاره ارائه داده بود، بیان کرد که اولویت اصلی برنامهٔ اکتشاف های سیاره ای ناسا در دههٔ ۲۰۱۳–۲۰۲۲ باید برای شروع یک رفت وآمد بازآوری نمونه از مریخ، یک پروژهٔ سه مأموریتی برای جمع آوری، پرتاب و بازگشت امن نمونه های سطح مریخ به زمین باشد. در این گزارش آمده است که ناسا باید با هدف نگه داشتن هزینه ها زیر ۲٫۵ میلیارد دلار، در یک مریخ نورد نمونه برداری سرمایه گذاری کند. [ ۷]
عکس استقامت (مریخ نورد)عکس استقامت (مریخ نورد)عکس استقامت (مریخ نورد)عکس استقامت (مریخ نورد)عکس استقامت (مریخ نورد)عکس استقامت (مریخ نورد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اِسْتِقامَت
(در لغت به معنی ایستادن، ایستادگی، پایداری) در اصطلاح عرفان، گردن نهادن به تمامی اوامر، و روی برتافتن از تمامی نواهی. واضح است که گذشته از اوامر و نواهیِ عام شریعت، سلوک در هر منزل، مقتضیِ امر و نهی خاصی است، و این اوامر و نواهی، به نسبت مرتبۀ سالک و سلوکش، کمال و تشدید می یابد. از این رو، عارفان از استقامت عموم، استقامت خواص و استقامتِ خواصّ خواص سخن گفته اند. به نظر اینان، درنظر نیاوردن استقامت، که تنها در مرتبۀ اتحاد و فنا حاصل می شود، برترین نوع استقامت است.

مترادف ها

perseverance (اسم)
ثبات قدم، پشت کار، استقامت، مداومت، اصرار

assiduity (اسم)
توجه، ممارست، پشت کار، توجه و دقت مداوم، مواظبت، استقامت، مداومت

stamina (اسم)
استقامت، طاقت، بنیه، نیروی حیاتی

backbone (اسم)
پشت، استقامت، ستون فقرات، استحکام، استواری، تیرهء پشت

فارسی به عربی

طاقة , عمود فقری

پیشنهاد کاربران

توش بمعنی توان است وتوشه نیز بمعنی مقدار خوراکیه که به آدم یا حیوان توانایی بده
همین پاداری رو بگین ونگه دارین وگرنه ترکا فردا میگن پادلاماق یا پادماق اصل کلمه ترکیه واز سیبری آمده ومعنیشم استقامت وسختی کشیدن دربرابر دشمنه دیگه نمیشه ازشون بگیری
بجای ایستش اولا واستش بهتره چون وا نشانه تکرار کاره ولی پایداری داریم
استقامت: ایستِش
استقامت در فارسی به معنی پایداری وپایمردی و ایستایی است ومعربstaminate - strength وهمینطور از طاقت نیز میتواند باشد
توش نیز می توان بکاربرد که از ریشه توخشن درپارسی میانه است.
در پارسی میانه �پاتاریه� است که امروزه پایداری است.
استقامت از ماده ی قیام گرفته شده از این نظر که انسان در حال قیام بر کار و تلاش خود تسلط بیشتری دارد ، استقامت به معنی طلب قیام یعنی طلب حالتی در خود که سستی در آن راه نیابد .
پا/پای فشردن/فشاردن
مناعت
ریشه واژگان ایرانی استگاک ( ستگ=جلوگیری اک پسوند کنندگی مانند شکاک=شک کننده ) و استگامت ( ستگ ا مت=پسوند همراهی مانند مدومت=شیرینمند ) که عرب آنها را اصطکاک و استقامت مینویسد در لغتنامه سکا - ختن به شکل staig - * به معنای پیکار مقاومت to fight - resist ثبت شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

*پیرس: Dictionary of Khotan - Saka by H. W. Bailey

مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)

بپرس