استان مارب

دانشنامه عمومی

استان مأرب. مأرب ( به عربی: محافظة مأرب ) نام استانی در کشور یمن در شبه جزیره عربستان و در محدوده یمن شمالی است.
مرکز این استان شهر باستانی مأرب است.
اکثر جمعیت این استان سنی مذهب شافعی هستند.
مأرب در دورانی بسیار دور پایتخت ( مملکت سبا ۶۵۰ ق. م _ ۱۱۵م ) بوده است. آثار محرم بلقیس ملکهٔ سبا در این شهر باستانی باقی مانده است. همچنین مأرب موطن «قبیلهٔ ازد» بود است. در دوران آبادانی مأرب کاخی بسیار زیبا ومشهور و سد تاریخی مأرب در این شهر زیبا قرار داشته است.
گویند: سد مأرب توسط: «سبا بن یشجب بن یعرب» بنیادگذاری شده است. اما قول دیگری نیز وجود دارد که: «لقمان بن عاد» این سد را بنا نهاده است. آثار این سد عظیم در مابین سه کوه بلند قرار دارد. آبخیز سد مأرب از اطراف این سه کوه سر به فلک کشیده جمع آوری و به سوی حوضچهٔ سد سرازیر می شده است. مردمان پیشین یمن ( سبا ) از آب این سد برای آبیاری مزروعات کشاورزی و دامداری و حتی برای آشامیدنی استفاده می نموده اند.
سر انجام این سد عظیم به وسیلهٔ سیل ویران می شود. سیل بنیانکنی سد مأرب سبب تفرق وآوارگی قوم سبا در چهار گوشهٔ دنیا می شود. وعاقبت خرابی قطعی این سد بی نظیر به وسیله سیلی عظیم بنیان کنی می شود، که مآخذ آن را همان «سیل اَلعَرِم» مذکور در قرآن کریم دانسته اند. وسیل العرم یعنی ( سیل قوی و طاقت ناپذیر ) که به وسیله آن قسمت های زیادی از سد خراب شد. وبا خراب شدن قطعی این سد عظیم که در سال ۴۵۲ میلادی رخ داد، مملکت سبأ مکانت اصلی تجارتی و آبادانی خود از دست داد. بعد از خرابی وانحطاط سد مأرب، نام سد و سیل و مأرب در اشعار بسیاری از شعراء آن عصر آمده است، در این مورد: المثلم بن قرط البلوی می گوید:
همچنین شاعر جاهلی: «میمون بن قیس» ملقب به ( اعشی ) قصیده ای طولانی در وصف سد مأرب وخرابی آن سروده است که چند بیت از آن می آوریم:
گروهی از علماء وفضلاء واهل علم به مأرب منتسب می شوند که بارزترین آن ها عبارت انداز: یحیی بن المأربی الشیبانی، سعید بن أبیض بن جمال المأربی و ثابت بن سعید المأربی.
عکس استان مأربعکس استان مأرب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس