استان خوزستان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان خوزستان دارای مساحتی حدود ۶۴۲۳۶ کیلومتر مربع است و مرکز آن شهر اهواز است. از نظر عوارض طبیعی شمال و شرق خوزستان را سلسله جبال زاگرس فراگرفته است که ارتفاعات آن در جهت جنوب غربی کاهش می یابد، به طوری که در نواحی جنوب تر به صورت تپه ماهورهایی نمایان می شود. استان خوزستان را از نظر پستی و بلندی می توان به دو منطقه کوهستانی و جلگه ای تقسیم کرد. منطقه کوهستانی در شمال و شرق استان قرار گرفته و منطقه جلگه ای آن از جنوب دزفول، مسجد سلیمان، رامهرمز و بهبهان آغاز شده و تا کرانه های خلیج فارس و اروند رود ادامه می باد.
رودهای این استان شامل کارون، کرخه، دز، اندیمشک، هندیجان، جراحی، مارون و اروند جزو پرآب ترین رودهای ایران هستند.

آب و هوا
استان خوزستان دارای آب و هوای مختلف است: آب و هوایی نیمه بیابانی که شهرهای آبادان، خرمشهر، ماهشهر، هندیجان، دشت آزادگان و نواحی دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و نواحی شمال اهواز را در بر می گیرد.آب وهوای استپ گرم که نواحی شمال دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و شمال اهواز را دربرمی گیرد. استان خوزستان تحت تأثیر سه نوع باد قرار دارد: اولین باد، جریان سرد نواحی کوهستانی و دومین باد (شرجی)، جریان گرم و رطوبی از خلیج فارس است که به سوی جلگه می وزد. سومین باد یا باد سوم از عربستان می وزد و همیشه مقداری شن و خاک و رطوبت همراه دارد.

جمعیت
این استان با جمعیّت ۳،۷۴۶،۷۷۲ نفر در جنوب غربی ایران در جوار خلیج فارس و اروندرود قرار دارد و مرکز استخراج نفت ایران است. در سال ۱۳۰۸ خورشیدی نخستین چاه نفت ایران توسط گروهی بریتانیایی به سرپرستی ویلیام ناکس دارسی در شهر مسجد سلیمان در خوزستان حفر و نفت از آن استخراج شد. این چاه که به «چاه شماره یک» مشهور است، نخستین چاه نفت در جهان است که از آن در مقیاس صنعتی نفت استخراج شده، و اولین گام در تاسیس صنعت نفت ایران و شرکت نفت انگلوپرشین بوده است.

منبع
...

پیشنهاد کاربران

خوزستان استانی در جنوب غرب ایران است که جنوب آن در کرانهٔ خلیج فارس قرار دارد. مساحت استان خوزستان ۶۴٬۰۵۷ کیلومتر مربع است و با جمعیتی برابر با ۴٬۷۱۰٬۵۰۹ نفر ( ۱۳۹۵ ) پنجمین استان پرجمعیت ایران محسوب می شود. مرکز استان خوزستان در سال ۱۳۰۳ از شوشتر به اهواز منتقل شد و از آن زمان تا کنون شهر اهواز مرکز این استان است. استان خوزستان در جوار خلیج فارس و اروند رود قرار دارد. این استان در جایگاه استراتژیک و ترانزیتی واقع شده است. خوزستان، پس از استان تهران، دارای بالاترین میزان تولید ناخالص در میان استان های ایران می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

از لحاظ تاریخی، خوزستان یکی از قدیمی ترین مناطق مسکونی فلات ایران محسوب می شود که پیشینهٔ سکونت انسان در آن به ۲٬۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و شکل گیری تمدن عیلام در هزارهٔ سوم پیش از میلاد، بازمی گردد.
خوزستان از شمال به لرستان، از شمال شرق و شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از شمال غرب به ایلام، از جنوب شرقی به کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به بوشهر و خلیج فارس و از غرب به کشور عراق محدود می شود.
استان خوزستان هم اکنون دارای ۱۸ نماینده در مجلس شورای اسلامی و ۶ نماینده در مجلس خبرگان رهبری می باشد. شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، شرکت ملی حفاری ایران، شرکت فولاد خوزستان و شرکت نفت و گاز اروندان در استان خوزستان مستقر هستند.
خوزستان یعنی سرزمین مردمان خوزی یا هوزی. در سنگ نوشته های فارسی باستان که مربوط به ۲٬۵۰۰ سال پیش هستند برای نامیدن سرزمین عیلام ( یعنی منطقهٔ جنوب غربی ایران امروز و دربردارندهٔ خوزستان امروز ) واژه های - ʰŪja و - ʰŪvja ( اوجیا ) به کار رفته است. این واژه ها ۲۴ بار در سنگ نوشته های داریوش بزرگ و یک بار در سنگ نوشته ای از خشایارشا ثبت شده اند. همین واژهٔ - ʰŪja است که در زبان فارسی تبدیل به خوز شده است.
واژه های - ʰŪjiya و - ʰŪvjiya نیز ۷ بار در سنگ نوشته های داریوش بزرگ به کار رفته اند که در واقع صفت و به معنای «خوزی یعنی اهل سرزمین - ʰŪja و - ʰŪvja» هستند. همین واژهٔ - ʰŪjiya است که در زبان فارسی تبدیل به خوزی شده است.
استرابون و پلینیوس از خوزستان به اسم اوکسی نام می برند. این استان با عیلامیان باستان و شوش کم و بیش مرتبط است. نام اهواز، شوش و هویزه منعکس کنندهٔ ساکنان این منطقه در زمان عیلامیان بوده است.

استان خوزستاناستان خوزستاناستان خوزستاناستان خوزستاناستان خوزستاناستان خوزستان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_خوزستان

بپرس