استان بوشهر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان بوشهر با مساحتی حدود ۲۷۶۵۳ کیلومتر مربع با خلیج فارس بیش از شش صد کیلومتر مرز دریایی دارد و از اهمیت سوق الجیشی و اقتصادی قابل توجهی برخوردار است. استان بوشهر از نظر موقعیت طبیعی از دو قسمت جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده است . قسمت جلگه ای آن در امتداد خلیج فارس کشیده شده است . اکثر شهرها و مراکز جمعیتی استان در محدوده این جلگه ها استقرار یافته اند. قسمت کوهستانی استان ، از دو رشته کوه گچ ترش و نوکند تشکیل شده که در سراسر طول استان به موازات هم امتداد یافته اند. به علت نزدیکی به استوا و کمی ارتفاع به طور کلی دارای آب و هوای گرم از نوع بیابان کناری است که در داخل استان گرم و خشک و در سواحل گرم و نمناک است. در این استان دو فصل محسوس وجود دارد؛ زمستان نسبتا خنک شامل ماه های آذر، دی ، بهمن و اسفند و تابستان گرم و خشک که سایر ماه های سال را در بر می گیرد. فصول پاییز و بهار این استان بسیار زودگذر است . استان بوشهر براساس سر شماری سال ۱۳۸۵ بالغ بر ۸۸۶٫۲۶۷ نفر جمعیّت دارد بیشتر مردم استان بوشهر به زبان فارسی وبا گویش محلی بوشهری تکلم می کنند. برخی از اهالی جزیره شیف و بنادر کنگان و عسلویه نیز به زبان عربی صحبت می کنند. بیشتر اهالی استان را پیروان اسلام تشکیل می دهند(اعم از شیعه یا سنی). اهل سنت بوشهر نیز بیشتر در قسمت های جنوبی استان زندگی می کنند. (به ویژه در شهرستان کنگان).
موسسه مطالعات ایران و اوراسیا
...

پیشنهاد کاربران

استان بوشهر از استان های جنوبی ایران و هفدهمین استان بزرگ کشور به لحاظ مساحت است که در حاشیه خلیج فارس قرار دارد. مرکز این استان بندر بوشهر است و شامل ۱۰ شهرستان، ۲۶ بخش، ۲۹ دهستان، ۴۰ شهر و حدود ۹۱۰ آبادی است. همچنین این استان دارای ۲۲ جزیره و شبه جزیره است و از دو بخش جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده که دارای پوشش گیاهی ضعیفی است. جانوران موجود در این استان به دو قسمت خشکی زیست و دریایی زیست تقسیم می شود. آب وهوای این استان گرم و خشک است اما در نوار ساحلی به دلیل مجاورت با خلیج فارس، گرم و مرطوب است و به دلیل بالا رفتن رطوبت موجود در هوا، پدیده شرجی از ویژگی های آب وهوایی این استان است. در برخی نواحی، گاهی اوقات بارش برف نیز رخ داده است.
...
[مشاهده متن کامل]

وجود معابد و کاخ های سلسله های بزرگ و مشهور گذشته در نقاط مختلف این استان نشان از تاریخ کهن این استان ( عیلامی ها و تمدن بین النهرین ) دارد. معبد ریشهر در کنار بندر بوشهر، کاخ بردک سیاه بین درودگاه و آب پخش نمونه هایی ازاین آثار کهن است. به علاوه، مردم استان بوشهر به عنوان نماد مبارزه با استعمار شناخته می شوند به طوری که روز ۱۲ شهریور، که سالروز کشته شدن رئیس علی دلواری است، را به افتخار او در تقویم به عنوان روز ملی مبارزه با استعمار نام نهاده اند.
مردم این استان اکثراً با زبان فارسی و گویش بوشهری صحبت می کنند، اما در شمال استان ( شهرستان های گناوه، دشتستان و دیلم ) به زبان لری و در نقاطی دیگر مانند جزیره شیف، کنگان و عسلویه به زبان عربی صحبت می کنند. استان بوشهر از لحاظ قومیتی استانی اکثراً فارس با اقلیت های قومیتی لر و عرب است. ۹۹ درصد مردم استان بوشهر شیعه هستند. طبق آمار سال ۱۴۰۰، ۹۷٪ از مردم استان بوشهر باسواد هستند و در جایگاهی بالاتر از میانگین کشوری قرار دارند. از مراکز مهم آموزشی در استان بوشهر می توان به دانشگاه خلیج فارس و دانشگاه علوم پزشکی بوشهر اشاره کرد.
استان بوشهر سومین اقتصاد بزرگ کشور است و رتبه اول درآمد سرانه را در کشور دارا است. ترکیبی از اقتصادهای بزرگ و متنوع مانند نفت و گاز و پتروشیمی، نیروگاه ها، کشاورزی و شیلات، معادن، تأسیسات هسته ای، صنایع دریایی، فعالیت های تجاری و موقعیت استراتژیک آن در خلیج فارس باعث شده تا این استان همیشه برای دیگر حکومت ها و قدرت های دنیا از اهمیت خاصی برخوردار باشد. این استان میدان ها نفتی و گازی بزرگ و نیروگاه های متعددی دارد. از ظرفیت های گردشگری این استان می توان به سواحل خلیج فارس، طبیعت بکر و نخلستان ها، مانند آب پخش، و بازارهای تجاری عرضه اجناس اشاره کرد. از جاذبه های تاریخی این استان با توجه به قدمتشان می توان به کاخ بردک سیاه، آرامگاه گورستان صخره ای سیراف، گورستان شغاب و مسجد و گورستان پالمیریان اشاره کرد.

استان بوشهراستان بوشهراستان بوشهراستان بوشهراستان بوشهراستان بوشهر
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_بوشهر

بپرس