استان اذربایجان شرقی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] استان آذربایجان شرقی. آذربایجان شرقی یکی از استان های ایران است.
آذربایجان شرقی دارای وسعتی برابر ۴۵،۴۹۱ کیلومتر مربع و مرکز آن شهر تبریز است. رود ارس حدود شمالی آن را با جمهوری های آذربایجان، ارمنستان و ایالت خود مختار نخجوان مشخص می کند. سیمای طبیعی آذربایجان شرقی، از واحدهای کوهستانی و دره ها و جلگه های میان آن ها تشکیل یافته است. شمالی ترین و بزرگ ترین این واحدها رشته کوه قراداغ یا ارسباران می باشد. سهند با ۳۷۰۷ متر ارتفاع، یکی دیگر از واحدهای کوهستانی آذربایجان شرقی و توده آتش فشانی عظیمی است که قلل زیبای آن، مناظر جنوبی کلان شهر تبریز را به وجود می آورند. رشته کوه اربط یا تخت سلیمان نیز جنوبی ترین عارضه توپوگرافیک استان می باشد که از دامنه های جنوبی سهند شروع شده و به سمت جنوب کشیده شده است.تنوع شرایط اقلیمی و آب و هوا در مناطق مختلف آذربایجان شرقی، مشخصه بارز وضعیت طبیعی آن است. استان از لحاظ اقلیمی تحت تأثیر آب و هوای مدیترانه ای قرار دارد، به طوری که قسمت عمده ای از آن را اقلیم «نیمه خشک سرد»، مناطقی از آن را اقلیم «نیمه مرطوب سرد» و قسمت دیگر را اقلیم «نیمه خشک معتدل» تحت تأثیر خود قرار داده است. جمعیت استان آذربایجان شرقی، بر اساس آمار آخرین سرشماری عمومی نفوس و مسکن ایران در سال ۱۳۸۵ خورشیدی، برابر با ۳،۶۰۳،۴۵۶ نفر است. اکثر مردم استان، آذربایجانی بوده و به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می کنند. همچنین اکثریت مردم آذربایجان شرقی را مسلمانان شیعه تشکیل می دهند. البته شمار قلیلی نیز از پیروان مذهب علوی یا اهل حق هستند.
منبع
موسسه مطالعات ایران و اوراسیا
...

پیشنهاد کاربران

استان آذربایجان شرقی یکی از استان های ایران است که در منطقهٔ تاریخی آذربایجانِ ایران واقع شده و در زمان حکومت پهلوی آذربایجان خاوری نامیده می شد. آذربایجان شرقی ششمین استان پرجمعیت ایران محسوب می شود. استان آذربایجان شرقی از سمت شمال به جمهوری های آذربایجان، ارمنستان و نخجوان، از سمت غرب و جنوب غرب به استان آذربایجان غربی، از سمت شرق به استان اردبیل و از سمت جنوب شرق به استان زنجان مرزبندی شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

استان دارای آب و هوای سرد کوهستانی بوده و کل محدودهٔ آن را کوه ها و ارتفاعات تشکیل داده اند. مساحت استان آذربایجان شرقی ۴۵٬۴۹۱ کیلومتر مربع است و جمعیت آن نیز در سال ۱۴۰۰ خورشیدی بالغ بر ۴٬۰۴۰٬۴۰۰ نفر برآورد شده است. این استان، یگانه استان ایران است که با ارمنستان هم مرز است و همچنین تنها استان کشور است که هم با خاک اصلی جمهوری آذربایجان و هم با جمهوری خودمختار نخجوان که برون بومی متعلق به جمهوری آذربایجان است، مرز مشترک دارد.
استان آذربایجان شرقی محل اتصال دو رشته کوه مهم و اصلی کوه های ایران، یعنی البرز و زاگرس است و بلندترین نقطهٔ آن، قلهٔ کوه سهند است. مرکز استان آذربایجان شرقی، کلان شهر تبریز است. آذربایجان شرقی رتبهٔ اول صادرات غیرنفتی در کشور را داراست. رئیس پلیس آگاهی آذربایجان شرقی این استان را امن ترین و کم جرم ترین استان ایران به شمار می آورد.
استان آذربایجان شرقی در گذشته بخشی از سرزمین تاریخی ماد بوده که به «ماد کوچک» شهرت یافته بود. در زمان حکمرانی اسکندر مقدونی بر ایران در ۳۳۱ سال پیش از میلاد، شهربان منطقهٔ ماد کوچک که سرداری به نام آتروپات بوده، علیه اسکندر مقدونی قیام کرده و با انعقاد پیمانی دست یونانیان را از آذربایجان کوتاه ساخت. اسکندر مقدونی نیز آتروپات را به شرط پیروی از امپراتوری او، در این منطقه باقی نگه داشت.
جانشینان اسکندر پس از مرگ وی به جنگ و نزاع با یک دیگر پرداختند و در همین دوران بود که آتروپات حاکم منطقهٔ ماد کوچک شد. بنا به روایاتی تأیید نشده نام این منطقه نیز به جهت تقدیر از زحمات وی در مقابل بیگانگان به «آتروپاتگان» معروف شد.
با حمله مغولان و با ورود هولاکو خان، آذربایجان مرکز شاهنشاهی مغولان از خراسان تا شام شده بود. پس از مغولان، خاندان ترک های قراقویونلو و آق قویونلو بر این منطقه تسلط یافتند. در زمان صفویه، شاه اسماعیل اول شهر تبریز را پایتخت ایران اعلام کرد. در دوران حکومت قاجاریان بعد از فتحعلی شاه قاجار، شهر تبریز ولیعهد نشین شد و به این ترتیب محمد شاه، ناصرالدین شاه، مظفرالدین شاه ، محمدعلی شاه و احمدشاه دوران ولایت عهدی خود را در این شهر گذراندند. رضاشاه در سال ۱۳۰۰ سیطره حکومت مرکزی ایران را بر این منطقه برقرار کرد. با شروع جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۰، نیروهای شوروی وارد آذربایجان شدند. این نیروها در اردیبهشت ۱۳۲۵ به دنبال طرح مسئله آذربایجان در سازمان ملل متحد، آذربایجان را تخلیه کردند.

استان اذربایجان شرقیاستان اذربایجان شرقیاستان اذربایجان شرقیاستان اذربایجان شرقیاستان اذربایجان شرقیاستان اذربایجان شرقی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/استان_آذربایجان_شرقی
سلماس
ستاره ها در شب چشمان تو هستن

بپرس