ابن ظهیره ابوالسعادت جلال الدین محمد بن ابی البرکات مکی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوالسعادت محمد بن ابی البرکات ، فقیه شافعی و قاضی مکه ، یکی از شخصیت های خاندان ابن ظهیره می باشد؛ اِبْن ِ ظَهیره ، عنوان افراد خاندانی از بنی مخزوم که در سده های ۹ و ۱۰ق /۱۵ و ۱۶م به شهرت رسیدند و در مکه عهده دار افتاء، قضا و تدریس بودند.
ابوالسعادت محمد بن ابی البرکات محمد بن محمد بن حسین بن علی بن احمد بن عطیة بن ظهیرة مخزومی ، ملقب به جلال الدین (۷۹۵-۸۶۱ق /۱۳۹۳-۱۴۵۷م )، فقیه شافعی و قاضی مکه . کنیه دیگر وی ابوالخیر است .
سخاوی ، محمد، الضوء اللامع ، ج۱۱، ص۱۰۵، قاهره ، ۱۳۵۵ق .
وی در مکه قرآن و مقدمات علوم را فراگرفت . سپس فقه را نزد غیاث الدین گیلانی و جمال الدین بن ظهیره و ابن جزری و اصول عقاید را نزد ابوعبدالله و انوغی و نیز بساطی که به مکه آمده بود، فراگرفت و در آن علم از بساطی بسیار بهره جست و از شیوخی چون ابن حجر عسقلانی حدیث شنید و تنوخی و هیثمی و بلقینی و ابن ملقن و دیگران به وی اجازه دادند.
مسئولیت ها
وی از استادش گیلانی و دیگران اجازه افتاء و تدریس یافت و در ۸۱۲ق به جای پدر به قضای مکه منصوب شد. در ۸۲۰ق خطیب آنجا گردید و چون با او مخالفت شد، از تصدی آن سرباز زد. سپس در ۸۲۲ق به جای خطیب ابن محب الدین ابوالفضل نویری به نظارت مسجدالحرام و امور حسبه در مکه تعیین شد و پس از عزل و نصبی چند و وفات رقیبش ابوالفضل در ۸۲۷ق به قاهره مسافرت کرد و به همان وظایف پرداخت . لیکن به زودی برای کسب مقام قضا به مکه بازگشت و بازپس از عزل و نصبی چند در ربیع الثانی ۸۴۶ از قضای مکه کناره گرفت و به مدینه رفت . در آن جا به تدریس فقه و اصول و دیگر علوم پرداخت و بارها به قضا منصوب شد و به هنگام مرگ نیز در مسند قضا بود.
ابوالسعادت از دیدگاه سخاوی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس