اثار ابن المقفع

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آثار ابن المقفع. آثار ابن المقفع، اثر أبومحمد عبدالله روزبه بن دادویه ، مشهور به ابن المقفع ، متوفی 142ق، مجموعه آثاری وی در موضوع ترجمه حکایات تاریخی و پندآمیز و دست نوشته هایش، به زبان عربی می باشد.
در این کتاب، آثار ابن المقفع با عناوین کلیله و دمنه، الادب الکبیر، الادب الصغیر، الدرّة الیتیمة، رسالة فی الصحابة و سایر آثار و حکمت های منسوب به وی، جمع آوری شده است.
در مقدمه کتاب، به جایگاه نثر فنی نزد عرب و پیدایش آن بعد از پاگیری نظام اجتماعی اسلام و نبود چنین نثری در زمان جاهلیّت اشاره شده است. در ادامه، بیان شده که در قرن دوم هجری، دو نویسنده به نام های عبدالله بن المقفع و عبدالحمید کاتب، پایه گزار این نثر فنی و ادبی بودند؛ سپس شرح حال زندگی، مراحل تحصیل و همنشینی ابن المقفع با شعرا و ادیبان، آثار و شهرت او در نامه نویسی، بیان اقوال علت مرگ وی، مقایسه بین ابن المقفع و جاحظ و خلاصه ای از مطالب کتاب آمده است..
«کلیله و دمنه» مجموعه ای از داستان های ایرانی و هندی است که ابن المقفع از زبان پهلوی به عربی ترجمه نموده و قصه های آن از زبان حیوانات و پرندگان، درباره وظایف حاکم نسبت به مردم و توجه دادن پادشاهان به عدل و انصاف می باشد..
«ادب کبیر» رساله ای است که از اندرزنامه های ایرانی و همچنین از تجربه های مؤلف در زندگی شخصی، سرچشمه گرفته است. جنبه اخلاقی کتاب کاملا عملی است. اندرزهایش به ندرت به یک سطح عالی اخلاقی می رسد و محدود است به آداب معاشرت، زیرکی و بهره جویی از عواطف نفسانی به سود خویش. از رحم دینی در این کتاب اثری نیست و جهان بینی آن با مردم دوره تجدّد (رنسانس)، بیشتر مناسب است، تا با مردم قرون وسطای اسلامی. این در حالیست که «ادب کبیر»، عاری از هرگونه اشاره به محیط تاریخی خاصی است..

پیشنهاد کاربران

بپرس