جغرافیای یمن

دانشنامه عمومی

یمن در جنوب غربی آسیا، در انتهای جنوبی شبه جزیره عربستان، بین عمان و عربستان سعودی واقع شده است. یمن در ورودی تنگه باب المندب قرار دارد که دریای سرخ را به اقیانوس هند ( از طریق خلیج عدن ) پیوند می دهد و یکی از فعال ترین و راهبردی ترین خطوط ترابری دریایی در جهان است. یمن، به اضافه جزیره پریم در انتهای جنوبی دریای سرخ و سقطرا در ورودی خلیج عدن، ۵۲۷٫۹۷۰ کیلومتر مربع مساحت دارد.
یمن دارای دو ساحل مهم است، ساحلی غربی در کرانهٔ دریای سرخ و ساحلی جنوبی در کرانهٔ دریای عرب، همچنین دارای بیش از ۲۰۰ جزیره است که مهم ترین آنها سقطرا در دریای عرب است. یمن از شمال عربستان سعودی، از جنوب به خلیج عدن، از غرب به ساحل دریای سرخ و از سمت شرق به عمان محدود می شود.
مرزهای زمین یمن در کل ۱٬۷۴۶ کیلومتر است. یمن از سوی شمال مرزی ۱٬۴۵۸ کیلومتری با عربستان سعودی و از طرف شمال شرق مرزی۲۸۸ کیلومتری با عمان دارد. [ ۱]
یمن از نظر زمین شناسی انتهای جنوبی صفحه عربستان را اشغال می کند. داخله کوهستانی این کشور را دشت های ساحلی کم عرضی در غرب، جنوب و شرق و بیابانی مرتفع در شمال، در امتداد مرز با عربستان سعودی، احاطه کرده اند.
تهامه یک دشت نیمه بیابانی ساحلی ۴۱۹ کیلومتری است که در امتداد دریای سرخ ادامه دارد و بخشی از ناحیه بوم شناختی «بیابان مه آلود ساحلی شبه جزیره عربستان» به شمار می آید.
در مناطق مرتفع چندین وادی و دره رودخانه وجود دارد که در ماه های زمستان خشک اند ( یمن هیچ رودخانه دائمی ندارد ) . قابل توجه ترین وادی این کشور یعنی حضرموت در شرق یمن است که قسمت های بالایی آن شامل خاک آبرفتی و آبگیرهای سیلابی است و بخش پایین تر آن برهوت و عمدتاً غیرمسکونی است. هم منطقه فلات شرقی و هم بیابان در شمال، پوشش گیاهی کمی دارند و گرم و خشک اند.
در شمال شرق کشور کویر ربع الخالی قرار دارد که بیابانی شنی و بزرگ ترین سطح شن و ماسه ای در جهان است. در ربع الخالی بارش بسیار کم است و مدت های طولانی اصلاً وجود ندارد و رویش گیاهی هم در آن بسیار کم است.
ارتفاعات مرکزی نسبت به ارتفاعات غربی خشک ترند، اما در ترسالی به اندازه ای باران دریافت می کند که باردهی خوبی از کشاورزی به دست بیاید.
تغییرات دمای روزانه در ارتفاعات یمن در بین بالاترین ها در جهان است: پایین افتادن دما از ۳۰ درجه سانتیگراد در روز تا صفر درجه سانتیگراد در شب در این مناطق امری طبیعی است. ذخیره آب امکان آبیاری و رشد گندم و جو را فراهم می کند در حالی که ارتفاعات غربی به تولید ذرت خوشه ای، قهوه و برخی میوه های گرمسیری مانند موز و انبه معروف اند.
عکس جغرافیای یمنعکس جغرافیای یمنعکس جغرافیای یمن
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس