برای انتخاب دیکشنری یا لغتنامه، اینجا را کلیک کنید.
99 1431 100 1

تغذیه

/taqziye/

مترادف تغذیه: اطعام، خوراک دادن، خوراندن، خوردن

برابر پارسی: خوراک، خوراک دادن، خوراندن

معنی تغذیه در لغت نامه دهخدا

تغذیة. [ ت َ ی َ ] (ع مص ) خورش دادن. (منتهی الارب ) (غیاث اللغات ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). || پرورانیدن. (تاج المصادر بیهقی ). پروردن. (منتهی الارب ) (غیاث اللغات ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). || بریدن شتر کمیز را. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). بریدن و روان شدن بول شتر. (آنندراج ). و در اساس غذی ببوله ؛ رمی به دفعة. یقال : حتی یدخل الکلب و یغذی علی سواری المسجد. (از اقرب الموارد). بول انداختن سگ. (تاج المصادر بیهقی ). || دویدن آب و خون. (تاج المصادر بیهقی ). جاری گردیدن خون از رگ. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). روان شدن خون رگ. (آنندراج ).

معنی تغذیه به فارسی

تغذیه
غذادادن، خوراک دادن، غذاجذب کردن
۱ - ( مصدر ) خورش دادن خورانیدن خوراک دادن . ۲ - خوردن .
خورش دادن پرورانیدن
[recharge, intake, replenishment] [زمین شناسی] فرایند طبیعی یا مصنوعی افزوده شدن آب به آبخوان ها
[nutrition] [تغذیه] فرایند دریافت غذا و استفاده از آن در موجودات زنده
[ground water recharge] [زمین شناسی] فرایندی که ازطریق آن، آب به زون اشباع شدۀ زیرزمینی افزوده می شود
[nutritive] [تغذیه] مربوط به مادۀ مغذی
[breast-feeding, lactation nutrition] [تغذیه] نوعی تغذیه که در آن کودک با شیر مادر تغذیه می شود
[bottle-feeding] [تغذیه] نوعی تغذیه که در آن با شیشه به کودک شیر می دهند
غذا دادن
[medical nutrition therapy, MNT] [تغذیه] دخالت در نوع تغذیۀ فرد برای درمان یک بیماری یا جراحت یا اصلاح یک وضعیت
[nutrigenomics] [تغذیه] مطالعۀ اثر غذا در ژن و نحوۀ اثرگذاری ژنگان در واکنش بدن انسان دربرابر مواد مُغَذی متـ . ژنگان شناسی تغذیه ای nutritional genomics
[breast-fed] [تغذیه] کودکی که با شیر مادر تغذیه شده است
[bottle-fed] [تغذیه] کودکی که تغذیۀ او با شیشه صورت گرفته است
تغذیه شناس ...

معنی تغذیه در فرهنگ معین

تغذیه
(تَ یِ) [ ع . تغذیة ] ۱ - (مص م .) خورانیدن ، غ ذا دادن . ۲ - (اِمص .) خوردن .

معنی تغذیه در فرهنگ فارسی عمید

تغذیه
۱. غذا دادن، خوراک دادن.
۲. غذا جذب کردن.

تغذیه در دانشنامه اسلامی

برگهای درختان از نعمت های خداوند است، حضرت موسی علیه السّلام از برگهای درختان برای تغذیه گوسفندانش استفاده می کرد.
 ۱. ↑ طه/سوره۲۰، آیه۱۷.    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۲۲۰، برگرفته از مقاله «تغذیه از برگ».    
...
هر چند که در ظاهر به نظر نمی آید که چوب ارزش غذایی داشته باشد ولی در خلقت پر حکمت عالم موجوداتی از آن تغذیه می کنند.
موریانه از چوب برای تغذیه و محل زندگی استفاده می کند.•...الا دابة الارض تاکل منساته...(پس چون مرگ را بر او مقرر داشتیم جز جنبنده ای خاکی (موریانه) که عصای او را (به تدریج) می خورد (آدمیان را) از مرگ او آگاه نگردانید پس چون سلیمان فرو افتاد برای جنیان روشن گردید که اگر غیب می دانستند در آن عذاب خفت آور (باقی) نمی ماندند.)
← مراد از دابة الارض
 ۱. ↑ سبا/سوره۳۴، آیه۱۴.    
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۰، ص۳۴۰، برگرفته از مقاله «تغذیه از چوب».    
...
خداوند از آمیختن دو عنصر آب و خاک برای تغذیه حیوانات گیاهان را به وجود می آورد، لازم است که انسان در منابع تغذیه انعام به عنوان آیات الهی تامل و اندیشه کند.
انما مثل الحیوة الدنیا کمآء انزلنـه من السمآء فاختلط به نبات الارض مما یاکل الناس والانعـم.. مثل زندگی دنیا، همانند آبی است که از آسمان نازل کرده ایم که در پی آن، گیاهان (گوناگون)زمین- که مردم و چهارپایان از آن می خورند- می روید.الذی جعل... فاخرجنا به ازوجا من نبات شتی• کلوا وارعوا انعـمکم.. از آسمان، آبی فرستاد! که با آن، انواع گوناگون گیاهان را (از خاک تیره) برآوردیم. هم خودتان بخورید و هم چهارپایانتان را در آن به چرا برید! مسلما در اینها نشانه های روشنی برای خردمندان است!اولم ...


تغذیه در دانشنامه ویکی پدیا

تغذیه
نیاز انسان به خوراک یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک است که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد. احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی کوشش کند.
سوءهاضمه
گیاه خواری
دستگاه گوارش
خوردنی های تابو
تغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد.
غذای انسان باید شامل پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند.
تا اوایل سده ۱۹ مفهوم غذاخوردن فقط پرکردن شکم بود و احساس گرسنگی بشر را وادار می کرد تا آنچه را در دسترس خود می دید بدون توجه به کمیت و کیفیت آن مصرف کند. شهرنشینی و تشکیل اجتماعات باعث ایجاد تغییرات زیادی در طرز تغذیه بشر شده است. اولین اجتماعات و شهرها در میانرودان، آسیای غربی، مصر و یونان به وجود آمدند. شهرنشین های اولیه کشاورزی و دامپروری را به خوبی می دانستند و برای تغذیه خود از محصولات متنوع استفاده می کردند. ایران نخستین کشور جهان است که انسان اولیه در آن به کشاورزی و پرورش دام پرداخته است. (آرتور کیت و دکتر ارنست هرتسفیلد در کتابی به نام صنایع ایران ثابت کرده اند که کشاورزی و تمدن از فلات ایران شروع شده است). در حفاریهایی که در بعضی از نقاط ایران نظیر شوشتر، دامغان، تخت جمشید و تپه سیلک کاشان به عمل آمده نشان می دهد که تاریخ کشاورزی در ایران متجاوز از ۶۰۰۰ هزار سال است.
تغذیه آب های زیرزمینی (انگلیسی: Groundwater recharge) یا زهکشی عمیق یا نفوذ عمقی آب فرایندی است که در آن آب از سطح زمین رو به پایین به سمت آب های زیرزمینی حرکت می کند. این فرایند معمولاً در منطقه vadose (قسمتی از زمین که بین سطح زمین و آب های زیر زمینی قرار دارد)، زیر ریشه های گیاه رخ می دهد و اغلب به عنوان منبع ریزش (آب) برای سطح سفره های آب در نظر گرفته ...


چنانچه، معنی واژه بالا (برگرفته از دانشنامه ویکی پدیا)، نادرست یا مخالف قوانین جمهوری اسلامی ایران است، خواهشمند است گزارش دهید تا بررسی و حذف گردد => [گزارش]

تغذیه در دانشنامه آزاد پارسی

تغذیه (nutrition)
راهکار هر اندام واره ای برای به دست آوردن مواد شیمیایی مورد نیاز زندگی، رشد و بازآفرینی. این مواد شیمیایی، مواد غذایی اند که از محیط زیست، نظیر نمک های کانی یا مواد شیمیایی ساخته شده در گیاه یا بدن حیوان، جذب می شوند. علم تغذیه به بررسی تأثیر غذا بر حیات جانداران و سلامت و بیماری آنان می پردازد. مطالعۀ مواد مغذی اصلی و ضروری، حضور این مواد در جیرۀ غذایی، و تأثیر پختن و نگهداری بر خاصیت غذاها از جمله حوزه های بررسی این علم است. این علم با بیماری های ناشی از رژیم غذایی نامناسب نیز سروکار دارد. تغذیۀ گیاهی با تغذیۀ حیوانی تفاوت های بسیار دارد. در گیاه، غذای پُرانرژی، مانند کربوهیدرات، درون گیاه با فتوسنتز تولید می شود. حیوان غذای سرشار از انرژی را با خوردن گیاه یا جانور دیگر تأمین می کند. مواد مغذی محیط زیست، از طریق بخش های مختلف گیاه یا حیوان جذب می شود. ریشۀ گیاه مواد غذایی موجود در آب خاک را جذب می کند. این مواد غذایی در حیوانات نیز جذب سلول های جداری معدۀ آن ها می شود. مواد مغذی به شش دسته تقسیم می شوند: آب، کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها و کانی ها.
آب: تقریباً برای همۀ کارکردهای بدن ضروری است؛ زیرا تشنگی (کمبود آب) حیوانات و انسان ها را زودتر از گرسنگی از پا درمی آورد.
کربوهیدرات ها: از کربن، هیدروژن و اکسیژن تشکیل شده اند. دسته های مهم آن عبارت اند از نشاسته ها، قندها، و سلولز و مواد وابسته. کاربرد اصلی کربوهیدرات ها تولید انرژی بدن است؛ همچنین منبع مناسبی برای گلوکزند و بدن برای کارکرد مغز، بهره گیری از غذاها، و حفظ دمای بدن به آن نیاز دارد. مواد سلولزی دیگر عبارت اند از مواد سخت ساختاری سبزیجات، میوه ها و غلات.
پروتئین ها: موادی متشکل از واحدهای کوچک تری با نام اسیدهای آمینه اند. کاربرد اصلی پروتئین غذایی تهیۀ اسیدهای آمینۀ مورد نیاز برای رشد و نگهداری بافت های بدن است. هر دو سرشار از پروتئین اند.
چربی ها: همچون منابع متمرکز انرژی عمل می کنند، و از اندام های حیاتی نظیر کلیه و استخوان حفاظت می کنند. چربی های اشباع شده، عمدتاً از منابع حیوانی گرفته می شود؛ چربی های اشباع نشده از گیاهانی همچون خشکبار (آجیل) و دانه ها حاصل می شوند.
ویتامین ها: برای رشد طبیعی ضرورت دارند، و در چربی یا آب حل می شو ...

ارتباط محتوایی با تغذیه

تغذیه در جدول کلمات

انباری جهت نگهداری از مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه انسان و دام
سیلو
انباری جهت نگهداری مواد خوراکی مورد استفاده در تغذیه انسان و دام
سیلو
بند تغذیه جنین از مادر
ناف
گیاهی از تیره گندمیان که از آن برای تغذیه طیور استفاده می شود
ارزن
مجرای تغذیه جنین از مادر
ناف
محل تغذیه جنین
ناف

معنی تغذیه به انگلیسی

alimentation (اسم)
تقویت ، غذا ، تغذیه
nutrition (اسم)
تقویت ، قوت ، غذا ، تغذیه ، خوراک ، قوت گیری
feeding (اسم)
تغذیه ، خورش
nourishment (اسم)
قوت ، غذا ، تغذیه ، خوراک ، پرورش
nourishing (اسم)
تغذیه
nurture (اسم)
غذا ، تغذیه ، تربیت ، پرورش ، بار اوردن بچه
sustenance (اسم)
تغذیه ، نگهداری ، معاش ، اعانت
nutriment (اسم)
غذا ، تغذیه ، خوراک ، کسب نیرو بوسیله غذا

معنی کلمه تغذیه به عربی

تغذیه
انتعاش , تغذية , غذاء
سوء التغذية
غذاء , مرعي
خدش
سوء التغذية

تغذیه را به اشتراک بگذارید

پیشنهاد کاربران

مبینا
نیاز انسان به غذا یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک است که مهم ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می باشد. احتیاج به غذا دائمی است و ارگانیسم را مجبور می کند تا برای بدست آوردن غذا و رفع گرسنگی کوشش کند.

تغذیه صحیح رشد را میسر می سازد، به تندرستی و طول عمر می انجامد و با تأثیر بر روی مغز و روان سبب رشد فکری می گردد.

غذای انسان باید شامل پروتئین ها، چربی ها، کربوهیدرات ها، مواد معدنی، ویتامین و آب باشد تا رشد و سلامت یاخته های بدن تأمین شود. این مواد با تغییراتی که در لوله گوارش حاصل می کنند قابل جذب می شوند و برای تأمین نیازهای حیاتی مورد استفاده یاخته های بدن قرار می گیرند.


تاریخچه تغذیه

تا اوایل سده ۱۹ مفهوم غذاخوردن فقط پرکردن شکم بود و احساس گرسنگی بشر را وادار می کرد تا آنچه را در دسترس خود می دید بدون توجه به کمیت و کیفیت آن مصرف کند. شهرنشینی و تشکیل اجتماعات باعث ایجاد تغییرات زیادی در طرز تغذیه بشر شده است. اولین اجتماعات و شهرها در میانرودان، آسیای غربی، مصر و یونان بوجود آمدند. شهرنشینهای اولیه کشاورزی و دامپروری را به خوبی می دانستند و برای تغذیه خود از محصولات متنوع استفاده می کردند. ایران نخستین کشور جهان است که انسان اولیه در آن به کشاورزی و پرورش دام پرداخته است. ( آرتور کیت و دکتر ارنست هرتسفیلد در کتابی به نام صنایع ایران ثابت کرده اند که کشاورزی و تمدن از فلات ایران شروع شده است). در حفاریهایی که در بعضی از نقاط ایران نظیر شوشتر، دامغان، تخت جمشید و تپه سیلک کاشان به عمل آمده نشان می دهد که تاریخ کشاورزی در ایران متجاوز از ۶۰۰۰ هزار سال است.

تاریخچهٔ تغذیه در یونان نشان می دهد که مردم یونان باستان برای تغذیه اهمیت زیادی قائل بودند و این جمله به آنان منسوب است که: «برای تقویت روح هرگز جسم را نباید فراموش کرد و باید مردم را با ورزش و غذای مناسب تربیت کرد.» شواهد نشان می دهد که در زمانهای قدیم مردم یونان بیشتر از گیاهان تغذیه می کردند و مصرف گوشت گوسفند، پرندگان، شکر، لبنیات و ماهی نیز در بین بعضی از طبقات اجتماع معمول بوده است. همچنین روغن زیتون را بسیار مصرف می کرده اند.

در روم قدیم مردم کشاورزی می کردند و از غلات، بقولات و میوه و بعضی از انواع سبزیها تغذیه می کردند. غلات غذای اصلی آنها را تشکیل می داد و مصرف گوشت منحصر به طبقة اشراف بود. در دورانهای بعد یعنی پس از استقرار امپراتوری در روم وضع تغذیة مردم تغییر کرد و رومیان بعد از فتوحات مختلف از تغذیه مردم سرزمینهای فتح شده تقلید کرده و در این راه جانب افراط می پیمودند. البته این طرز تغذیه مربوط به طبقات مرفه و اعیان بود درحالیکه مردم عادی تغذیه ساده ای داشتند. در این زمان حتی کتب آشپزی نیز در روم منتشر شده که کتاب Deipnosphistae اثر Athenaeus در قرن دوم میلادی چاپ شده و طرز تهیه غذاهای گوشتی، سبزیها و اطلاعات دیگری در آن شرح داده شده است.

در مورد رژیمهای غذایی آغاز پیدایش آن به لوحه ای متعلق به سال ۱۹۰۰ قبل از میلاد مسیح در ناحیه سومر مربوط می شود که در آن برنامه غذایی یک کودک نوشته شده و در حال حاضر در موزه باستان شناسی استانبول نگهداری می شود.

طی دورانهای مختلف تاریخ و از دیدگاه مذاهب گوناگون، رژیمهای غذایی حائز اهمیت بسیار بوده و در بسیاری از کتب مذهبی مطالبی در زمینة تغذیه در دوران بارداری، شیردهی و روزه منعکس شده است. بقراط غالباً نصایح و توصیه هایی در زمینه مصرف یا عدم مصرف بعضی از غذاها به بیماران خود می کرده است و اکثر پزشکان یونان باستان رژیم درمانی را به عنوان بخش مهمی از معالجة بیماریها بکار می بردند.

زکریای رازی که از دید عده زیادی پدر علم تغذیه شناخته شده توصیه های مختلفی در زمینة رژیمهای غذایی دارد. همچنین در کتاب حفظ الصحه اثر اسرف بن محمد در زمینه تغذیه و رژیم در دوران مختلف زندگی مطالبی سودمند عنوان شده است.

با وجود اهمیت زیاد این رشته در حفظ سلامت انسان از گذشته تا حال داشته، ولی تا سالهای پایان جنگ جهانی اول هیچ سازمانی که رسما در این زمینه فعالیت کند وجود نداشت، تا اینکه در سال ۱۹۱۷ نخستین انجمن مربوط به رژیم دانان توسط گروهی از کارشناسان تغذیه آمریکا تأسیس شد. این انجمن برای اولین بار مجله علمی رژیم شناسان را در سال ۱۹۲۵ منتشر کرد. و به تدریج دامنه فعالیت خود را در زمینه مدیریت خدمات غذایی مراکز تغذیه توسعه داد.

دانش آموختگان این رشته که رژیم شناس (Dietition) نامیده می شوند، باید تمام اطلاعات و دانش خود را در راه کمک به برقراری و بهبود سلامت بشر بکار گیرند.

اصطلاح رژیم درمانی یا درمان با رژیم (Diet-therapy) به معنای استفاده از رژیم غذایی نه فقط برای بیماران بلکه برای افراد سالم نیز است. بدین معنی که افراد سالم نیز باید به نوبه خود از رژیم غذایی مناسب استفاده کنند تا بدین وسیله از ابتلا به سوءتغذیه مصون مانده و از سلامت کامل برخوردار شوند.پایگاه اطلاع رسانی پزشکان

تغذیه سالمندان

با توجه به پیشرفت های علم پزشکی و بهداشتی متوسط عمر انسان افزایش یافته و در کشورهای پیشرفته، این میزان افزایش بیش تر است. پیرشدن و سالخوردگی با کاهش تدریجی فعالیت های فیزیکی و افزایش بیماریهای مزمن همراه می شود و به نظر می رسد که بهبود تغذیه تا حد زیادی قادر است از این مشکلات پیشگیری کند و یا آن ها را تخفیف دهد. به همین دلیل یکی از مسائل مهم سالمندان، مسائل پزشکی و بهداشتی از جمله وضعیت تغذیه آنهاست. با افزایش سن، نیاز آنها به انرژی کاهش یافته و تمایل به مصرف غذا کمتر می شود. در این حال اگر انتخاب غذا درست صورت نگیرد، میزان دریافت مواد مغذی ضروری در آن ها پایین تر از حد مطلوب خواهد بود. عوامل مؤثر در ایجاد مشکلات تغذیه ای سالمندان بدین شرح می باشند ۱ - عوامل جسمانی: مانند ک ...
سبحان
این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست: پروژ parvež (سغدی) پیهن pihan (پهلوی)
ebi
خوراک‌دهی ، خورد و خوراک
علی سیریزی
پارسی آن خوراک است.
خوراک نیاز انسان است،به عبارتی یکی از احتیاجات ذاتی یا فیزیولوژیک انسان می باشد که مهم‌ترین عامل بقای زندگی و طول عمر می‌باشد.
احتیاج به خوراک دائمی است و ارگانیسم را مجبور می‌کند تا برای بدست آوردن خوراک و رفع گرسنگی کوشش کند.

معنی یا پیشنهاد شما



نام نویسی   |   ورود

عبارات و کلمات کلیدی مرتبط

• تغذیه چیست   • مقاله در مورد تغذیه   • علم تغذیه   • تغذیه دانشگاه تهران   • تغذیه pdf   • تعریف تغذیه   • تغذیه در نوجوانی   • تغذیه ارشد   • معنی تغذیه   • مفهوم تغذیه   • معرفی تغذیه   • تغذیه یعنی چی   • تغذیه یعنی چه  

توضیحات دیگر

معنی تغذیه
کلمه : تغذیه
اشتباه تایپی : jybdi
آوا : taqziye
نقش : اسم
عکس تغذیه : در گوگل

آیا معنی تغذیه مناسب بود ؟           ( امتیاز : 99% )