برای انتخاب دیکشنری یا لغتنامه، اینجا را کلیک کنید.
96 1398 100 1

تخمیر

/taxmir/

مترادف تخمیر: مخمرشدگی، تجزیه شیمیایی، خمیر کردن، سرشتن، مایه زدن، مخمر ساختن

برابر پارسی: سرشتن، مایه زدن، دگرزابی

معنی تخمیر در لغت نامه دهخدا

تخمیر. [ ت َ ] (ع مص ) پوشانیدن چیزی. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء). پوشانیدن روی. (اقرب الموارد) (المنجد). || مایه کردن در خمیر و گذاشتن آرد و گل ومانند آن را تا خمیر شود. (منتهی الارب ) (ناظم الاطباء) (اقرب الموارد). مایه کردن در خمیر. (از المنجد). || مطرزی در المغرب آرد: و اما خَمَّرت العصیر فتخمر فمما لم اجده ُ. (اقرب الموارد). || در خانه ماندن : خمر بیته ؛ لزمه ُ. (از المنجد). || شراب نوشانیدن. || سرشتن. (آنندراج ). سرشته و سرشتگی. (ناظم الاطباء) :
چون شوم نابود از غم باز بهر سوختن
عشق از آب و گل پروانه تخمیرم کند.
منیر (از آنندراج ) (ازبهار عجم ).
- تخمیر اربعین ؛ کنایه از مدت خلقت آدم است. (انجمن آرا). مأخوذ است از حدیث : خمرت طینة آدم َ بیدی اربعین صباحاً. (احادیث مثنوی ص 198) .
- ضمیر محبت تخمیر ؛ دلی که با محبت سرشته شده باشد. (ناظم الاطباء).
|| شرم داشتن. (آنندراج از منتخب اللغات ). || (اصطلاح بیوشیمی ) بعضی از یاخته ها در محلهایی زندگی می کنند که اکسیژن به آنها نمیرسدیا بمقدار بسیار کم میرسد و آنها را «بی هوازی » نامند. در تجزیه ٔ غذاها به مولکولهای ساده ، اکسیژن هوای آزاد مداخله ندارد ولی تجزیه صورت می گیرد و گازهایی خارج می شود که یکی از آنها گاز کربنیک است. مجموع این اعمال را تخمیر می گویند. پس یاخته های بی هوازی موجب تخمیر می شوند... تنفس و تخمیر از نظر شیمیایی اعمالی هستند که گرما خارج میکنند و آنها را گرماده گویند و از نظر فیزیولوژی اعمالی هستند که انرژی لازم را در دسترس یاخته ها میگذارند. (از گیاه شناسی گل گلاب ص 46).
تقریباً تمام فنومن های حیاتی به تخمیرات بستگی دارند. ممکن است این مواد تخمیری نتیجه ٔ دفع عمل تغذیه ای ماده ٔ زنده باشد و یا آنکه مواددفعی ، برای تبدیل عناصر مواد غذایی محیط ماده ٔ زنده ، به مواد قابل جذب مفید واقع شود. عمل هضم در همه ٔ موارد عبارت از نتیجه ٔ تخمیر است که غذا را قابل جذب وسپس قابل تحلیل می سازد. حتی عمل تنفس یک نوع تخمیر است که بوسیله ٔ یک اکسی داز ، آهن هموگلوبینی و غیره حاصل می شود. بسیاری از یاخته ها عامل تخمیرند زیرا که آنها در پروتوپلاسم خود، مایه ٔ تخمیر را که جاذب شی ...

معنی تخمیر به فارسی

تخمیر
( مصدر ) ۱- سرشت مایه زدن . ۲- ( اسم ) پدیده ای که در اجسام آلی موجب استحاله یا تجزی. آنها بمواد ساده تر گردد.تخمیر معمولا در محیط مرطوب انجام میشود و بحرارت متعادل احتیاج دارد و خود عمل تخمیر نیز حرارت زاست . جمع : تخمیرات .
سطحی از گل و گچ کرده و خطوطی باقتضای حال بر آن کشیده که پاره آجرهای خرد و درشت تراشید. بر آن خطوط نهند و با گچ آن آجرها را بهم استوار کنند و مجموع را چون گلی در نماها نهند زینت را .
[fermentation] [علوم و فنّاوری غذا] فرایندی کارمایه زا (energy-yielding) که در آن دگرگشت ترکیبات آلی به ترکیبات ساده تر را ریزاندامگان ها به صورت بی هوازی انجام می دهند
[extractive fermentation] [علوم و فنّاوری غذا] تخمیری که در آن فراورده های حاصل از تخمیر هم زمان استخراج می شود
[solid state fermentation, SSF] [علوم و فنّاوری غذا] نوعی فرایند تخمیر که در آن هم بستر و هم فضای کشت برای ریزاندامگان ها جامد هستند
[sourdough fermentation] [علوم و فنّاوری غذا] تخمیری که براثر فعالیت ریزاندامگان های طبیعی یا افزوده شده به آرد در خمیرترش ایجاد می شود
[solid substrate fermentation, SSF] [علوم و فنّاوری غذا] نوعی فرایند تخمیر که در آن بستر کشت مخمر جامد یا مواد خام گیاهی است
[acetic fermentation] [شیمی] اکسایش الکل و تبدیل آن به استیک اسید به وسیلۀ استوباکتر (acetobacter)
[surface fermentation] [علوم و فنّاوری غذا] نوعی فرایند تخمیر با استفاده از مخمرهای فعال در سطح که در دمای 13 تا 18 درجۀ سلسیوس صورت می گیرد
تخمیر ...

معنی تخمیر در فرهنگ معین

تخمیر
(تَ) [ ع . ] (مص م .) ۱ - سرشتن ، مایه زدن . ۲ - رسیدن شراب . ۳ - ترشیده شدن .

معنی تخمیر در فرهنگ فارسی عمید

تخمیر
۱. خمیر کردن، سرشتن.
۲. مایه زدن به خمیر.
۳. رسیدن شراب.
۴. (شیمی) فعل و انفعال شیمیایی که در آن باسیل ها و باکتری ها مواد قندی را به الکل و انیدریدکربنیک تبدیل می کنند. در اثر تخمیر ترکیب شیمیایی ماده و طعم و بو و شکل آن تغییر می یابد.
* تخمیر شیری: (شیمی) تخمیری که ترش شدن شیر در اثر تولید اسید لکتیک از لاکتوز شیر صورت می گیرد.
* تخمیر الکلی: (شیمی) تخمیری که از تولید الکل و گازکربنیک از قندهای ساده مانند گلوکز صورت می گیرد.
* تخمیر سرکه ای: (شیمی) تخمیری که از تبدیل الکل اتیلیک به سرکه به واسطۀ تٲثیر باکتری مخصوص صورت می گیرد.

تخمیر در دانشنامه اسلامی

تخمیر
تخمیر به دو معنا به کار می رود: معنای اول تخمیر، پوشاندن است. معنای دوم تخمیر، شراب درست کردن می باشد.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام،ج ۲، ص۴۰۰.    
...

تخمیر در دانشنامه ویکی پدیا

تخمیر
تخمیر(به انگلیسی: Fermentation) فرآیندی متابولیک است که قندها را به اسید ها، گازها یا الکل تبدیل می کند. این فرآیند در مخمر ها و باکتری ها و همچنین در سلول های عضلانی هنگام مواجه شدن با کمبود اکسیژن رخ می دهد، همانطور که در تخمیر اسید لاکتیک اتفاق می افتد. به علاوه از واژه تخمیر به طور گسترده ای برای اشاره به رشد میکروارگانیسم ها بر روی یک محیط کشت، اغلب با هدف تولید یک محصول شیمیایی خاص استفاده می شود. میکروبیولوژیست فرانسوی لوئی پاستور (Louis Pasteur)، اغلب به خاطر دانشش دربارهٔ تخمیر و علل میکروبی آن به یاد آورده می شود. علم تخمیر تحت عنوان مخمرشناسی (zymology) شناخته می شود.
تخمیر زمانی اتفاق می افتد که زنجیرهٔ انتقال الکترون غیرقابل استفاده باشد (اغلب به دلیل عدم وجود یک گیرندهٔ نهایی الکترون، مثل اکسیژن). در این موارد، تخمیر منبع اولیهٔ تولید ATP (انرژی)ی سلول می شود. فرآیند تخمیر، NADH و پیروات تولید شده در گلیکولیز را به NAD+ و یک مولکول آلی (که بستگی به نوع تخمیر دارد) تبدیل می کند. در حضور اکسیژن (O2)، NADH و پیروات برای تولید ATP در تنفس سلولی مورد استفاده قرار می گیرند. این فرآیند، فسفریلاسیون اکسایشی نامیده می شود و میزان ATP بیشتری نسبت به گلیکولیز تولید می کند. به همین دلیل، معمولاً زمانی که اکسیژن در دسترس است سلول ها از تخمیر اجتناب می کنند؛ باکتری های بی هوازی اجباری که قادر به تحمل اکسیژن نیستند از این قضیه مستثنا می باشند.
قدم اول گلیکولیز در بسیاری از مسیرهای تخمیر مشترک است:
C6H12O6 + 2NAD+ + 2ADP + 2Pi → 2CH3COCO2- + 2NADH + 2ATP + 2H2O + 2H+
تخمیر در فرآوری غذایی (انگلیسی: Fermentation in food processing) به روند تبدیل کربوهیدرات به الکل یا اسیدهای ارگانیک اطلاق می شود که معمولاً توسط مخمرها و باکتریها و در شرایط بی هوازی انجام می شود. به دانش مرتبط با تخمیر، «مخمرشناسی» می گویند.
تخمیر
لاکتوباسیلالس
مخمر شراب سازی
اگرچه واژه تخمیر امروزه بیشتر برای فرایندِ تبدیلِ قندها به اتانول و تولید شراب، آبجو و شراب سیب بکار می روند، اما ...


چنانچه، معنی واژه بالا (برگرفته از دانشنامه ویکی پدیا)، نادرست یا مخالف قوانین جمهوری اسلامی ایران است، خواهشمند است گزارش دهید تا بررسی و حذف گردد => [گزارش]

تخمیر در دانشنامه آزاد پارسی

تَخمیر (fermentation)
تَخمیر
تَخمیر
شکسته شدن قندها با باکتری ها و مخمّرهای بی هوازی. فرآیند تخمیر از دیرباز در پخت نان، آبجوسازی، شراب سازی، تهیۀ پنیر، ماست، سس سویا، و بسیاری از مواد غذایی دیگر به کارمی رفته است. در نانوایی و تهیۀ مشروبات، مخمّرها قندها را تخمیر، و اتانول و دی اکسید کربن تولید می کنند. دی اکسید کربن سبب ورآمدن خمیر نان می شود، و در آبجو و شامپانی کف ایجاد می کند. در فرآیند شراب سازی، قندهای پیچیده ای مانند ساکاروز ابتدا با کمک مخمّر به قندهای ساده ای مثل گلوکز شکسته می شوند؛ سپس گلوکز مجدداً به اتانول و دی اکسید کربن تجزیه می شود.C۶H۱۲O۶ → ۲C۲H۵OH + ۲CO۲بسیاری از آنتی بیوتیک ها بر اثر تخمیر تولید می شوند. تخمیر از فرآیندهایی است که سبب فاسدشدن غذا می شود.

ارتباط محتوایی با تخمیر

معنی تخمیر به انگلیسی

fermentation (اسم)
تخمیر
zymosis (اسم)
تخمیر

معنی کلمه تخمیر به عربی

تخمیر
اختمار
خميرة

تخمیر را به اشتراک بگذارید

پیشنهاد کاربران

بهناز
به معنای تجزیه شدن

معنی یا پیشنهاد شما



نام نویسی   |   ورود

عبارات و کلمات کلیدی مرتبط

• انواع تخمیر   • تخمیر آبجو   • تخمیر شراب   • تخمیر الکلی چیست   • تخمیر الکلی و لاکتیکی   • تخمیر هوازی   • تخمیر لاکتیکی   • تخمیر ویکی پدیا   • معنی تخمیر   • مفهوم تخمیر   • تعریف تخمیر   • معرفی تخمیر   • تخمیر چیست   • تخمیر یعنی چی   • تخمیر یعنی چه  

توضیحات دیگر

معنی تخمیر
کلمه : تخمیر
اشتباه تایپی : joldv
آوا : taxmir
نقش : اسم
عکس تخمیر : در گوگل

آیا معنی تخمیر مناسب بود ؟           ( امتیاز : 96% )