اتانول

دانشنامه عمومی

اتانول یا الکل اتیلیک یا اتیل الکل یا الکل میوه با فرمول شیمیایی C۲H۵OH ترکیبی شیمیایی با بوی خاص و آتش گیری است که در نوشیدنی های الکلی وجود دارد. این نوع الکل دارای خاصیت مست کنندگی است و در نوشیدنی های الکلی با درصدهای مختلف پیدا می شود. علاوه بر این در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارد. این کاربردها در عطر ها و ادکلن ها و همچنین در وانیل و همچنین به عنوان سوخت در برخی خودروهای جدید است. از این الکل در صنایع عطر سازی و برخی دهان شویه ها هم استفاده می کنند.
مخمر آبجو، یا مخمر نانوایی قارچی است که با جوانه زدن تکثیر می شود، اگر این قارچ در کنار یک مادهٔ قندی تخمیر شود، موادی از خود خارج می کند که خاصیت آنزیمی داشته و موجب دگرگونی قند می شود. در بین قندها، فروکتوز یا قند میوه به فرمول C۶H۱۲O۶ است که در میوه های شیرین و انگور وجود دارد که پس از تخمیر باعث ایجاد الکل و گاز دی اکسید کربن می شود.
اتانول برای انسان از دوران باستان شناخته شده بود، زیرا این ماده، جزء اصلی مشروبات الکلی است. جداسازی آن به صورت اتانول نسبتاً خالص احتمالاً اولین بار توسط جابر بن حیان که صنعت تقطیر را گسترش داد، انجام شده است. البته بیشتر گمان می رود که اتانول خالص توسط زکریای رازی دانشمند ایرانی تولید شده باشد.
اتانول مورد استفاده در نوشابه های الکلی توسط فرایند تخمیر از متابولیسم گلوکز توسط گونه مخصوصی از مخمرها در غیاب اکسیژن تولید می شود و در پایان فرایند تخمیر غلظت اتانول را با تقطیر بالا می برند. برای مخلوط اتانول با آب بالاترین نقطه آزئوتروپ جوش برای ۹۵٪ الکل و ۵٪ آب است؛ بنابراین جزء تقطیر شده مخلوط اتانول و آب نمی تواند خالصتر از ۹۵ درصد باشد. برای تولید اتانول خالص تر، مقدار کمی بنزن به آن اضافه می شود.
بنزن، آزئوتروپ سه گانه ای با آب و اتانول تشکیل می دهد و مخلوط دوباره تقطیر می شود. نتیجه این فرایند بدست آوردن اتانول بدون آب است. با این همه چند ppm بنزن در اتانول باقی می ماند که جذب آن در بدن از مشخصه های آسیب کبدی است که در افراد الکلی دیده می شود.
برای آب زدایی از اتانول استفاده از پمپ خلأ نیز مرسوم است.
سوخت اتانول، سوخت نسبتاً خوبی برای موتورهاست و در صنعت، به صورت های مختلفی استفاده می شود. اتانول مورد مصرف در صنعت را معمولاً از واکنش کاتالیزوری آب با اتیلن تولید می کنند. این یک واکنش افزایشی است که در آن یک مولکول آب شکافته شده، قطعات حاصل از آن به اتم های کربن در پیوند دوگانه اضافه می شود. این فرایند تولید اتانول اقتصادی تر از تولید آن با مخمر است.
عکس اتانولعکس اتانولعکس اتانولعکس اتانولعکس اتانولعکس اتانول
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

اِتانول (ethanol)
(یا: اتیل الکل؛ C۲H۵OH) الکل موجود در آبجو، شراب، ودکا، و سایر مشروبات الکلی. در حالت خالص، مایعی بی رنگ با بوی مطبوع و امتزاج پذیر با آب و اتراست و در هوا با شعلۀ آبی کم رنگی می سوزد. بخار الکل با هوا مخلوطی منفجره تشکیل می دهد که از آن در موتورهای درون سوز پُرفشاراستفاده می کنند. الکلِ طبیعی بر اثر تخمیرکربوهیدرات هابا یاخته های مخمّر تولید می شود. الکل صنعتی از جذب اتن(اتیلن) و ترکیب آن با آب یا براثر کاهش (احیا)اتانالدر حضور کاتالیزگرتولید می شود و حلّالی با کاربرد وسیع است و به آن مواد سمی یا تهوع آور اضافه می کنند تا خورده نشود. اگرچه از الکل های دیگر کمتر سمی است، هرگاه غلظت آن در خون از پنج درصد بالاتر برود، سبب مرگ می شود. اتانول مادۀ اولیۀتولید اتر، کلرال، و یدوفرماست. افزودن آن به بنزینسبب بهبود عملکرد موتور می شود. از آن به منزلۀ سوخت نیز استفاده می کنند، ازجمله در برزیل. برای این منظور، محصولات کشاورزی خاصی، نظیر نیشکر را کشت، و از آن به روش تخمیر اتانول تهیه می کنند. اتانول همچون حلال در ساخت ورنی ها و عطرها کاربرد فراوانی دارد، همچنین به منزلۀ نمونه های زیست شناختی، در تهیۀ اسانس ها و چاشنی ها و در بسیاری از داروها به مثابه گندزا و تنتور (تنور یُد) به کار می رود.

پیشنهاد کاربران

بپرس