اوراق مشتقه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اوراق مشتقه، اوراقی هستند که ارزش آنها از ارزش دیگر دارایی ها مثل اوراق بهادار، نرخ بهره، کالای اساسی و شاخص اوراق بهادار مشتق شده است. مشتقات می توانند در یکی از دو بازار "بورس متشکل" و "بازارخارج از بورس" مبادله شوند.
در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به جهت اینکه قیمت این گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می شود. از این رو این قرارداها را اوراق مشتقه می نامند.
فبوزی، فرانک و همکاران، مبانی بازارها و نهادهای مالی، ترجمه حسین عبده تبریزی، تهران، نیل، ۱۳۷۶، چاپ اول، جلد اول، ص۳۱.
بازارهای مالی بر اساس واگذاری فوری کالا یا واگذاری آینده به بازار نقدی و بازار اوراق مشتقه تقسیم می شود. در بازار نقدی، کالا یا خدمت در زمان حال مبادله و کالا یا خدمت فورا و یا با فاصله کمی تحویل می شود؛ ولی در بازار مشتقات، قرار معامله یا خود معامله در زمان حال انجام شده و تحویل، به آینده معین موکول می شود.
معصومی نیا، غلام علی، ابزارهای مشتقه، بررسی فقهی و اقتصادی، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ۱۳۸۷، چاپ اول، ص۳۲.
ساختار این اوراق، به صورت مبادلات با مجموع صفر بین طرفین است. بدین معنی که زیان یکی از طرفین، معادل سود بازار طرف مقابل است. اختیارات و پیمان های آتی، نمونه هایی از "بازی با جمع صفر" هستند؛ بنابراین مشتقات، مبادلات واقعی نیستند؛ زیرا انتقال مالکیت صورت نمی گیرد و این فقط پول است که در پایان قرارداد دست به دست گردش می کند و تحویل دارایی پایه، به ندرت اتفاق می افتد.
اندازه بازار مشتقات
...

پیشنهاد کاربران

[اصطلاح تخصصی ارزهای دیجیتال]
Derivative
ابزار مالی که ارزش خود را از ارزش دارایی پایه بدست می آورد.

بپرس