یا منصور امت

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] یا مَنْصورُ اَمِتْ، به معنای «ای پیروز بمیران»، شعاری که در بعضی از جنگ های زمان پیامبر(ص) به کار رفته است. شعار جنگ جمل نیز همین بود و پس از آن، در قیام هایی همچون قیام مسلم بن عقیل، قیام مختار و قیام زید بن علی مورد استفاده قرار گرفت. این شعار گاهی به صورت یا «منصور اَمِت اَمِت» و گاهی نیز با حذف منصور به صورت «اَمِت اَمِت» بیان شده است.
یا منصور امت به معنای «ای پیروز بمیران»، این جمله در جنگ ها گفته می شد و نوعی فال خیر زدن بود. بوسیله این شعار، یکدیگر را به پیروزی بشارت می دادند. بعضی گفته اند، این جمله علامتی بود بین جنگجویان که در شب همدیگر را شناسایی کنند.
سید جعفر مرتضی عاملی شعار مسلمانان در تمام جنگ های زمان پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) «حم، لا ینصرون» و نیز «یا منصور امت» می داند. به گفته وی، این دو شعار دلالت ها و اشارت های خاص خود را در آن شرایط داشت. بذر امید به پیروزی را در قلب و روح رزمنده مسلمان می ‎کارد، به او جرأت نبرد و فداکاری می بخشد، تا با اعتماد و اطمینان هر چه بیشتر به پیروزی و رستگاری، سختی ها و مشکلات را با صبر و بردباری تمام تحمل کند و با حکمت، درایت و خردمندی نیروی خویش را برای پویایی و تحرک بیشتر در میدان جنگ و عبور موفقیت آمیز از این مرحله بحرانی به کار گیرد.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از کتاب فرهنگ عاشورا است
شعار هواداران مسلم بن عقیل در کوفه بود. پس از دستگیر شدن هانی و فاش شدن محل اختفای حضرت مسلم بستگان هانی یقین کردند که او کشته خواهد شد.
نوحه خوانی در خانه هانی برپا شد و زنانی از طایفه مراد، ندبه کنان و سوگواری کنان آنجا گرد آمدند. پس از این حادثه، مسلم بن عقیل شعار و ندای «یا منصور» سر داد.
به نقلی چهارهزار نفر و به نقلی دیگر هجده هزار بیعتگر با فریاد «یا منصور امت »، گرد او جمع شدند و کاخ ابن زیاد را محاصره کردند ولی به تدریج، از دور او پراکنده شدند و او را تنها گذاشتند. این جمله، شعار مسلمانان در جنگ بدر نیز بود. معنایش اینست: ای یاری شده! بمیران.
این نوعی پیشگویی و فال نیک به مرگ دشمن بود. چون در شب حرکت کردند، این جمله را شعار خود ساختند تا در تاریکی یکدیگر را بشناسند.
جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.

پیشنهاد کاربران

بپرس