گندمان

لغت نامه دهخدا

گندمان. [ گ َ دُ ] ( اِخ ) نیم فرسخ میانه مغرب و جنوب قیر است [ از دهات بلوک قیر و کارزین فارس ]. ( فارسنامه ناصری گفتار2 ص 246 ).

گندمان. [ گ ُ دُ ] ( اِخ ) دوازده فرسخ میانه شمال و مغرب سمیرم است [ از دهات بلوک سرحد شش ناحیه فارس ]. ( فارسنامه ناصری گفتار2 ص 221 ).

گندمان. [ گ َ دُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان پشت آربابا از بخش بانه شهرستان سقّز که در 15000 گزی جنوب باختری بانه و 3000 گزی آزمرده واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 50 تن است. آب آن از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات ، توتون ، گزانگبین و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

گندمان. [ گ َ دُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان ژاوه رود بخش حومه شهرستان سنندج که در 18000 گزی جنوب باختری سنندج و 5000 گزی باختر شوسه سنندج به کرمانشاه واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 150 تن است. آب آن از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات ، حبوب ، لبنیات و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

گندمان. [ گ َ دُ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان میرده بخش مرکزی شهرستان سقّز که در 31000 گزی باختر سقز و 3000 گزی باختر کوندلان واقع شده است. هوای آن سرد و سکنه اش 150 تن است. آب آن از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات ، لبنیات ، توتون و شغل اهالی زراعت و گله داری و راه آن مالرو است. در محل به این ده طاهربغده میگویند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

گندمان. [ گ َ دُ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش بروجن شهرکرد که در باختر شهرکردواقع شده و حدود و مشخصات آن به شرح زیر است : از شمال به دهستان آیدغمش و دهستان لار، از جنوب به رشته ارتفاعات دره دیز و جبزو ( که خطالرأس آنها حد طبیعی این دهستان با دهستان خان میرزا است ). از خاور به دهستان سمیرم بالا و از باختر به دهستان کیار و دهستان پشتکوه. در این دهستان دو رشته ارتفاع وجود دارد که درجهت جنوب خاوری و شمال باختری کشیده شده است : 1 - رشته ارتفاعات بیدکان در حد جنوب خاوری و شمال باختری دهستان واقع شده که بلندترین قله آن به ارتفاع 2640 متر است. تنگ دزدان در انتهای جنوب خاوری و تنگ بیدکان قرار دارد و گردنه رنگرزی در جنوب باختری مابین رشته ارتفاع کوه بیدکان در وسط این رشته واقع شده ،گردنه رخ در انتهای باختری و گردنه انجیره در ده کلیومتری باختر تنگ بیدکان و کوه رنگرزی واقع شده که جاده قهفرخ به سفیددشت از این راه میگذرد. 2 - رشته ارتفاعات دره دیز و بلداجی و گندمان در امتداد هم درحد جنوب خاوری به باختر این دهستان کشیده شده ، گردنه های مهم این رشته ارتفاعات در داخله دهستان گردنه ٔحلوائی که راه ماشین رو بروجن به گندمان از این گردنه میگذرد و گردنه آئیرنه که راه فرادمبه به بلداجی از آن میگذرد و رودخانه چقاخور در وسط این دهستان جریان دارد. هوای آن سرد معتدل است و زمستان سرد دارد. آب قراء آن از چشمه و قنات و رودخانه محلی تأمین میشود. محصول عمده دهستان غلات ، حبوبات و صنایع محلی دستی جاجیم و قالی بافی و شغل اهالی زراعت و گله داری است. راه ماشین رو بروجن به چقاخور در جهت خاوری -باختری از وسط این دهستان میگذرد و بقیه قراء دهستان به وسیله راههای ارابه رو به هم مربوط می شود و درفصل خشکی به بعضی از قراء اتومبیل میتوان برد. این دهستان از 37 آبادی کوچک و بزرگ تشکیل شده که جمعیت آن 32961 نفر است. زبان اهالی فارسی و لری است به جزقریه ماماکا که ارمنی نشین میباشد. قراء مهم دهستان عبارتند از لردگان ( مرکز دهستان )، آورگان بلدجی ، فردانبه و سفیددشت. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10 ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

۱ - دهستانی است از بخش بروجن شهرستان شهرکرد ( اصفهان ) واقع در باختر شهرکرد کوهستانی و سردسیر دارای ۳۸ آبادی و ۳۲۹۶۱ تن سکنه محصول غله بنشن صنعت دستی قالی بافی . ۲ - دهی است از دهستان گندمان واقع در ۱۸ کیلومتری جنوب باختری بروجن جلگه و معتدل دارای ۲٠۳۷ تن سکنه محصول کتیرا و روغن صنعت دستی جاجیم بافی .
دهی است از دهستان گندمان بخش بروجن شهرستان شهرکرد

دانشنامه عمومی

گندمان مرکز بخش گندمان از توابع شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری است.
کلمه «گندمان» از «گندم گان» گرفته شده است. یکی از هفت قصر بهرام گور در این محل قرار داشته است ( خانه سابق میرزاعلی علیدادی گندمانی و فعلی محمدآقا رستمی ) و نام آن را «گندمان» نهاده بوده است. گندمان نام یکی از محال چهارگانه چهارمحال می باشد که مصداق آن در این شعر هویدا و مبرهن است که:
مردم شهر گندمان دارای فرهنگ و گویش اصالت بختیاری می باشند. [ ۱]
• زمانی که آغامحمدخان قاجار بعد از مرگ کریمخان زند شیراز را به سمت استرآباد ترک کرد تا ایل قاجار را با خود به قصد جنگ با لطفعلی خان در شیراز همراه سازد، هنگام برگشت به سمت شیراز با سپاه در چمنزارهای گندمان اتراق کرد و در تاریخ قاجاریه بنام چمن گندمان نام برده شده است.
• هنگامی که شاه عباس صفوی به قصد جنگ با پرتغالی ها عازم جنوب ایران شد از این منطقه آباد، نام برده است ( تاریخ زندگانی شاه عباس اول اثر نصراله فلسفی ) حتی سینه به سینه این نقل از زمان شاه عباس شده است که سپاه شاه عباس در کنار امامزاده مادر و دختر گندمان در لب چشمه های مادر و دختر اتراق کرده بودند که چون شب شد صدای قورباغه نگذاشتند سپاه شاه بخوابند. جوانی گندمانی از تیر و طایفه عشیرقلی که اصالتاً گندمانی هستند ( رسولی/مختاری/صمدی/طاهری امروزی ) از کنار چشمه ها رد می شده است شاه از وی می خواهد که راهکار دهد یا جایی دیگر برایشان پیداکند وی می گوید چند گوسفند ذبح کنید بعد از ذبح روده های گوسفندان را پر از باد کرده و دو سر آن را گره زده و در جاهای مختلف چشمه ها رها می سازد ( روده هاشبیه مار شده بودند ) بعد از چند لحظه صداها قطع می شود و شاه به سپاس این کار مقادیر زیادی اشرفی به وی هدیه می کند.
• یکی از مکان هایی که در ایران ارامنه نشین بوده است، بخش گندمان می باشد. مزارهای این قوم در جای جای این بخش به چشم می خورد در کتاب زندگانی شاه عباس اول این موضوع آورده شده که زمانی که شاه عباس برای جنگ با عثمانیها عازم جنگ شد، از ارامنه جلفا و ایروان و نخجوان خواست که خانه های خود را ترک کرده و چشمه های آب را کور کرده تا دست عثمانیها به آب و غذا نرسد. ارامنه جلفا با وی همکاری نموده اما ارامنه ایروان و نخجوان از این کار سرباز زدند. شاه عباس ارامنه جلفا را به پاس خدمتشان به اصفهان کوچاند و منطقه ای را به اسم جلفا نامید و برای آنان در نظر گرفت و آنان را در مناصب و پست های مهم گمارد و از دادن مالیات معاف نمود ولی ارامنه ایروان و نخجوان را به جاهای دوردست ایران به جرم عدم همکاری کوچاند. از آن زمان نزدیک به ۴۰۰ سال می گذرد و ارامنه بخش گندمان جزء ارامنه ایروان و نخجوان بوده اند و هم اکنون هم بعضی مواقع به دیدن مزارهایشان می آیند. [ ۲]
عکس گندمانعکس گندمان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

گَندُمان
شهری در استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان بروجن، و مرکز اداری بخش گندُمان. با ارتفاع ۲,۲۵۰ متر، در منطقه ای کوهستانی در ۵۹کیلومتری جنوب شرقی شهر کرد و ۱۷ کیلومتری جنوب غربی بروجن، سر راه بروجن به لُردگان و یاسوج، در دامنۀ کوه گندمان قرار دارد. اقلیم این شهر سرد و نیمه خشک و جمعیت آن ۵,۱۷۰ نفر است. ازجمله شهرهای مرتفع ایران به شمار می رود.

پیشنهاد کاربران

ما مردم گندمان بختیاری هستیم آقای منصوری نه فارسی زبان
گندمان ( گه نمان ) بوکان ، مردم این روستادراوج مهربانی وساده زیستی ودورازامکانات رفاهی ، روزگارراسپری میکنند.
مردم گندمان کوردزبان ، پیرودین بزرگ اسلام ، سنی وشافعی مذهب هستند.
روستای گندمان بقول بزرگان روستا، قبلا ازتوابع شهرستان سردشت وبخش مرکزی آن شهر بوده وبعدابه توابع شهرستان مهابادوبخش مرکزی آن شهر درآمده است ودرحال حاضرهم ازتوابع شهرستان بوکان وبخش مرکزی و ازدهستان ایل گورک میباشد.
...
[مشاهده متن کامل]

دهیاری روستای گندمان درسال ۱۳۹۶تاسیس شده است . روستایگندمان ازمدرسه ابتدایی ، مسجد، آب لوله کشی وبرق برخوردار است.
محمدسورهء دهیارروستا

به نام خداوندمتعال
واژه گندمان ( گه نمان ) سرچشمه اش ازجای کشت گندم زیادیامحل گندم آمده است ، گندمان ازلحاظ جغرافیا ، آب و هوا، ارتفاع ، کوهستانی بودنش، گیاهان بهاری وتفریحگاههایی چون کوههای کپری ، چیوه رش ، دامنه هه سانان وئاوده ره ومه ران، ازسالهای گذشته وحال گردشگران نزدیک و دور رابه خوداختصاص داده وازهمه مهمترمردمان شریف ، مهمان نواز ودلگرمی برخورداراست.
...
[مشاهده متن کامل]

مشغله مردم روستادامپروری ، باغداری ، کشاورزی وزنبورداری میباشد. وفاصله روستاتاربط ۲۰کیلومتر، تاسردشت ۳۰کیلومتروتابوکان هم ۷۵کیلومترمیباشد.
ویژگی بسیارمهم وقابل درک که مردم روستای گندمان خودشان مشکلات بوجودآمده در روستا راازراه کدخداگری حل و فصل میکردند؛وهمین عمل ریش سفیدان قدیم مارادرزمان حال به این فکرانداخته است که بنده دهیارروستا باهمراهی مردم و جوانان بزرگوارروستا، شورایی به نام شورای هماهنگی مشکلات داخل وبیرون روستا بنیادنهیم والحمدلله ازسال ۹۲ تاحالاهم ، این شوراروزبه روز درحل مشکلات وپیشبردکارهای روستاموفق وموثرواقع شده است.
امیدوارم موفقیت وآبادانی روستاهارادرهرنقطه و مکانی به نحو احسن ودرخورشاءن انسان ، مشاهده نماییم.
دهیارروستای گندمان ( گه نمان ) بوکان
محمدسورهء

گندمان، شهری در استان چهارمحال و بختیاری، در هشتاد کیلومتری شهرکرد و از توابع شهرستان بروجن به فاصله هجده کیلومتری از بروجن. در زمانهای قدیم گندمان یکی از محال اربعه ( چهار محال ) بوده که عبارت بودند از
...
[مشاهده متن کامل]
گندمان، لار، کیار و میزدج ( میزده ) و با اقوام بختیاری ، استان چهارمحال و بختیاری را تشکیل می دادند. امروزه تقسیمات تغییر یافته و گندمان بعنوان بخش زیر مجموعه شهرستان بروجن می باشد. جمعیت فعلی خود شهر گندمان حدود پنج هزار و هشتصد نفر میباشد و هنوز هم شغل اکثر مردم کشاورزی است. یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری گندمان، تالاب بین المللی گندمان می باشد که به ثبت جهانی یونسکو هم رسیده است. گویش مردم، یک گویش فارسی محلی با لهجه مخصوص بوده و هنوز بسیاری از آداب و رسوم سنتی قدیم حفظ شده اند.

بپرس