فرهنگ اسم ها
معنی: گیاهی است معطر از تیره ی چتریان، ( در گیاهی ) دانه ی معطری به شکل پولک های زرد کوچک که دارویی است و کوبیده ی آن به صورت چاشنی غذا مصرف می شود، گیاه این دانه که علفی یک ساله یا پایا و خودرو یا کاشتنی است، دانه معطری به شکل پولکهای زرد کوچک که دارویی است
برچسب ها: اسم، اسم با گ، اسم دختر، اسم فارسی، اسم طبیعت، اسم گل
لغت نامه دهخدا
فرهنگ فارسی
دهی است از دهستان جاپلق بخش الیگودرز شهرستان بروجرد .
فرهنگ معین
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
دانشنامه آزاد فارسی
گُلپَر
گُلپَر
گیاهی علفی از خانوادۀ جعفری (چتریان)، با نام علمی Heracleum persicum. این گیاه، معطر و دارای برگ های منقسم و دندانه دار است که به اشکال متفاوت در طول ساقه می رویند. گل های آن سفید رنگ و مجتمع در گل آذین چتر مرکب، و میوۀ آن بیضوی و معطر است. گرد میوۀ آن را برای معطرکردن به اغذیه اضافه می کنند. همچنین، به سبب داشتن اسانس مخصوصی از بین برندۀ نفخ و ناراحتی های گوارشی حاصل از آن است. البته از این گیاه نباید به مقدار فراوان استفاده شود، زیرا ممکن است باعث ایجاد طپش قلب شود. این گیاه در مناطق متفاوتی از ایران به فراوانی می روید.
گُلپَر
گیاهی علفی از خانوادۀ جعفری (چتریان)، با نام علمی Heracleum persicum. این گیاه، معطر و دارای برگ های منقسم و دندانه دار است که به اشکال متفاوت در طول ساقه می رویند. گل های آن سفید رنگ و مجتمع در گل آذین چتر مرکب، و میوۀ آن بیضوی و معطر است. گرد میوۀ آن را برای معطرکردن به اغذیه اضافه می کنند. همچنین، به سبب داشتن اسانس مخصوصی از بین برندۀ نفخ و ناراحتی های گوارشی حاصل از آن است. البته از این گیاه نباید به مقدار فراوان استفاده شود، زیرا ممکن است باعث ایجاد طپش قلب شود. این گیاه در مناطق متفاوتی از ایران به فراوانی می روید.
wikijoo: گلپر
پیشنهاد کاربران
هم گل پر و هم مرزنجوش را marjoram به انگلیسی ترجمه کرده شده که اشتباه است ، گل پر Angelique و مرزنجوش به انگلیسی marjoram و هم majolaine ترجمه شده است
گُلپَر ( Heracleum persicum ) گیاهی گلدار، علفی، دوساله و پایا از خانوادهٔ چتریان است. این گیاه در مناطق مختلفی از نیمکره شمالی رویش دارد و همچنین بومی ایران است و در ناحیه های نمناک کوهستانی ایران و مناطق پیرامونی از جمله مناطق کوهستانی شهرستان شفت و تالش استان گیلان می روید. همهٔ گونه های سردهٔ گلپر معطر هستند و برخی گونه ها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه کاربرد دارد. در بختیاری کرسم یا کرسو نام دارد و به کباب می پاشند و آن را در ترشی می ریزند. در مازندران این گیاه ( کولیک ) نامیده می شود و همراه با باقلای پخته به عنوان ادویه استفاده می شود. گونه های دیگری از گلپر ( مثل گونه کاندیکانز ) در صنعت داروسازی و همچنین طب سنتی کاربرد دارد.
... [مشاهده متن کامل]
گلپر گیاهی گلدار، علفی و دوساله از تیرهٔ چتریان با نام علمی Heracleum persicum است. این گیاه دارای دانه های بسیار نازک دارای طعم تند و معطر است که می توان از تمام بخش های آن در صنعت غذا و دارو استفاده کرد. برگ های آن با چاک های عمیق به شکل پنجه غاز است که این چاک ها برگ را به چند نیمه برگ تقسیم می کند و هر نیمه برگ نوک تیز و دندانه دار است. ساقه آن را لوله ای توخالی تشکیل می دهد که پس از برش عرضی شیره سفید رنگی در دیواره آن ظاهر می شود در صورت تماس شیره با دست موجب سرخی و زخم شدن پوست و تاول زدن آن می شود. میوه آن شکل تخم مرغی کشیده کمی ضخیم و معطر به رنگ سبز تیره به طول ۲٫۵ تا ۵ سانتی متر است. گل های آن سفید مجتمع به صورت چتر در انتهای ساقه های گل دهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر می شود. همهٔ گونه های این گیاه معطر هستند و برخی گونه ها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه و برخی دیگر در صنعت داروسازی کاربرد دارند.
گیاه گلپر از دستهٔ گیاهان دارویی بوده که علاوه بر ارزش خوراکی که دارد در طب سنتی و صنعت داروسازی نیز از آن استفاده های فراوانی می شود. این گیاه دارای مواد معطر مخصوص و مرکب از صمغ های مختلف است. جوانه ها، ساقه ها و غنچه های نورستهٔ آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. دانه های خشک این گیاه، معطر است که همراه با غذاها و به عنوان ادویه مصرف عمومی دارد.
این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی نمناک کوهستانی آذربایجان جنگل های ارسباران ( قره داغ ) و حاشیه های آن، مناطق کوهستانی جنوبی و شرق شهرستان گرمی، نواحی شمالی البرز، ییلاق جواهرده، گچسر، شمیرانات، توچال، غرب ایران در کوه های روستای چپقلو واقع در استان زنجان شهرستان خدابنده و کوه های بختیاری. همچنین در ارتفاعات شیرکوه یزد می روید.
... [مشاهده متن کامل]
گلپر گیاهی گلدار، علفی و دوساله از تیرهٔ چتریان با نام علمی Heracleum persicum است. این گیاه دارای دانه های بسیار نازک دارای طعم تند و معطر است که می توان از تمام بخش های آن در صنعت غذا و دارو استفاده کرد. برگ های آن با چاک های عمیق به شکل پنجه غاز است که این چاک ها برگ را به چند نیمه برگ تقسیم می کند و هر نیمه برگ نوک تیز و دندانه دار است. ساقه آن را لوله ای توخالی تشکیل می دهد که پس از برش عرضی شیره سفید رنگی در دیواره آن ظاهر می شود در صورت تماس شیره با دست موجب سرخی و زخم شدن پوست و تاول زدن آن می شود. میوه آن شکل تخم مرغی کشیده کمی ضخیم و معطر به رنگ سبز تیره به طول ۲٫۵ تا ۵ سانتی متر است. گل های آن سفید مجتمع به صورت چتر در انتهای ساقه های گل دهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر می شود. همهٔ گونه های این گیاه معطر هستند و برخی گونه ها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه و برخی دیگر در صنعت داروسازی کاربرد دارند.
گیاه گلپر از دستهٔ گیاهان دارویی بوده که علاوه بر ارزش خوراکی که دارد در طب سنتی و صنعت داروسازی نیز از آن استفاده های فراوانی می شود. این گیاه دارای مواد معطر مخصوص و مرکب از صمغ های مختلف است. جوانه ها، ساقه ها و غنچه های نورستهٔ آن بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. دانه های خشک این گیاه، معطر است که همراه با غذاها و به عنوان ادویه مصرف عمومی دارد.
این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی نمناک کوهستانی آذربایجان جنگل های ارسباران ( قره داغ ) و حاشیه های آن، مناطق کوهستانی جنوبی و شرق شهرستان گرمی، نواحی شمالی البرز، ییلاق جواهرده، گچسر، شمیرانات، توچال، غرب ایران در کوه های روستای چپقلو واقع در استان زنجان شهرستان خدابنده و کوه های بختیاری. همچنین در ارتفاعات شیرکوه یزد می روید.
گلپر یا بَلدیرغان ( لهجه هزارگی ) ، گیاهیست با خواص دارویی فراوان وطعم دهنده ی غذا.
گلپر طعم دهنده خوبی برای بسیاری از غذاها و خوراکی هاست. اما خواص دارویی فراوانی نیز دارد. گلپر یک ضد قارچ و ضد میکروب قوی است و می تواند در درمان عفونت های قارچی بسیار مفید باشد.
گلپر به عربی ورقه ملح می گویند و به انگلیسی origan
گُلپَر ( به انگلیسی: Heracleum persicum, commonly known as Golpar ( Persian: گلپر ) or Persian Hogweed ) گیاهی گلدار، علفی و چندساله از تیرهٔ چتریان است. این گیاه بومی ایران است و در ناحیه های نمناک کوهستانی ایران و مناطق پیرامونی می روید. همهٔ گونه های سردهٔ گلپران معطر هستند و برخی گونه ها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه کاربرد دارند. گونه های دیگری از گلپر ( مثل گونه کاندیکانز ) در صنعت داروسازی کاربرد دارد.
... [مشاهده متن کامل]
ویژگی ها [ویرایش]
برگهای آن با چاک های عمیق به شکل پنجه غاز شبیه برگ آنژلیکا، به طوری که این چاک ها برگ را به چند نیمه برگ تقسیم می کند و هر نیمه برگ نوک تیز و دندانه دار است. گل های آن سفید مجتمع به صورت چتر در انتهای ساقه های گل دهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر می شود. میوه آن تخم مرغی کمی ضخیم و معطر به رنگ سبز تیره به طول ۱٫۵ تا ۱ سانتی متر است. [۳]
برگ و دانه های گلپر.
رویشگاه ها در ایران: نواحی شمالی البرز، ییلاق جواهرده، گرچسر، شمیرانات، توچال، غرب ایران و کوه های بختیاری. [۴]
گلپر کوبیده.
این یک نوشتار خُرد گیاه شناسی است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
خواص دارویی این گیاه:
اسانس گلپر به عنوان آنتی اکسیدان در کاهش خطرات قلبی عروقی و کاهش مقادیر لیپوپروتیئن های سرم نقش دارد.
مقوی معده و سایر اندام های گوارش است.
ضد نفخ است.
ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می کند.
ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی است.
باعث ازدیاد شیر مادر است.
خوردن کم آن باعث شادی و نشاط می شود.
برای هضم غذا موثر است.
برای کمردردهای ناشی از رطوبت مفید است و می توان آن را همراه با غذا میل کرد.
قطع کننده ی بلغم و دفع کننده ی باد و نفخ شکم است.
بهترین دارو برای معالجه ی هیستری است.
دم کرده ی ریشه ی آن برای رفع ناراحتی های عصبی مفید است.
برای تقویت حافظه کاربرد دارد.
ضماد گلپر با موم و روغن جهت تسکین سیاتیک مفید است.
ضماد گلپر با روغن زیتون برای از بین بردن سیاهى زیر چشم و مالیدن پخته ی آن با سرکه و پوست انار جهت بواسیر نافع است.
پاشیدن گرد گلپر روى زخم هاى خوره اى و جذام سودمند می باشد.
منابع [ویرایش]
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ گلپر موجود است.
↑ Apiaceae
↑ Heracleum
↑ دانشنامهٔ رشد
↑ همان.
[نمایش]
ن • ب • و
گیاهان دارویی و ادویه جات
رده ها: آشپزی ایرانیادویه هاچتریانگیاهان دارویی گیاهان طبی
قس انگلیسی
Heracleum persicum, commonly known as Golpar ( Persian: گلپر ) or Persian Hogweed, is a flowering plant in the family Apiaceae, native to Iran. It grows wild in humid mountainous regions in Iran, as well in some adjacent areas. Having been introduced in the 1830s, it is now very common in northern Norway, where it is known as the Tromsø palm. [1] The plant has also been spotted in Jönköping, Sweden. [citation needed]
Contents [show]
[edit]Uses
[edit]Food uses
The seeds are used as a spice in Persian cooking. The very thin, small seedpods are aromatic and slightly bitter. They are usually sold in powdered form and are often erroneously sold as "Angelica Seeds. " The powder is sprinkled over broad beans, lentils and other legumes and on potatoes. Golpar is also used in soups and stews. It is often used sprinkled over pomegranate seeds. Golpar is also mixed with vinegar into which lettuce leaves are dipped before eating.
Golpar can be used in small amounts ( 1 or 2 tsp per pound ) when cooking beans to reduce the effect of gas in the digestive tract associated with consuming beans. [2][not in citation given][dubious – discuss]
Ground golpar ( Heracleum persicum ) seeds
In Persian cuisine, the petals are used in the spice mixture advieh to flavor rice dishes, as well as in chicken and bean dishes.
The tender leaves and leaf stalks are also pickled ( known as golpar toraei, Persian: گلپر تورایی ) .
[edit]See also
Plants portal
Heracleum, the genus
Other Europe invasive species Heracleum mantegazzianum and Heracleum sosnowskyi
Native Europe hog weeds Heracleum sphondylium and Heracleum sibiricum ( Heracleum sphondylium subsp. sibiricum )
Species that can be mistaken for tall invasive hogweeds Wild Parsnip, Garden Angelica, Wild Angelica
[edit]References
^ Straumsheim Grønli, Kristin ( July 10, 2006 ) , Bjørnekjeks tar kvelertak på naturen ( Hogweed takes stranglehold on nature ) , retrieved September 12, 2011
^ Gas in the Digestive Tract
[edit]External links
Analysis of the Oil of Heracleum persicum L. ( seeds and stems )
Heracleum persicum, Heracleum glabrescens ( Persian )
http://www. jrps. ir/index. php/jrps/article/download/21/19
[show] v t e
Herbs and spices
[show] v t e
Edible Apiaceae
This Apiaceae article is a stub. You can help Wikipedia by expanding it.
View page ratings
Rate this page
What's this?
Trustworthy
Objective
Complete
Well - written
I am highly knowledgeable about this topic ( optional )
Submit ratings
Categories: Edible ApiaceaeMedicinal plantsSpicesIranian cuisineApiaceae stubs
قس آلمانی
Der Golpar ( Heracleum persicum, persisch گلپر ) oder auch Persischer Bärenklau . . .
... [مشاهده متن کامل]
ویژگی ها [ویرایش]
برگهای آن با چاک های عمیق به شکل پنجه غاز شبیه برگ آنژلیکا، به طوری که این چاک ها برگ را به چند نیمه برگ تقسیم می کند و هر نیمه برگ نوک تیز و دندانه دار است. گل های آن سفید مجتمع به صورت چتر در انتهای ساقه های گل دهنده در قسمت بالای گیاه ظاهر می شود. میوه آن تخم مرغی کمی ضخیم و معطر به رنگ سبز تیره به طول ۱٫۵ تا ۱ سانتی متر است. [۳]
برگ و دانه های گلپر.
رویشگاه ها در ایران: نواحی شمالی البرز، ییلاق جواهرده، گرچسر، شمیرانات، توچال، غرب ایران و کوه های بختیاری. [۴]
گلپر کوبیده.
این یک نوشتار خُرد گیاه شناسی است. با گسترش آن به ویکی پدیا کمک کنید.
خواص دارویی این گیاه:
اسانس گلپر به عنوان آنتی اکسیدان در کاهش خطرات قلبی عروقی و کاهش مقادیر لیپوپروتیئن های سرم نقش دارد.
مقوی معده و سایر اندام های گوارش است.
ضد نفخ است.
ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع می کند.
ضد عفونی کننده و میکروب کش قوی است.
باعث ازدیاد شیر مادر است.
خوردن کم آن باعث شادی و نشاط می شود.
برای هضم غذا موثر است.
برای کمردردهای ناشی از رطوبت مفید است و می توان آن را همراه با غذا میل کرد.
قطع کننده ی بلغم و دفع کننده ی باد و نفخ شکم است.
بهترین دارو برای معالجه ی هیستری است.
دم کرده ی ریشه ی آن برای رفع ناراحتی های عصبی مفید است.
برای تقویت حافظه کاربرد دارد.
ضماد گلپر با موم و روغن جهت تسکین سیاتیک مفید است.
ضماد گلپر با روغن زیتون برای از بین بردن سیاهى زیر چشم و مالیدن پخته ی آن با سرکه و پوست انار جهت بواسیر نافع است.
پاشیدن گرد گلپر روى زخم هاى خوره اى و جذام سودمند می باشد.
منابع [ویرایش]
در ویکی انبار پرونده هایی دربارهٔ گلپر موجود است.
↑ دانشنامهٔ رشد
↑ همان.
[نمایش]
ن • ب • و
گیاهان دارویی و ادویه جات
رده ها: آشپزی ایرانیادویه هاچتریانگیاهان دارویی گیاهان طبی
قس انگلیسی
Heracleum persicum, commonly known as Golpar ( Persian: گلپر ) or Persian Hogweed, is a flowering plant in the family Apiaceae, native to Iran. It grows wild in humid mountainous regions in Iran, as well in some adjacent areas. Having been introduced in the 1830s, it is now very common in northern Norway, where it is known as the Tromsø palm. [1] The plant has also been spotted in Jönköping, Sweden. [citation needed]
The tender leaves and leaf stalks are also pickled ( known as golpar toraei, Persian: گلپر تورایی ) .
^ Straumsheim Grønli, Kristin ( July 10, 2006 ) , Bjørnekjeks tar kvelertak på naturen ( Hogweed takes stranglehold on nature ) , retrieved September 12, 2011
قس آلمانی
Der Golpar ( Heracleum persicum, persisch گلپر ) oder auch Persischer Bärenklau . . .