گلاسنوست

دانشنامه آزاد فارسی

گِلاسْنوسْت (Glasnost)
اصطلاحی روسی به معنای صراحت لهجه و در عرف سیاسی به «فضای باز سیاسی» و «فرآیند دموکراتیزه کردن» در بلوک سوسیالیسم اطلاق می شود. واژۀ مزبور پس از روی کارآمدن گورباچف در اتحاد جماهیر شوروی (سابق) از مقبولیت خاصی برخوردار شد. گلاسنوست و پرسترویکا دو واژۀ همزاد بودند که رهبران شوروی سیاست های خود را در چارچوب آن اعمال کردند. این تحولات سرانجام منجر به تغییرات بسیار گسترده در بلوک شرق و نهایتاً پایان سلطه مطلقۀ احزاب کمونیست گردید. از این رخداد تاریخی با عنوان «فروپاشی شوروی» یاد می شود.

پیشنهاد کاربران

گِلاسنوست ( به روسی: гл́асность ) اصطلاحی روسی است که به یکی از سیاست های میخائیل گورباچف که در ۱۹۸۵ و پس از به رهبری رسیدن او در اتحاد شوروی شروع شد، اشاره دارد. این کلمه را در فارسی «فضای باز» یا «شفافیت» ترجمه کرده اند. در تاجیکستان این سیاست با نام «آشکاربیانی» معروف است. اهداف اصلی گلاسنوست عبارت بودند از: آزادی سیاسی ( آزادی دین و عقیده، آزادی بیان ) و مشارکت مردم در امور کشور.
...
[مشاهده متن کامل]

گلاسنوست در اصل انتقال قدرتی بود از حزب کمونیست اتحاد شوروی ( CPSU ) که قدرت اصلی شوروی را در اختیار داشت به شوراها که طبق قانون اساسی کشور باید قدرت را از طریق انتخابات آزاد مردمی در دست می داشتند.

گلاسنوست
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گلاسنوست

بپرس