گزنک

لغت نامه دهخدا

گزنک. [ گ َ ن َ ] ( اِخ ) رجوع به گزن و مزدیسنا تألیف دکتر معین ص 203 و 206 شود.

گزنک. [ گ َ زَ ن َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان بالالاریجان شهرستان آمل ، واقع در 8 هزارگزی شمال رینه. هوای آن سرد و دارای 225 تن سکنه است. آب آنجا از چشمه سار و هراز تأمین میشود. محصول آن غلات و لبنیات ، حبوبات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. دو زیارتگاه دارد. ( ازفرهنگ جغرافیائی ایران ج 3 ). و رجوع به گزنه شود.

گزنک. [ گ ِ زَ ] ( اِخ ) ده کوچکی است از دهستان بردخون بخش خورموج شهرستان بوشهر، واقع در 11400گزی جنوب خورموج در ساحل خلیج فارس دارای 48 تن سکنه است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).

فرهنگ فارسی

شهری بود در غرب ایران که نام دیگرش شیزو مولد زرتشت است .
دهی در بوشهر

گویش مازنی

دانشنامه عمومی

گَزَنَک شهری در بخش لاریجان شهرستان آمل استان مازندران در ایران است.
شهر کوهستانی گزنک به وسعت ۳۰۰ هکتار از سال ۱۳۷۹ به دلیل واقع بودن در مرکز بخش لاریجان بعنوان شهر به رسمیت شناخته شد؛ و شهرداری گزنک از سال ۱۳۸۱ فعالیت خود را آغاز نمود.
فرهنگ جغرافیائی ایران در جلد سوم خود می نویسد: گزنک دهی است از دهستان بالا لاریجان شهرستان آمل، واقع در ۸ هزار گزی شمال رینه. هوای آن سرد و دارای ۲۲۵ تن سکنه است. آب آنجا از چشمه سار و هراز تأمین می شود. محصول آن غلات و لبنیات، حبوبات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. دو زیارتگاه دارد . در کتاب تاریخی خواجه تاجدار نوشته ژان گور فرانسوی که ذبیح الله منصوری آن را به پارسی برگردانده است آمده محمد قلی خان سیاه و سفید دو سردار لاریجان از هالی گزنک حاضر به سرسپردن به حکومت آقا محمد قاجار نمی شوند و این امر نبرد سختی را میان خوانین لاریجان و آقا محمد خان قاجار به میان آورد در اولین نبرد که در حوالی پارک میرزا کوچک امروزه آمل به وقوع پیوست لاریجانی ها به رهبری محمد قلی سیاه و سفید به پیروزی می رسند و آقا محمد خان را به اسارت می برند که بعدها توسط حاجی حلال خور بابلی موجبات آزادی او فراهم می شود در نبر بعدی خوانین لاریجان شکست می خورند املاک آنها مصادره می شود و محمد قلی سفید را در رودخانه هراز غرق می کنند البته خود سردار به انتخاب خود بعد از شکست و اسارت این مرگ را انتخاب می کند دربارهٔ محمد قلی خان سیاه نیز در کتاب بزرگان آمل آمده محمد قلی خان سیاه را پس از کشتن در یکی از روستاهای طراف آمل دفن می کنند و از سر سربازانش در سبزه میدان آمل مناره می سازند. در گزنک دو طایفه بزرگ وجود دارد بنام سیاه دسته و طایفه بارکه که در طول تاریخ باهم در رقابت و نزاع بودند . از آخرین بزرگان این دو طایفه میتوان به حاج حسین آخانی و حاج احمد آقاجانی و در طایفه بارکه به حاج محمد رضا نیکنژاد و حاج ابراهیم نیک زاد با نام مستعار گداش اشاره کرد که مردی تنومند و قدی هیکل بوده است . در این شهر میتوان به طایفه های کوچکتری مانند . حسین زاده . نجاری . زاهدی . ابراهیمی . رحمانی . نیز اشاره کرد .
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر برابر با ۳۱۹ نفر جمعیت بوده است؛ که با این حساب، این شهر جزو ۱۰ شهر دارای کمتر از ۱۰۰۰ نفر جمعیت در ایران است. [ ۲] مردم گزنک به گویش آملی که گویشی از زبان مازندرانی است صحبت می کنند. [ ۳]
عکس گزنکعکس گزنک
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

گَزَنَک
شهری در استان مازندران، شهرستان آمل، و مرکز اداری بخش لاریجان. با ارتفاع ۱,۵۵۰ متر، در منطقه ای کوهستانی در ۱۰۵کیلومتری جنوب غربی ساری و ۶۵کیلومتری جنوب غربی آمل، در محل تلاقی رودهای هراز و تلخ رود، سر راه آمل به تهران، قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل مایل به سرد و نیمه خشکو جمعیت آن ۳۶۲ نفر است (۱۳۸۵).

پیشنهاد کاربران

بپرس