بخش لاریجان

دانشنامه عمومی

لاریجان یکی از بخش های شهرستان آمل در استان مازندران ایران است[ ۱]
این بخش جنوبی ترین ناحیه استان مازندران و شهرستان آمل است و در دامنه های شمالی رشته کوه البرز قرار گرفته است. کوه دماوند در لاریجان قرار داشته و راه های صعود به آن در لاریجان جای دارد. چندین دهه قبل جمعیت کثیری از ساکنان لاریجان آمل ( لار ) به علت سرمای زیاد به منطقه ای در استان فارس کوچ کردند که اکنون آن شهر نیز در استان فارس با نام لار شناخته میشود. مردم لاریجان از قوم آمارد و قومیت طبری هستند[ ۲] و به زبان مازندرانی سخن می گویند. [ ۳] لاریجان یکی از شهرها و منطقه های تاریخی و باستانی ایران است که جاذبه های طبیعی تاریخی زیادی در خود جای داده است. این منطقه دارای روستاهای کوهستانی، دشت ها و مراتع زیادی می باشد. در حال حاضر به دلیل وجود رودخانه هراز که از قله دماوند سرچشمه می گیرد بهترین و باکیفیت ترین ماهی قزل آلا خاورمیانه در این منطقه پرورش داده می شود. این منطقه یکی از مناطق اسطورهٔ ایران نیز می باشد.
بخش لاریجان دارای دو شهر رِینه، گزنک به مرکزیت گزنک است که دارای ۷۳ روستا و آبادی است و از دو دهستان بالا لاریجان و پائین لاریجان تشکیل شده است.
• دهستان بالا لاریجان شامل: وانا، گزنک، کنارانجام، بایجان، آبگرم، گرنا، نوا، گیلاس، نیاک، آب اسک، ایرا، امیری، پلور، زیار و لاسم و کتل امامزاده هاشم.
شهر: رینه، گزنک
• دهستان پائین لاریجان شامل: پنجاب دلارستاق و نمارستاق که مشتمل بر هفده روستا می باشد که به هفده بلوک معرف است و به دو قسمت شمالی وجنوبی تقسیم گردیده است. قسمت شمالی شامل روستاهای: سوا، امره اتاق سرا، شیخ محله، پلریه، کلری، کفا، نمار و دیوران منطقهٔ خوش منظرهٔ دریوک و قسمت جنوبی نمارستاق شامل: نسل، دره کنار، نیزه ( علی آباد ) ، حسن آباد، امامزاده عبدالمناف، کردچالک و روستای خوش منظرهٔ فیس ( ارتفاع از سطح دریا ۲۳۵۰ متر است ) .
کوه دماوند، کوهی در شمال ایران است که بلندترین کوه ایران و بلندترین قلهٔ آتشفشانیِ آسیاست. دماوند دومین کوه بلند فلات ایران و خاورمیانه است. دماوند در پارهٔ مرکزی رشته کوه البرز در جنوب دریای خزر جای دارد. بر اساس تقسیمات کشوری، این کوه در بخش لاریجان آمل در استان مازندران قرار دارد. این کوه در سی ام تیرماه سال ۱۳۸۷ به عنوان نخستین اثر طبیعی ایران در فهرست آثار ملّی ایران ثبت شده و از سال ۱۳۸۱ به عنوان «اثر طبیعی ملّی» در شمار مناطق چهارگانهٔ ارزشمند از نظر حفاظت محیط زیست قرار گرفته است و امروزه تلاش دوستداران محیط زیست و سازمان محیط زیست کشور بر این است تا این کوه بلند در آثار طبیعی جهان، یونسکو ثبت شود.
عکس بخش لاریجانعکس بخش لاریجانعکس بخش لاریجانعکس بخش لاریجانعکس بخش لاریجانعکس بخش لاریجان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس