گاسپار ایپگیان

پیشنهاد کاربران

گاسپار ایپگیان نخستین رئیس بلدیه تهران ( شهردار تهران ) پس از کودتای ۳ اسفند ( حوت ) ۱۲۹۹ رضاشاه بود.
گاسپار ایپگیان از ارمنیان کشور عثمانی و مردی ادیب و فاضل بود. وی در سال ۱۹۱۶ ( میلادی ) به درخواست ارمنیان تهران، برای تدریس در مدرسه «هایگازیان» به تهران آمد و در آن مدرسه به تدریس پرداخت. چون مطالعات و اطلاعات وسیعی در هنر تئاتر داشت، چند گروه تئاتر تشکیل داد و نمایش نامه های مختلفی را به روی صحنه آورد. پس از کودتای ۱۲۹۹ و انحلال بلدیه تهران، در تاریخ دوم فروردین ۱۳۰۰ بلدیهٔ تهران با تشکیلات جدید شروع به کار کرد. سیدضیاءالدین طباطبایی، نخست وزیر وقت ایران، گاسپار ایپگیان را رئیس بلدیه تهران و مأمور اداره تشکیلات جدید بلدیه کرد.
...
[مشاهده متن کامل]

تشکیلات جدید بلدیه دارای شش اداره به شرح زیر بود: اداره صحیّه و معاونت عمومی؛ اداره محاسبات و عایدات، اداره امور خیریه؛ اداره ساختمان، روشنایی میاه؛ اداره تفتیش، سجل احوال، احصائیهٔ نشریات؛ اداره کابینه پرسنل، تنظیمات، ملزومات، اجرائیات و رسوم.
دو تن از ارمنیان تهران در راس دو اداره بلدیهٔ منصوب شده بودند. این دو عبارت بودند از: آلبرت، رئیس اداره محاسبات و عواید بلدیه، و تیگران درهاکوپیان، رئیس تفتیش، سجل احوال، احصائیه و نشریات.
گاسپار ایپگیان اقداماتی چند در تهران انجام داد. یکی از اقدامات او تأمین روشنایی خیابان های مهم تهران با چراغ برق بود. در پی این برنامه، دستور داد در خیابان های امیریه، لاله زار، استانبول و علاءالدوله ( فردوسی کنونی ) سیم هوایی کشیدند و در فواصل معین لامپ نصب کردند.
بلدیه، صاحبان دکان های خیابان های لاله زار، علاءالدوله و ناصریه را موظف کرد در و پیکر دکان های خود را به رنگ سبز درآورند و تابلوهای لاتین سردر مغازه ها و پشت شیشه ها را پاک کرده، از نام های فارسی استفاده کنند. مأموران اداره صحیه ( بهداری ) به دکان های آشپزی، کله پزی، چلوکبابی، سلمانی و حمام ها مراجعه می کردند و در مورد پاکیزگی ظروف و ابزار کار دستورهایی می دادند و از آنها التزام می گرفتند. ایپگیان دستور بنای ساختمان ( سابق ) بلدیه و خاکریزی و تسطیح خیابان چراغ برق را صادر کرد.
برای بلدیه نظامنامه ای نوشته شد. در این نظامنانه رئیس بلدیه با رئیس الوزراء بود. پس از عزل سیدضیاءالدین طباطبایی به وسیله رضاشاه، گاسپار ایپگیان نیز از ریاست بلدیهٔ تهران استعفا داد و در اواخر سال ۱۹۲۱ به لبنان رفت و مقیم آن کشور شد.

گاسپار ایپگیان
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/گاسپار_ایپگیان

بپرس