کولژ دو فرانس

دانشنامه آزاد فارسی

کولِژ دو فْرانس (Collège de France)
کولِژ دو فْرانس
از مؤسسات علمی عالی و دولتی در پاریس، تأسیس شده در ۱۵۹۲ به تشویق گیوم بوده و به فرمان فرانسوای اول. از اشخاص برجسته در حوزه های علمی گوناگون، فارغ از سوابق تحصیلی شان، برای ایراد سخنرانی و برگزاری کلاس های درس در آن دعوت به عمل می آورد. مدعوین لزوماً صاحب کرسی استادی دایمی در آن نیستند و مباحث مرتبط با جریان ها و گرایش های روز برای طرح انتخاب می شوند. شرکت در سخنرانی ها و کلاس های درس آن برای عموم آزاد و رایگان است. برای ورود به آن یا فارغ التحصیل شدن از دوره های آن آزمونی برگزار نمی شود و مدرک و گواهینامۀ تحصیلی صادر نمی کند. از مشهورترین کسانی که در کولژ دو فرانس دوره هایی را برگزار کرده اند می توان از ژول میشله، ارنست رنان، هانری برگسون، پل والری، و کلود لوی اشتروس نام برد.

پیشنهاد کاربران

کولژ دو فرانس در محله کارتیه لاتن پاریس در منطقه 5 در میدان Marcelin - Berthelot واقع شده است. با نگاهی کوتاه به تاریخچه این موسسه می توان خاطر نشان نمود کالج سلطنتی فرانسه در سال ۱۵۳۰ ، به دست فرانسوای اول، پادشاه هنردوست فرانسه برای آموزش زبان های لاتین، یونانی و عبری بنیان گذاشته شد و سپس به کولژ دو فرانس تغییر نام داد . این مؤسسه از سال ۱۸۵۲ با حفظ استقلال خود از نهاد دانشگاه، به وزارت آموزش های همگانی الحاق گردید .
...
[مشاهده متن کامل]

علت اصلی به وجود آمدن این نهاد معتبر علمی ، خودداری دانشگاه آن زمان از ایجادکرسی شاخه های علمی جدید بود . کولژ دو فرانس در عین پرداختن به پژوهش های بنیادی برتر و جستجوی دانشی جهان شمول، دانشگاه یا مدرسه عالی نیست ، زیرا آموزش های آن با هدف انتقال دانش اکتسابی و در چارچوب برنامه های آموزشی از پیش تعریف شده و نظام ارزشیابی و دیپلم های دانشگاهی صورت نمی گیرد و شرکت در کلاس های درسی آن بدون هیچ گونه ثبت نامی و برای همگان آزاد است. شاید بتوان این نهاد را حد واسطی میان دانشگاه و فرهنگستان به شمار آورد . امروزه ۵۲ کرسی استادی در رشته های مختلف، مانند ریاضیات، فیزیک، شیمی، زیست شناسی و پزشکی، فلسفه، جامعه شناسی و اقتصاد، باستان شناسی و تاریخ، زبان شناسی و سرانجام مطالعه تمدن های بزرگ در آن برپا هستند. کولژ دو فرانس در کنار دانشگاه ها و مراکز و مؤسسه های آموزشی و پژوهشی دیگر مانند مرکز ملی پژوهش های علمی ( CNRS ) می کوشد به نوعی تمایز و استقلال علمی خود را با گرایش به مطالعه بنیادی در حوزه های در حال شکل گیری آگاهی و دانش بشری و التزام به انتشار نتایج آموزش ها حفظ کند. در کنار این آموزش ها، کرسی های خاص اروپایی و بین المللی برای بهره گیری از آموزش های استادان خارجی پیش بینی شده که همه ساله تجدید می شوند. سالانه پنجاه استاد خارجی برای برگزاری ۴ کنفرانس علمی در خلال یک ماه به کالج دعوت می گردند. دعوت به تدریس در این کالج، فارغ از عنوان فردی، بر اساس آثار و نوشته های علمی، با معرفی دولت، و از سوی شورای استادان صورت می گیرد؛ اما محتوا و برنامه ی آموزشی از سوی حود استاد تعییین می شود .
مدرسین این انجمن از برجسته ترین اساتید دانشگاهی و نخبگان رشته ی خویش در فرانسه هستند و با برنامه کاری معین موضوع خاصی را گاه سال ها در این مرکز تدریس می کنند. برای مثال میشل فوکو فیلسوف مشهور فرانسوی از سال 1971 تا زمان مرگ خویش در سال 1984 در این انجمن تدریس می نمود . جالب توجه است که این سمینارها توسط انجمن منتشر می شود و در دسترس عموم قرار می گیرد.
گفتنی است که کولژ دو فرانس، نخستین مؤسسه مطالعات عالی فرانسوی است که به شناخت فرهنگ و تمدن شرقی و اسلامی اهتمام ورزیده و لویی ماسینیون یکی از اساتید به نام این موسسه بوده است . لازم به یادآوری است که کولژ دو فرانس در خلال پنج قرن از زندگی علمی خود ، با گذشت زمان تحول و تکامل یافته است.

بپرس