کوراوغلو

دانشنامه عمومی

کوراوغلو (اپرا). کوراوغلو ( به ترکی آذربایجانی: Koroğlu ) اپرایی است در ۵ پرده که توسط عزیر حاجی بیگف موسیقیدان نامدار آذربایجانی ساخته شده است. اشعار این اپرا توسط محمد سعید اردوبادی نوشته شده است.
این اپرا در سال ۱۹۳۸ با نمایش در جشنواره «دههٔ هنرهای آذربایجان» در مسکو مورد توجه قرار گرفت که در آن اجرا استالین نیز حضور داشت.
این اپرا برپایه داستان حماسی کوراوغلو است که چندین نسل توسط عاشیق ها سینه به سینه نقل شده است.
حاجی بیگف برای نوشتن این اپرا جایزه لنین ( ۱۹۳۸ ) ، جایزه استالین ( ۱۹۴۸ ) و هنرمند خلق اتحاد جماهیر شوروی ( ۱۹۴۱ ) را دریافت کرد.
عکس کوراوغلو (اپرا)عکس کوراوغلو (اپرا)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

کوراوغلو ( به ترکی آذربایجانی: Koroğlu ) قهرمان حماسی مشترک میان بسیاری از مردمان ترک از جمله مردم ترک آذربایجان، و ترکان ترکیه، ترکمن ها، ازبک ها و قشقایی ها است.
باعث این قیام مهتری سالخورده به نام علی ملقب به علی کیشی است. وی پسری موسوم به روشن ( ایشؽق ) ( کۏراۏغلۇ ) دارد و خود، مهتر خان بزرگ و حشم داری است به نام حسن خان. روایت کۏراۏغلۇ در جغرافیای وسیعی از ترکان قفقاز، ایران و ترکان افغانستان امروزی، آسیای مرکزی و برخی نقاط دیگر گسترده است. در این جغرافیای وسیع، روایت کوراوغلۇ در قالب نمونه های آذربایجانی، قفقازی، آناتولی، گرجی، ازبکی، تۆرکمن، خراسانی، قشقایی و حتی توبولها یا گروه های تاتار در سیبری سروده شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

به روایتی علی کیشی مادیانی را با اسبان افسانه ای جفت می کند و از آن دو کره اسب به دنیا می آیند که ظاهر نحیف و لاغری داشته اند وقتی خبر به گوش حسن خان ارباب پدر روشن می رسد دستور می دهد تا یکی از کره اسبها را به او بدهند که علی کیشی نیز همین کار را می کند و در کمال صداقت یکی از کره ها را به حسن خان می دهد ولی حسن خان با توجه به ظاهر نحیف کره اسب تصور می کند که علی کیشی به او خیانت کرده و این امر را توهینی سخت نسبت به خود تلقی می کند و کره اسب را پس می فرستد و دستور می دهد چشمان علی کیشی مهتر خود را درآورند و وی را کور کنند. پس از این واقعهٔ تلخ، اورشان پسر علی کیشی لقب کوراوغلو به خود می گیرد. کۏراۏغلۇ به ترکی یعنی کورزاده یا پسر مرد کور. برخی دیگر وجه تسمیهٔ آن را به گوور اۏغلۇ یعنی زادهٔ پهلوان جنگجو می دانند. همچنان که کوراوغلۇ در زبان ترکی ترکمنی، گوراوغلو تلفظ می شود.
علی کیشی پس از کور شدن به دست اربابش با دو کره اسب که آن ها را از جفت کردن مادیانی با اسبان افسانه ای و دریایی به دست آورده بود، همراه پسرش روشن از قلمرو خان می روند و پس از عبور از سرزمین های بسیار، سرانجام در چنلی بئل ( به معنی گردنهٔ مه آلود ) که کوهستانی است سنگلاخ و سخت گذر با راه های پیچا پیچ، مسکن می گزیند ( هم اکنون در ترکمن صحرا دو منطقه به این نام وجود دارند؛ یکی در اطراف نیل کوه و دیگری در کنار روستای صوفیان ) . روشن، کره اسب ها را با جادو و مانند پدر خویش در تاریکی پرورش می دهد و در قوشابولاق ( به معنی دو چشمه ) در شبی معین آب تنی می کند و بدین گونه هنر عاشقی در روح او دمیده می شود و علی کیشی از یک تکه سنگ آسمانی که در کوهستان افتاده است، شمشیری برای پسر خود سفارش می دهد و بعد از اینکه همهٔ سفارشها و وصایایش را می گذارد، می میرد.

کوراوغلو
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کوراوغلو
خوش یاشاسین بیوک تورک میلتی.
کوراوغلو نام قهرمان حماسی مردمان تورک نژاد میباشد ، در کشور های
ترکیه، ترکمنستان، آذربایجان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان به عنوان قهرمان اسطوره ای یاد میشود علاوه بر آنان در بین اقلیت های تورک نژاد در کشور های ایران، روسیه، گرجستان، قبرس، تاجیکستان، افغانستان، اویغور های چین و. . . نیز از این نام به نیکی یاد میشود.
...
[مشاهده متن کامل]

بپرس